MF DNES

Koho bere Jandač

- — tomáš Macek

Francouz (Čeljabinsk), Jakub Kovář (Čerepovec).

Šimek, Vitásek (oba Liberec), Dvořák (Karlovy Vary), Klok (Vítkovice), Rutta (Chomutov), Kolář (Chabarovsk), Kundrátek (Slovan), Polášek (Novosibirs­k).

Hyka, Lenc (oba Mladá Boleslav), Kämpf, Růžička ml. (Chomutov), Holík (Zlín), Jelínek (Liberec), Kubalík (Plzeň), Birner (Fribourg-Gottéron), Kašpar (Dynamo Moskva), Jan Kovář (Magnitogor­sk), Radil (Spartak Moskva), Zohorna (Chabarovsk). v Česku hráči zrají pomaleji. Ale je to i tím, že kluci ve středním věku, když se dostanou na určitou pozici v týmu, tak jsou schopni ukázat své hokejové dovednosti,“říká Jandač.

A generální manažer týmu Martin Ručinský přidává: „Přišel čas, aby dostal šanci.“Růžičku juniora zná od narození, vždyť s jeho tátou kdysi vyrůstali v jedné litvínovsk­é ulici. „On společně s Ivanem Hlinkou patří mezi mé osudové lidi v hokeji.“

Teď se usmívá, že už příští týden bude „velet“jeho synovi. „Takový je život. A zvlášť ten hokejový.“

Když společně s Růžičkou i dalšími dobyli Nagano, měl v tom svým způsobem prsty i tehdy devítiletý Vladimír. Ač mnohé naganské příběhy už jsou legendami, že ani aktéři nevědí, zda jsou pravdivé, tak skutečný je příběh, jak se malý Růžička u televize rozbrečel, když tým prohrál v základní skupině s Ruskem. Maminka mu tehdy vysvětlova­la, že ještě není konec.

A když v průběhu čtvrtfinál­e burcoval kapitán Růžička tým, zmínil se v projevu právě o synovi. „Nechci ho vidět plakat.“Jak to dopadlo, víte. Nicméně Růžička tuší, že i po reprezenta­ční premiéře zůstane – co se kariéry týče – ve stínu otce. „Na mistrovstv­í už pojedou jiní borci.“

Po tiskové konferenci vicemistry­ně Evropy v tancích na ledě Anna Cappellini­ová v Ostravě říká: „Mám hlad jako vlk.“

Na té větě by nebylo nic až tak překvapivé­ho, kdyby ji pronesla italsky. Nebo anglicky. Ale ona vyrukovala hned s češtinou.

„Jo, trošku rozumim,“přidá česky. Snaží se i kvůli manželovým rodičům. Aby si lépe popovídali.

Jejím manželem je brněnský rodák Ondřej Hotárek, který když nenašel parťačku pro sportovní dvojice v Česku, reprezentu­je Itálii. Na ledu vystřídal vedle sebe čtyři ženy. Nyní bruslí s Marcheiovo­u, ale životní lásku nalezl v jiné disciplíně.

„Každý rok jsem s Ondrou třikrát v Brně,“říká Cappellini­ová. V Miláně si pořídili dům, v němž se často míjejí, zvlášť když mají odlišný program podniků Grand Prix. „Tak půl roku trávíme spolu.“

Po olympiádě v Koreji 2018 oba plánují konec kariéry. Hotárek oslavil v Ostravě 33. narozeniny, jí je devětadvac­et. „Pak už budeme spolu pořád,“prohodí Cappellini­ová a zasměje se: „Ačkoliv lidé říkají, že pro manžele může být i lepší, když se občas nějaký čas nevidí.“

Návrat matky tří dětí

Krasobrusl­ařský svět je plný podivuhodn­ých vztahů, příběhů a rošád. Vezměte si třeba Britku Zoe Jonesovou. V zimě 1998 ji ještě coby sólistku připravilo zranění o hry v Naganu. Na jaře 2002 ukončila kariéru. Pak porodila tři děti Zarah, Ziniu a Zkaie, vystřídala dva manžely, deset let se živila jako trenérka v Kanadě, než si předloni v šestatřice­ti usmyslela, že kvůli zlepšení fyzičky začne opět sama bruslit.

Vyhrála tři veteránské závody a přečetla si, že Francouz Christophe­r Boyadji shání novou partnerku do dvojice. Napsala mu. „Ani jsem nečekala, že odepíše.“Což původně vskutku nechtěl. „Pomyslel jsem si: Ta je moc stará,“přiznává 27letý Boyadji. Když mu vybouchla jiná rozjednaná bruslařka, přece jen napsal. Jonesová se s ním vrátila do závodů dospělých po 14leté odmlce, v Ostravě skončili dvanáctí a Boyadji najednou tvrdí: „Zoe má stále tělo jako dvacetilet­á.“

A teď potřebuji další občanství

Ukončit kariéru chtěla po plastice zkříženého vazu také česká tanečnice Lucie Myslivečko­vá. V 27 letech se stala trenérkou v Norsku a přijala pracovní nabídku na Islandu.

„Měla jsem tam bydlet v malé vesnici, ve které je zima celý rok.“Místo toho i ona skončila v Itálii, kde se připravuje Slovák Lukáš Csolley. Ten se jí po rozchodu s italskou partnerkou ozval na Skypu: „Nechceš se mnou bruslit?“A tak bude Myslivečko­vá kvůli hrám v Koreji žádat o slovenské občanství.

Mezinárodn­í bruslařská unie (ISU) nařizuje při změně země jen dvouletou závodní přestávku. Zato olympijský výbor požaduje pro start na olympiádě právě i občanství. Přesto se najdou páry, v nichž oba bruslaři vlastně patří jinam. Příklad: čtvrtí z kategorie tanců Isabella Tobiasová a Ilja Tkačenko.

Ona, dcera prezidenta přední makléřské společnost­i, pochází z New Yorku. Kvůli větší šanci proniknout na mezinárodn­í scénu však reprezento­vala Gruzii a Litvu.

On se narodil v ruském Permu, nicméně přijal nabídku, ať závodí s Tobiasovou v barvách Izraele. Aby se to nepletlo, trénují v Detroitu. A čím déle jsou spolu, tím jsou nebezpečně­jší i pro páry z Ruska a USA.

Tobiasová, mezitím majitelka občanství USA a Litvy, nyní potřebuje kvůli vidině pěti kruhů do sbírky i to izraelské.

 ??  ?? Stříbrná Anna Cappellini­ová byla na ME s partnerem Lanottem v tancích druhá, její manžel Hotárek ve dvojicích s Marcheiovo­u šestý.
Stříbrná Anna Cappellini­ová byla na ME s partnerem Lanottem v tancích druhá, její manžel Hotárek ve dvojicích s Marcheiovo­u šestý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia