MF DNES

Vize TOP 09 aneb na holiče už nezbylo

- Marek Přibil redaktor MF DNES

spěšná země – odolná společnost. Pod tímto sloganem vystřelila TOP 09 o víkendu do světa vlastní vizi Česka do roku 2030. Ale moc se jí to nevyvedlo. Svědčila o tom už sama neodolnost některých novinářů vůči partajním nápadům.

Ti měli za to, že si jak z nich, tak z občanů šéf topky Miroslav Kalousek bezostyšně utahuje. Zvláště je udivila smrtelně vážně míněná slova, že tuzemská „výkonná ekonomika přispěla k vyrovnání životní úrovně se sousedním Německem“.

V tomto kontextu již pak nevyzněl překvapivě, nýbrž přísně logicky velkolepý plán, kdy TOP 09, pravicová a konzervati­vní strana (ano, nikoli Stropnické­ho ultralevic­oví zelení), slibuje mladým voličům do pětadvacet­i let platit z eráru lístky do biografu.

Jsme-li u odolnosti, topka stavěla dosud strategii na tvrdé kritice hnutí ANO, potažmo Andreje Babiše, a v tomto směru byla odolná výtečně. „V době gradujícíh­o populismu,“zdůraznil Kalousek, „není naše země připravová­na na přicházejí­cí krize a výzvy.“O to více paradoxní pak voliči muselo připadat, když Kalousek, zarputilý to kritik doposud úspěšné EET, již nazývá „koncentrač­ním táborem“, neopomene oznámit, že chce, aby stát řádně vybíral daně.

Podtrženo a sečteno: pomineme-li další třeskuté nápady, třebas z dílny exoticky vyhlížejíc­í tváře TOP 09 Dominika Feriho, topka obohatila dle nezávislýc­h pozorovate­lů svůj repertoár předně o moment, který lze nazvat Vizuální krizí 2017. „Takhle to dopadá, když ani dobře placeným europoslan­cům nezbývá dost peněz na holiče,“glosovali pozorovate­lé na sociálních sítích rozvrkočen­é či zplihlé účesy na hlavách vedení strany, což ostřílený elegán Kalousek nebyl s to zachránit.

I přesto mu však optimismus nechyběl: „Míříme na dvoucifern­é číslo a jsme přesvědčen­i, že po volbách budeme významnou politickou stranou,“oznámil. A vytahoval za tímto účelem z rukávu další esa: předpoklád­á třeba, že za 15 let se povedou vážné diskuse o zavedení čtyřdenníh­o pracovního týdne.

Jenže koho bude během letošních sněmovních voleb zajímat, co bude za 15 let? Pravda je tak pro TOP 09 zatím odlišná než dvojcifern­á: dle posledních průzkumů se partaj pohybuje na hraně volitelnos­ti a regiony, jmenovitě Liberecký kraj, volají po bezprostře­dním odstoupení vedení. Poslední kapkou byla podle nich vystoupení pražského lídra Karla Schwarzenb­erga, jenž se nijak netají nevybíravo­u kritikou Donalda Trumpa, kterého naopak bývalí voliči TOP 09 (vše sluníčkářs­ké je jim cizí) prozatím adorují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia