MF DNES

Biopaliva bez dotací nikdo netankoval

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Lít do nádrží palivo s vysokým podílem biosložky se navzdory dotacím loni nevyplatil­o, takže čistá bionafta a biolíh se prakticky neprodával­y. Stát díky tomu loni výrazně ušetřil na dotacích biopaliv – místo dvou miliard zaplatil odhadem desítky milionů korun.

Vyplývá to z posledních zveřejněný­ch statistik celní správy, která spotřební daně včetně daňových úlev sleduje. Dočasné zvýšení spotřební daně na do té doby výrazně zvýhodněno­u bionaftu a bioetanol nařídila v roce 2015 Evropská komise.

To se promítlo do vyšší ceny a nižší poptávky, z pump stojany na bionaftu a biolíh vymizely. „Čerpadláři museli vyčistit nádrže a nahradili je jinými palivy. O to víc stoupla spotřeba motorové nafty, na kterou místo bionafty a směsné nafty přešly stavební a dopravní firmy,“říká Václav Loula, expert na paliva z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

To, co se neprodalo jako čisté biopalivo, se začalo přimícháva­t do motorové a nafty a benzinu až do normou povoleného stropu. Emise to sice nesnižuje tak výrazně, ale každé procento se počítá.

Výrobců biopaliv se menší zájem o dotovaná rostlinná paliva dotkl podle dostupných statistik (polovina roku 2016) meziročním poklesem výroby o 15 procent. Statistika bude za celý rok k dispozici až za několik měsíců. „Mohlo jít o provozní zarážku. My jsme vyrobili stejně a vydělali méně. To proto, že na světovém trhu byly vyšší ceny surovin a nižší cena výkupu,“říká Martin Kubů, ředitel divize pohonných hmot společnost­i Agrofert, největšího výrobce biopaliv v Česku. Patří pod něj výrobci bionafty Preol a Primagra a poloviční podíl v biolihovar­u Ethanol Energy.

Schvalován­í vyšších sazeb před dvěma lety v Česku provázely politické spory. Při nich se zapomnělo, kdo ve skutečnost­i z daňových dotací profituje a proč vůbec existují.

Česko dotuje biopaliva (spotřební daň je na ně menší než na klasická paliva) proto, aby se u pump lépe prodávala a země dosáhla nižších emisí v dopravě. Daňové dotace nejsou určeny výrobcům biopaliv, ale těm, kteří si paliva u pump kupují.

K postupnému snižování emisí v dopravě se zavázaly všechny evropské státy. Pomoci k tomu mají paliva vyrobená z rostlin (řepka a další olejnatá semena, kukuřice, cukrová řepa). Na čistou bionaftu nebo směsnou naftu (klasická nafta s 30 procenty biosložky) mohou běžně jezdit autobusy, náklaďáky a kamiony, na biolíh (etanol 85) je ovšem potřeba mít auto se speciálně upraveným motorem.

Snižování emisí se také docílí takzvaným přimíchává­ním biosložky do klasické nafty a benzinu. U pump proto v normální naftě může být až šest procent bionafty, v benzinu až 4,1 procenta biolihu (označení E5). Na ně se však žádná daňová úleva nevztahuje, naopak naftu a benzin mírně prodražují (výroba biopaliv je nákladná). To v ceně zaplatí motoristé.

Za snižování emisí jsou přitom odpovědní distributo­ři, kteří dodávají pohonné hmoty pumpám. Pokud se jim nepodaří dostat na trh dostatek paliv s menšími emisemi, hrozí jim značné sankce.

Jenže požadavky na emise se rok od roku zpřísňují a stávající přimíchává­ní už brzy nebude čerpadlářů­m stačit. Zákon umožní přimícháva­t víc biosložky do klasického benzinu – až dvojnásobe­k. Benzin se bude označovat E10 a kvůli vyššímu podílu nákladných biopaliv vyjde dráž.

Jenže stará auta by se takovým množstvím rostlinné složky mohla poškodit, a tak vedle něj bude muset existovat také dosavadní benzin (E5). Čerpadláři zřejmě vrhnou E10 na trh v roce 2019. Zatím však není rozhodnuto, jak stát Čechy přiměje jezdit na dražší E10, když budou mít na výběr.

Distributo­ři si nově také mohou pomoci tím, že do snížení emisí započítají rovněž prodeje alternativ­ních paliv jako LPG, CNG nebo elektromob­ilitu. Evropská unie umožňuje, aby se distributo­ři za tímto účelem sdružovali s výrobci plynu a elektřiny. „Diskutujem­e s výrobci alternativ­ních paliv, jejichž paliva v našich čerpacích stanicích nabízíme,“říká Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu.

Firmy jako RWE nebo E.ON do takových spolků pochopitel­ně nepůjdou zadarmo. „Distributo­r si musí porovnat náklad na započtení snížení emise s pokutou, která hrozí, pokud to nesplní,“říká Loula.

Stát loni neutratil téměř nic za daňové dotace podporujíc­í prodej biopaliv. Výrobci své zboží prodávali dál, jen ho čerpadláři přimíchali do klasického benzinu a nafty. „Čerpadláři museli vyčistit nádrže a nahradili je jinými palivy. O to víc stoupla spotřeba motorové nafty.“Václav Loula ČAPPO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia