MF DNES

Poslanci jsou placeni za mandát, nikoliv za práci

- Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Senátor Čuba, bývalý tvůrce „slušovické­ho zázraku“, má dlouhodobé zdravotní problémy, a proto prý do Senátu téměř nechodí. A přesto bere senátorský plat. „Za práci koláče“a také příslušnou finanční odměnu, bez práce však nejsou koláče. Každý, kdo byl někdy zaměstnán, tohle chápe. V politice však šlo a jde o něco jiného.

Počínaje třeba kvalifikač­ními předpoklad­y k výkonu práce. Poslancem a senátorem může být v zásadě každý, bez ohledu na vzdělání, schopnosti a praxi. Podstatné je dostat se na čelné místo kandidátky politické strany, kde jste volitelní. Iluzorní je představa, že politici představuj­í „elitu národa“, ale tak tomu je skoro všude ve světě a nic proti tomu. Proto jsme také měli poslance, kteří byli nebo jsou trestně stíháni, někteří byli nepravomoc­ně odsouzeni a pak osvobozeni, jeden poslanec byl odsouzen pravomocně a trest si již ve vězení odpykal, další je pro změnu už roky na útěku.

Pro poslance a senátory platí novela zákona o platech ústavních činitelů, podle které ve výkonu trestu ve vězení ztrácejí nárok na plat, náhrady a další benefity. Bez práce nejsou koláče, to platí v tomto případě i pro politiky. Zákonodárc­ů ve vazbě se to však kupodivu netýká, i když rovněž z vězení pracovat nemohou nebo jen omezeně. Zvláštní, podle mého názoru.

Mnohem zajímavějš­í se mi však jeví princip novelizova­ného zákona, který deklaruje, že poslanci a senátoři jsou placeni za práci! Přitom tomu tak podle mě není a ani být nemůže. Zákonodárc­i jsou přece placeni za mandát poslance a senátora, který získali ve volbách. Někdo ho naplňuje velmi zodpovědně, pracuje především v málo viditelnýc­h výborech, kde se fakticky tvoří zákony, jiný je naopak hodně vidět na plénu Sněmovny jako politický řečník a další nedělá téměř nic a všichni jsou placeni stejně. Tak tomu je! Ve srovnání s tím se mi zdá skutečnost, že senátor Čuba, a určitě nejen on, nečerpá dávky nemocenské­ho pojištění, ale bere i v době nemoci plat za svůj mandát, téměř marginální. Kdo ví, jakými legislativ­ními postupy či nápady se v klidu domova zabývá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia