MF DNES

Slibovali zatočit s automaty, roztočili rulety

- Artur Janoušek reportér MF DNES

V severočesk­ých Teplicích chtěli zakázat herny, ale ty se jen přejmenova­ly na kasina a pokračují dál

Když před rokem zastupitel­é v Teplicích schvaloval­i novou vyhlášku, tvářili se, že chtějí rázně zatočit s hazardem. Na rozdíl od politiků v jiných městech, kteří některé herny povolovali, byli v Teplicích mnohem razantnějš­í a od 1. ledna 2017 zakázali všechny herny ve městě.

Výsledek? Prudce přibylo kasin, protože v nich se smí hrát dál.

„Ta vyhláška je jen kabaret a změna, kterou přinesla, je jen kosmetická,“říká Jakub Mráček z opoziční Volby Pro! Teplice, která proti hazardu v lázeňském městě už roky bojuje.

Zatímco dříve blikaly automaty v hernách, teď blikají v kasinech a mnohdy se přístroje ani nemusely stěhovat. Stačilo změnit nápis nad vchodem. Jako třeba v Duchcovské ulici naproti nemocnici. Do loňského roku se podnik v podlouhlé jednopatro­vé betonové stavbě jmenoval Herna Campanula. Nyní je to Kasino Imperial. Hrací automaty v něm však svítí dál.

Las Vegas na severu Čech

Není to jediný případ. „V lednu 2016 bylo v Teplicích 19 kasin, 31. prosince jich bylo 31,“řekl vedoucí finančního odboru Roman Jodas.

Vedení Teplic se regulaci hazardu navrhované opozicí dlouho bránilo. A nic nezmohly námitky, že proti automatům a hernám nic nedělá. Primátor Jaroslav Kubera (ODS) a jeho kolegové z vedení města argumentov­ali ziskem, který z automatů plyne do městské kasy. Každý rok se zvyšoval a loni to bylo zhruba 100 milionů korun. Kubera přidával ještě jeden důvod: herny jsou podle něj významným zaměstnava­telem.

V ulicích lázeňského města bylo loni 1 375 automatů, což v přepočtu znamená jeden automat na 36 obyvatel. Díky tomu se lázeňskému městu přezdívá severočesk­é Las Vegas.

Až přišlo vedení města s řešením: zakázat herny, povolit jen kasina.

Primátor Kubera vyhlášku chválí. „Osvědčila se,“řekl. „Výrazně ubylo míst, kde se hraje,“dodal. To ovšem podle čísel finančního odboru není pravda. Za loňský rok ubylo 16 heren, ale přibylo 12 kasin.

„Nám šlo hlavně o to, aby zmizely malé herny v hospůdkách a večerkách, kde lidé utápěli svoje sociální dávky,“řekl.

Kdo hraje? Vietnamci a Arabové

S kasiny je smířený a s jejich nárůstem počítal. „Našich lidí se to netýká. Víte, kdo vysedává v kasinech? Vietnamci, Arabové a lázeňští hosté,“řekl. „Kdyby stát jasně řekl, že hazard je nebezpečný, zakázal by ho. Ale to neudělá, protože z něj má peníze. To máte jako s cigaretami, ze kterých stát získává 80 miliard ročně na dani,“řekl vášnivý kuřák Kubera.

Nakonec prohlásil, že hlavní přínos je v tom, že kasina díky přísnějším­u režimu (kamerám a registraci hráčů) zabrání, aby hráli „dávkaři“a děti.

Změna je znát i ve zmíněném Kasinu Imperial. V rohu, kde dříve stála křesla, se nyní roztáčí ruleta. Hned za dveřmi vás zastaví ramenatý muž. „Musíte se zaregistro­vat,“říká a ukazuje na ženu za pultem.

Z 93 heren zatím zbylo 77, podle vedoucího finančního odboru Jodase letos skončí další, až jim ministerst­vo financí zruší registrace.

Mráček předpoklád­á, že se z nich jen stanou další kasina. „V kasinech sice musí být víc zaměstnanc­ů, a tudíž mají vyšší náklady, ale to znamená, že kasina budou pro majitele jen o trochu méně výnosnější, ale nepřestane se jim to vyplácet,“dodává.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, David Neff (foto nahoře), MAFRA ?? Vladimír Kruliš
Foto: Zdeněk Němec, David Neff (foto nahoře), MAFRA Vladimír Kruliš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia