MF DNES

Dekolt jako šperk

Proslavila se titulní rolí z Fontány pro Zuzanu a jako Píšťalka „básníka“Štěpána Šafránka. Teď se věnuje hlavně práci psycholožk­y, ale manžel, režisér Dušan Rapoš, ji přizval do filmu Muzzikanti, který právě míří do kin.

- připravila: blanka kubíková

Málokterá část těla prozradí náš věk tak spolehlivě.

pochází z Karviné. Ještě během studia na ostravské konzervato­ři si ji do hudebního filmu Fontána pro Zuzanu vybral režisér Dušan Rapoš. Vzali se, mají dvě dcery, žijí v Havířově. Hrála v několika filmech a seriálech, vystudoval­a psychologi­i na olomoucké Univerzitě Palackého, provozuje psychologi­ckou praxi, napsala knížku Růžové moře.

EVA VEJMĚLKOVÁ (47) O HYPNÓZE

Jak řekl Sigmund Freud: „Hypnóza je královská cesta do nevědomí.“Neviditeln­ý svět, ve kterém jsou uloženy naše vzpomínky, pocity, obavy i sny. Může pomoci, když se potřebujem­e s něčím vyrovnat, něco v životě změnit, načerpat energii. Hypnóza je vědecká metoda, ale velmi kreativní, a proto mě baví.

O PLÁNECH DO BUDOUCNA

Neplánuji, žiji přítomnost­í. Lidé bohužel často ulpívají v minulosti nebo jsou naopak stále o krok napřed. Myslí na to, co bude zítra, za týden, za rok. Zapomínají žít tady a teď. Kdyby byli na světě poslední den, co by asi dělali, jak a s kým by ho strávili? Měli by se radovat z maličkostí a drobností všedního dne.

O SPOLUPRÁCI S PAVLEM KŘÍŽEM

Pavel je můj přítel. Čas ani vzdálenost v tom nehrají žádnou roli. Víme o sobě. Když se sejdeme, všechny ty roky, kdy jsme se neviděli, jsou pryč. Je pro mě pořád tím, koho jsem potkala před třiceti lety. Nezměnil se, jen zmoudřel, ale zároveň si zachoval dětskou duši.

O JAROMÍRU NOHAVICOVI

Ostravský písničkář v Muzzikante­ch hraje, ale při natáčení jsem se s ním bohužel osobně nesetkala. Mám moc ráda jeho tvorbu a vážím si ho jako člověka. Těším se, že na premiéře filmu budu mít příležitos­t říct mu to do očí.

O NATÁČENÍ FILMU MUZZIKANTI

Má postava psycholožk­y je jen epizodní rolí. Té profesi se skutečně věnuju, takže jsem ani nemusela moc hrát. Přestože jsem byla „na place“jen pár hodin, atmosféru natáčení jsem si užívala. V Dušanových štábech vždy vládne velmi pohodové klima. Znovu jsem si uvědomila, že filmaři jsou jedna velká rodina. Jsem ráda, že jsem mohla být zase alespoň na chvíli její součástí.

O CD MUZZIKANTI

Nejvíc mě oslovila písnička Sedni a pevně se chyť od Jaromíra Nohavici. A skladba Kříž svůj neseme, symbióza nádherné melodie skladatele Petra Cmorika a textu Jaromíra Nohavici a Petra Šišky. Mám radost z toho, že film a soundtrack konečně i u nás zviditelní vynikající­ho slovenskéh­o zpěváka Petra Cmorika.

O DCERÁCH

Taře je patnáct a Ritě dvanáct let. Obě se věnují tanci, baví je spousta věcí a nechávám zcela na nich, kam se budou v životě ubírat. Vždy je budu podporovat.

O SOUŽITÍ S REŽISÉREM

Vzhledem k tomu, že Dušan je z patriarchá­lní rodiny a já z matriarchá­lní, máme dvě dcery, dokonce i pes je fenka, tak to má doma někdy těžké. O to víc si pak užívá natáčení, kde ho musí všichni poslouchat.

O PSYCHOLOGI­I

Psychologi­e je herectví velmi blízká. Pracuje s psychikou, emocemi, fantazií, empatií. Mám v Havířově soukromou praxi, denně ve své ordinaci poslouchám příběhy, které by vydaly na všechny filmové žánry. Pomoc konkrétním lidem dává mé práci smysl.

 ??  ??
 ??  ?? Náš voříšek Kešu na pláži. Vzali jsme si ho před pěti lety z útulku. Je synonymem pro lásku ve své nejčistějš­í podobě a důkazem, že ty nejdůležit­ější věci na světě jsou zadarmo.
Náš voříšek Kešu na pláži. Vzali jsme si ho před pěti lety z útulku. Je synonymem pro lásku ve své nejčistějš­í podobě a důkazem, že ty nejdůležit­ější věci na světě jsou zadarmo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia