MF DNES

Praha zřídí další azyl pro bezdomovce

-

Státní plavební správa vyhlašuje výběrové řízení na referenta veřejných zakázek. Pracovní poměr na dobu určitou: zastup za mateřskou a rodičovsko­u dovolenou. Požadujeme: vzdělání – vyšší odborné nebo bakalářské, znalosti a zkušenosti s veřejnými zakázkami výhodou, znalost práce na PC na pokročilé úrovni, řidičský průkaz sk. B, dobré komunikačn­í schopnosti a ochota týmové práce. Bližší informace na www.plavebniur­ad.cz : E. Jusanová, tel. 234 637 235, e-mail: jusanova.eli@plavebniur­ad.cz. Životopis a motivační dopis zasílejte do 17. 2. 2017 na adresu: Personální oddělení, Státní plavební správa, Jankovcova 4, 170 04 Praha 7. Nebo na e-mail: jusanova.eli@plavebniur­ad.cz.

ERGON a.s., Papírenská 1, Praha 6 přijme do pracovního poměru vrátného, vhodné pro poživatele SD. Bližší informace na tel: 234123346 nebo 234123210.

Hlavní město chce v Michli otevřít nový azylový dům pro muže, měli by v něm pobývat dlouhodobě. Město je chce také zaměstnáva­t, vzniknout by mohla například truhlářská dílna. Uvedla to zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

Město má v Michli pronajatý objekt, kde provozuje zimní noclehárnu. Přes léto v něm bude denní centrum pro osoby bez přístřeší. Azylový dům by měl vzniknout vedle. „V tuto chvíli jsme v nájemním vztahu a usilujeme o odkup objektu,“řekl radní pro sociální věci Daniel Hodek (ČSSD).

Lidí bez domova žije v Praze asi čtyři až čtyři a půl tisíce. Přímo na ulicích jich přebývá asi 1 500. Ostatní využívají nocleháren, azylových domů, komerčních ubytoven nebo sociálních bytů, kterých má město dvacet. Azylových domů je v Praze 18, jsou rozdělené pro muže, ženy a matky s dětmi. Funguje i speciální azylový dům s ošetřovate­lskou službou, kde mohou lidé pobývat maximálně tři týdny. Další se plánuje v Praze 5, bude se specializo­vat na akutně a chronicky nemocné.

Pražští bezdomovci během mrazivých nocí téměř zaplnili zimní noclehárny. Centrum sociálních služeb Praha odhadovalo, že noclehárny bývají zaplněné zhruba z 80 procent. Kvůli chladných nocím Praha zrušila poplatek za přenocován­í na lodi Hermes, která kotví pod Štefánikov­ým mostem.

Mnoho lidí přesto podle odborníků služby nocleháren využít odmítá, nechtějí se přizpůsobi­t pravidlům třeba ohledně pití alkoholu nebo zákazu vstupu psů. Těm pomáhají terénní pracovníci. (ČTK)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Noc na lodi Loď Hermes u Štefánikov­a mostu (na snímku), má kapacitu 233 lůžek, noclehárny Vackov a Michle celkem 764 míst. Nouzově by mohla Praha pro lidi bez domova postavit vytápěné stany, což bylo naposledy potřeba v roce 2006 a v roce 2012.
Foto: František Vlček, MAFRA Noc na lodi Loď Hermes u Štefánikov­a mostu (na snímku), má kapacitu 233 lůžek, noclehárny Vackov a Michle celkem 764 míst. Nouzově by mohla Praha pro lidi bez domova postavit vytápěné stany, což bylo naposledy potřeba v roce 2006 a v roce 2012.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia