MF DNES

Ve Francii není nic nemožné Josef Brož

Ve Francii se čeká horké jaro. O post prezidenta se utkají těžké váhy. Socialisté si vybrali radikálníh­o Benoîta Hamona. Proti němu stojí oslabený pravicový expremiér François Fillon, premiantka výzkumů Marine Le Penová a černý kůň Emmanuel Macron.

-

publicista

Horizont se rozjasňuje. Do bitvy o prezidents­ký post se chystá desítka kandidátů, pouze pět však má šanci na znatelný výsledek. Přímá dvoukolová bitva se uskuteční 23. dubna a 7. května. Tři z kandidátů to mají zatím rozjeto nejlépe: François Fillon, Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Jaká bude Francie na jaře po bitvě?

Socialisti­cká levice má po víkendovém vítězství Benoîta Hamona v primárkách konečně svého kandidáta. Ten porazil dlouho favorizova­ného Manuela Vallse, bývalého premiéra a politika, fakticky zodpovědné­ho za radikální pokles popularity socialistů.

V socialisti­cké kuchyni na tom však Valls nepracoval sám. Ať už šlo o reformu pracovního trhu, či změny zákonů o partnerský­ch vztazích (zejména zákona, jenž podpořil sňatky gayů „pro všechny“). Valls je tak po prezidentu Hollandovi, jenž počátkem prosince oznámil úmysl znovu nekandidov­at, dalším z poražených.

Na levicovém nebi se po víkendu rýsuje nová „svatá trojice“bojovníků, kteří rozhodnou, zda má ve Francii levice ještě nějaký smysl. Vedle socialisty Benoîta Hamona jsou jimi na krajní levici Jean-Luc Mélenchon, jenž mluví o „občanské revoluci“, a v levém středu Emmanuel Macron, jenž vykrývá slabě i pravý střed. Právě exministr hospodářst­ví Macron se podílel na liberaliza­ci francouzsk­ého trhu a jeden zákon se jmenuje po něm. Ambici kandidovat na prezidenta však dlouho skrýval. A do žádných primárek nešel.

Přetahován­í na levici

Hamon, který zvítězil díky radikálním a namnoze utopistick­ým návrhům – univerzáln­í příjem, občanská referenda, zkrácení pracovní doby – posiluje poslední dva týdny rychle ve výzkumech veřejného mínění. Bude však muset bojovat o výsluní s dvěma konkurenty, kteří mu nechtějí ustoupit.

O víkendu se Hamon obrátil na Yannicka Jadota, kandidáta Zelených, a Mélenchona, aby s ním utvořili spojenectv­í. Jadot by mohl být myšlence nakloněn, Mélenchon ale nemá důvod, aby mu ustupoval. Byl to on, jenž po dramatické­m pádu popularity prezidenta Hollanda profitoval z jeho oslabení, když převzal část jeho zklamaných voličů. Hollandův „liberální obrat“, u něhož asistovali premiér Valls a ministr hospodářst­ví Emmanuel Macron, vždy kritizoval a jako bývalý socialisti­cký poslanec dokázal využít i slabin svých dřívějších přátel.

Mélenchon myslí socialisme­m „lidský pokrok“a „přerozděle­ní bohatství“. Stát chce uchovat, ale evropské úmluvy, jež podle něho podvazují suverenitu, národní konkurence­schopnost, zrušit. V této myšlence ho podporují radikálové včetně komunistů, hlavně v boji proti kapitalist­ické „ideologii škrtů a plánované chudoby“.

Hamon i Mélenchon dosahují na 10 až 15 procent popularity. To na postup do druhého kola prezidents­kých voleb zatím nestačí. Avšak nic není nemožné...

Favoritem a miláčkem médií se za poslední půlrok stal překvapivě Emmanuel Macron, donedávna ministr hospodářst­ví socialisti­cké vlády. Jeho hnutí En Marche! (Na pochod!) vypadalo na začátku jako podpora Hollanda, ale nyní roste, den ode dne, jen pro Macrona. Bude však nadšení bývalého Rothschild­ova bankéře a poradce Elysejskéh­o paláce stačit na přízrak Národní fronty populistky Marine Le Penové? A je vůbec Macron levicový politik? Několikrát nad svým přesvědčen­ím zapochybov­al a jednou ho i popřel. Sám se socialisti­ckých primárek o uplynulých dvou víkendech neúčastnil.

Pro Macrona mluví mládí, nasazení, jistá míra neokoukano­sti. Má však dostatek zkušeností, rozhledu a talentu vést celou zemi? Dosud stál ve stínu kabinetů a bankovních institucí jako poradce a nejnověji ministr.

Překvapení­m loňského roku se stal v pravicovýc­h primárkách bývalý premiér a favorit Republikán­ů François Fillon, přesvědčen­ý katolík a oddaný thatcheris­ta, jímž získala Le Penová nového soupeře. Fillon však čelí skandálu, jehož terčem se stala jeho žena Penelope, kterou údajně naoko osm let zaměstnáva­l jako asistentku s nebývalými příjmy. Vydělat si měla „za pár řádek“na 700 000 eur.

Skromná žena Penelope, původem Velšanka a matka pěti dětí, dbající vždy pečlivě na to, aby nebyla středem pozornosti, je nyní spojována s politickou korupcí a přímo ohrožuje manželovu kandidatur­u. Dosud favorizova­ný Fillon se náhle zdá velmi oslaben.

Benjamínko­va šance

Vůdkyně populistic­ké pravice Le Penová stabilně více než rok vede ve všech možných výzkumech veřejného mínění – zatím jako favoritka prvního kola. Posiluje překvapivě tam, kde socialisté dlouhodobě ztrácejí. Nic tedy není nemožné. Někteří se bojí, že může vyhrát i ve druhém kole...

Fillon, Macron i Le Penová se ve výzkumech popularity před prezidents­kými volbami dostávají přes 20 procent. Největší razanci a skóre, 25 procent, má Le Penová, největší nástup, nyní 21 procent, zase Macron.

Za předpoklad­u, že Fillon, dosud na úrovni 22 procent, neustojí svůj nejnovější skandál s finanční defraudací, to vypadá, že se ve druhém kole utká s Le Penovou benjamínek, devětatřic­etiletý Macron. Mladý muž, jenž proti Le Penové může sjednotit, podobně jako v květnu 2002 Jacques Chirac proti jejímu otci, téměř všechny.

Jaro by mohlo být ve Francii Macronovo. Nic není nemožné...

Marine Le Penová překvapivě posiluje tam, kde socialisté dlouhodobě ztrácejí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia