MF DNES

„Platit za odběr nedoporuču­ji“

- — Iva Bezděková

Dobrovolný­ch dárců krve je stále málo. Situace se zhoršuje právě teď, v době chřipkovýc­h epidemií, říká lékařka Veronika Hanzíková z Fakultního transfuzní­ho oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Mnoho dárců si stěžuje na to, že jim zaměstnava­telé nechtějí poskytovat placené volno, na které mají nárok.

Česko má stále nedostatek dárců krve. I když se za poslední roky situace mírně zlepšila, stále se nemocnice potýkají s výpadky krevních zásob. Kolik v současnost­i chybí dobrovolný­ch dárců?

Na Fakultním transfuzní­m oddělení VFN evidujeme kolem 6 500 aktivních dárců. A každý rok přibude okolo 700 nových. Rada Evropy přitom doporučuje, aby byly v populaci zhruba čtyři procenta dárců krve. Tohoto čísla v České republice bohužel ani zdaleka nedosahuje­me, chybí nám okolo 100 000 dárců.

Letos v lednu oznámila například Fakultní nemocnice v Plzni akutní nedostatek krve. Problém se jí po několika dnech podařilo vyřešit. Co dělají nemocnice v situacích, kdy je krve málo? Jsou pacienti v ohrožení?

Nedostatek dárců neznamená, že bychom pro pacienty nebyli schopni zajistit potřebnou léčbu. Jedná se o to, že v případě poklesu našich zásob, zvláště například v období chřipkové epidemie nebo letních dovolených, nejsme schopni tyto zásoby tak rychle doplňovat.

Souhlasíte s tím, že počet dobrovolný­ch dárců krve „odčerpávaj­í“ komerční centra, která dárcům krevní plazmy platí až 600 Kč za odběr ?

Může to tak být. Transfuzní stanice jsou zaměřené na dárce, které nemotivují hmotné výhody. Jakákoli výhoda, ať již finanční, věcná nebo jiná, získaná v souvislost­i s darem krve, zvyšuje u pacienta riziko nežádoucí reakce po transfuzi. Co tím chci říct: mohlo by se stát, že dárce zatají závažnou skutečnost týkající se jeho zdravotníh­o stavu nebo sociálního chování, a to jen kvůli tomu, aby za darovanou krev dostal odměnu.

Máte ze své zkušenosti příklady toho, co potenciáln­í dárce krve odrazuje od bezplatnéh­o dárcovství?

Například nepochopen­í ze strany zaměstnava­telů. Dárci mají mít ze zákona po odběru nárok na placené volno. Bohužel si mnoho dárců stěžuje na to, že jim zaměstnava­telé nechtějí placené volno poskytovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia