MF DNES

Dvoustý kus tramvaje 15T přijel na tahači

-

pítka, stojany na kola nebo moderní osvětlení. I na této ulici budou práce časově náročné, s dokončením se počítá při dodržení všech termínů až na konec roku 2020. Celkové náklady se vyšplhají až na 610 milionů korun, více než třetina však půjde na opravu trati.

Novou podobu by mohla v roce 2018 začít získávat i Bělohorská ulice mezi Malovankou a Bílou Horou v Praze 6. V tomto případě své podněty pro chystanou úpravu dávali i sami občané. Ti si mimo jiné přáli nové plácky s lavičkami pro pohodlné posezení.

Dříve zacpané ulice Veletržní a Dukelských hrdinů v Praze 7 se s otevřením tunelu Blanka zbavily velké části dopravní zátěže. V příštích dvou letech by se pak měly za několik stovek milionů korun proměnit z bariér rozdělujíc­ích Letnou a část Holešovic na třídy lemované alejemi, do kterých se vrátí chodci i cyklisté.

Zásadní úpravy dalších zanedbanýc­h ulic jsou zatím jen v přípravách. Podle náměstka Dolínka by v letošním roce měla vzniknout studie na revitaliza­ci Revoluční v Praze 1. Za několik let dojde i na stavbu nového kolektoru v rušné Ječné ulici. I zde se proto nabízí využít příležitos­ti k úpravám ulice.

Během víkendu se některým Pražanům naskytl nevídaný pohled na tramvaj Škoda 15T. Tyto vozy sice v ulicích metropole běžně jezdí, ale tentokrát se v nich nejnovější model pražské tramvaje nepohybova­l po kolejích, ale na korbě nákladního auta. Nešlo o odtah porouchané tramvaje. Do Prahy přijel jubilejní dvoustý vůz této modelové řady. Tahač vezl vskutku nadměrný náklad, jelikož tramvaj je přes třicet metrů dlouhá a i bez pasažérů váží 42 tun. K dnešnímu dni má již Dopravní podnik od plzeňské Škody Transporta­tion přebráno 201 z 250 vozů Škoda 15T. Objednávku v hodnotě 17 miliard na ně Praha podepsala již v roce 2005, ještě za vlády primátora Pavla Béma. První vůz byl nasazen do zkušebního provozu s cestujícím­i 5. října 2010. Dopravní podnik novými modely nahrazuje vozy Tatra T6A5, se kterými do budoucna v provozu nepočítá. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia