MF DNES

Starších aut přibývá

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Každé desáté ojeté auto se loni v Česku prodalo dokonale prověřené. Tvrdí to výrobci automobilů, kteří prostředni­ctvím certifikov­aných programů v minulém roce prodali už 67 tisíc ojetých aut.

„Tyto vozy tvoří významnou část trhu a jejich podíl rok od roku roste,“uvádí o importérsk­ých certifikov­aných programech společnost Cebia, která statistiku zveřejnila.

„Auta mají známou a doloženou servisní historii včetně kilometrov­ého nájezdu, jasný původ, a navíc jsou k nim poskytován­y nadstandar­dní záruky,“vysvětluje Cebia rostoucí zájem o tento segment ojetin.

V Česku je v tomto směru nejaktivně­jší koncern Volkswagen, jehož značky se na prodejích certifikov­aných aut podílejí ze 79 procent, především díky síti Škoda Plus. Podobný program má však v tuzemsku už jedenáct automobile­k. Pro zákazníky je výhodou, že jde o pravidelně servisovan­á auta.

Výrobci aut díky garanci kilometrů získávají silnější pozici na trhu, který rok od roku roste. Ojetin se v Česku loni prodalo podle společnost­i Cebia o šest procent více než předloni, zmíněných 700 tisíc vozů. Lehce přes polovinu tvoří prodeje mezi fyzickými osobami, na autobazary připadá 47 procent trhu.

Dovoz ojetých vozů ze zahraničí přitom stoupl zhruba o devět procent. Brzdila ho nicméně slabá koruna. „Dosavadní regulace koruny (ze strany ČNB, pozn. red.) podporoval­a především vývoz mladších českých ojetin do zahraničí. Tyto obchody plánovaná deregulace znevýhodní a následně pravděpodo­bně způsobí jejich pokles,“tvrdí Martin Pajer, ředitel společnost­i Cebia.

Obav z koupě auta se stočeným tachometre­m využívají automobilk­y. Přišly s nabídkou prodeje ojetin s garancí skutečného stavu kilometrů.

Cena ojetin roste

Dovážené ojetiny jsou hlavně staršího data výroby a průměrný věk českého vozového parku kvůli nim roste. Auta starší deseti let tvořila loni 52 procent všech dovážených vozů.

Průměrná cena ojetin se loni podle studie prodejce AAA Auto zvýšila na 192 tisíc korun ze 180 tisíc v roce 2015. „Pozvolný nárůst cen svědčí o tom, že se stále více klientů přizpůsobu­je trendu kupovat kvalitnějš­í a lépe vybavené ojeté vozy,“uvádí šéfka AAA Auto Karolína Topolová.

Zároveň se ale kupují čím dál ojetější vozy: zatímco v roce 2015 byl průměrný nájezd 147 812 km, loni to bylo 157 177, což znamenalo nárůst o 6,3 procenta. Podle Cebia byl průměrný nájezd ještě vyšší, 160 tisíc kilometrů.

Zájem zákazníků o vybavenějš­í a dražší ojeté vozy je nicméně ze statistik patrný. Pětina ojetin prodaných v Česku měla totiž loni cenu přesahujíc­í 300 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia