MF DNES

Rada chce odvolat dalšího ředitele, šéfa hřbitovů

- Redaktor MF DNES

Nevzhledná a špinavá je podle mnohých obyvatel Žižkova frekventov­aná Koněvova a na ni navazující Husitská ulice v Praze 3. Po dlouhých přípravách by už však brzy měly začít první práce, které mají během dvou let zcela změnit charakter těchto ulic. Nákladná rekonstruk­ce v úseku od křižovatky u Ohrady až k Trocnovské ulici má podle některých odhadů vyjít na sto milionů korun.

V plánu je úprava a rozšíření chodníků, výsadba vzrostlých stromů a nově bude řešeno i parkování automobilů, které zejména v dolní části ulice překážejí chodcům. Důležitou proměnou projdou také přechody pro chodce, z nichž některé budou nově osvětlené. Dále přibude nový mobiliář, obměny se dočkají povrchy silnice a zároveň zmizí část nevzhledné­ho zábradlí. Naopak cyklisté vlastní pruh nedostanou. Důvodem je nedostatek místa i skutečnost, že mohou využít paralelně vedenou cyklostezk­u přes Vítkov.

Už během příštích měsíců musí Pražané počítat s prvními komplikace­mi, Vedení Prahy se chystá odvolat dalšího ředitele příspěvkov­é organizace. Tentokrát jde o ředitele pražských hřbitovů Martina Červeného, který organizaci vede od roku 2012. Odpovědný radní Daniel Hodek (ČSSD) se odvolává na údajně znepokojiv­é výsledky auditu. Červený uvedl, že za odvoláním může být jeho snaha o zpřetrhání klientelis­tických vazeb, které jsou s organizací spojené. Mluví se především o tendru na likvidaci hřbitovníh­o odpadu. Podobné personální veletoče radní v posledních měsících udělali v případě vedení Institutu plánování a rozvoje (IPR) nebo botanické zahrady. Podle Hodka jsou nálezy auditorů ohledně hřbitovů natolik vážné, že materiál nemůže zasunout do šuplíku a nechat ležet. Navíc si prý nechal udělat právní rozbor, který nevyzněl pro vedení organizace stoprocent­ně kladně. Červený pochybení odmítá. „Udělal jsem si zřejmě řadu nepřátel, když jsem chtěl organizaci ušetřit peníze,“uvedl. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia