MF DNES

Z hračičky roste střelec. Schick válí a slaví jako Drogba

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

ervenec 1997: do české ligy přichází muž za 35 milionů. Přestupová bomba!

Mladý Slovák z Komárna, který doma mluví pouze maďarsky.

Obrovský talent, za Slovan Bratislava střílí gól za gólem.

„Že jsem nejdražší? To si vůbec nepřipoušt­ím. Ale až se dva zápasy netrefím, asi mi to ve Spartě dají najevo,“řekl opálený elegán v kostkované­m saku, když poprvé zaparkoval na Letné. Szilárd Németh se jmenoval. Ve Spartě vydržel tři měsíce, gól nevstřelil jediný, pak narychlo rozvázal smlouvu a utekl. Uražený, že nedostal pořádnou šanci. Naštvaný sám na sebe, že během hurápřestu­pu zatajil zranění kotníku.

Jakmile se vrátil na Slovensko, do půl hodiny skóroval dvakrát. Za rok 2000 ho zvolili Fotbalisto­u roku a vybojoval si smlouvu v anglickém Middlesbro­ughu.

Nemůže náhodou Gino van Kessel dopadnout stejně? Vyhořet ve Slavii a pak vyletět? Nebo je to ztracený případ?

Nevhodný, předražený, ležérní

Byl ještě dražší než Németh, Slavia ho v létě vykoupila z Trenčína téměř za 40 milionů a van Kessel na úvod promluvil po némethovsk­u: „Že jsem nejdražší? To si nepřipoušt­ím.

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Vysoký míč si nechal spadnout na prsa. Pak protáhl krok a lehce obešel brouska De Rossiho. Podíval se, zamířil, pravačkou obstřelil gólmana.

Patrik Schick, český útočník fotbalové Sampdorie Janov, si v jedenadvac­eti v italské lize počíná mazácky. Až s ním na hřišti dokázala Sampdoria v neděli otočit zápas s AS Řím, které teď třeba lituje: Že jsme tohohle šikulu v létě nekoupili!

Bylo to blízko, italská média už jednu dobu přestup viděla jako hotovou věc. Nakonec přetahovan­ou o talent ze Sparty vyhrála Sampdoria, kde teď zdravě drzý český střelec dokazuje, že ho nerozhodí nové prostředí ani konkurence. I když je mi jasné, že po třech nebo čtyřech zápasech bez gólů bych pod tlakem asi byl.“

Třiadvacet­iletý Nizozemec, jenž reprezentu­je ostrov Curacao, si vybral extravagan­tní číslo 99, dostal luxusní plat (údajně 500 tisíc měsíčně), na úvod pomohl Slavii do 3. předkola Evropské ligy, v srpnu se dvakrát trefil v lize, jenže tím to haslo.

„Spletli jsme se,“přiznávají slávisté bokem a zklamanému útočníkovi hledají hostování v Polsku (zájem projevil druhý tým ligy Lechia Gdaňsk).

Zatímco áčko Slavie se ve Španělsku připravuje na jarní část sezony, nejdražší slávista všech dob byl sesazen do juniorky. Potupa!

Překvapilo by, kdyby si za Slavii ještě někdy zahrál.

Když fanoušci Slavie chytí alergii

Bylo by snadné van Kessela šmahem odsoudit, protože drtivou většinu podzimu hrál apaticky, ale není chyba spíš na straně Slavie?

Za éry minulého trenéra Uhrina a sportovníh­o ředitele Jinocha si koupila nevhodného a předražené­ho hráče, který nejvíc vynikal v roli hrotového útočníka. Tedy v roli, která byla ve Slavii pevně obsazená. Van Kessel neměl nárok, aby vytlačil reprezenta­nta Milana Škodu,

Popral se s italštinou, překonal těžké začátky a kromě šumění moře z přístavu teď může poslouchat i potlesk fanoušků. V neděli je nadchl, když coby náhradník vyrovnal na 2:2 a oslavoval stejnými gesty jako slavný Didier Drogba.

už zvládl Patrik Schick nastřílet za Sampdorii Janov. Pět v lize, dva v italském poháru.

Italská liga Schickovi sedla, i když se traduje, že zvlášť pro útočníka je extra těžké se v ní prosadit.

„Patrik je střelec a osobnost,“chválí ho trenér Marco Giampaolo. „Je šikovný a silný v soubojích. Hodně se zlepšil, dřív byl takový hračička. Bude dostávat šanci i dál.“

Není divu, vždyť za poslední dva měsíce stihl šest gólů. Už teď, po polovině sezony, má stejnou bilanci jako za celý minulý ročník v Bohemians, kde hostoval: 7 branek, 1 asistence.

Čekali byste, že skok z Vršovic do Serie A zvládne tak hravě?

Italští novináři ho sice chválili už po letní přípravě, během které zaujal i troufalou zasekávačk­ou proti Messimu v utkání s Barcelonou, ale do sestavy měl mít daleko.

Jenže Giampaolo mu pomalu dával ochutnávat ligovou atmosféru, a když byl proti Juventusu poprvé v základní jedenáctce, hned dal gól legendě Buffonovi. Další čtyři ligové trefy nasbíral jako střídající hráč a ukázal, že mu stačí chvilka, aby soupeřům dokázal zatopit.

Není sám, kdo po příchodu na jih válí. Zatímco jinde v Evropě se Češi v posledních letech prosazují těžce, a s úkoly provizorní­ho pravého záložníka se trápil.

Mimochodem, přesto dopadl lépe než sparťan Németh před dvaceti lety. Van Kessel nezůstal na nule, v třinácti soutěžních zápasech čtyřikrát skóroval.

Cejch rekordního přestupu mu však vyloženě škodil. Tím spíš, že mu nový trenér Šilhavý neuvěřil a fanoušci z Edenu na něj začali být alergičtí. Kvůli ležérnosti a bezduchému výrazu.

Případ předražené­ho útočníka. Gino van Kessel už si ve fotbalové Slavii nejspíš nezahraje. Kdo ho koupí? Gino musí pracovat a přesvědčit nás, že na hřiště patří. Zatím pro to tolik neudělal.

Gino, bojuj víc! Nebo končíš

Rychlost, díky které zářil v trenčínské­m útoku, používal van Kessel zřídka, do zakončení se nedostával a do bránění se mu vůbec nechtělo. Klička mu nevyšla snad žádná za půl roku.

Ve srovnání s konkurencí, která se během slávistick­é nákupní horečky ještě výrazně rozrostla, se krčil v hlubokém stínu. Navíc ani při tréninku neukazoval, že by se o sešívaný dres chtěl poprat s mimořádnou vášní. „Gino musí pracovat a přesvědčit nás, že na hřiště patří. Zatím pro to tolik neudělal,“tvrdil kouč Jaroslav Šilhavý v listopadu. Zatímco slávisté díky sérii neporazite­lnosti vystoupali až na druhé místo a mluví o titulu, letní přestupový hit padl mezi nechtěné. Od osmého ligového kola se na hřišti objevil na zoufalých dvacet minut. Žádné zlepšení v tréninkové píli očividně nepřišlo ani v zimní přípravě, tudíž bylo jasné, že to číslo 99 odskáče. Ne snad kvůli tomu, že české kluby bývají k cizincům spíš netrpělivé, ale z logiky věci. Resumé? Slavia loni v létě sáhla vedle a rozhodně prodělá. Kolik, to se uvidí, až se jí van Kessela podaří udat. I Sparta si rekordní nákup dlouho vyčítala, jenže zatímco dvacetilet­ý talent Németh po odchodu z Prahy rozkvetl, u van Kessela musíme na rozhřešení počkat. Mizerný fotbalista to není, ale pro Slavii je zatím kšeftem za všechny prachy. na pohodový italský rytmus si nová vlna krajánků zvyká až nad očekávání dobře.

Ladislav Krejčí okamžitě zapadl do sestavy Boloni, v posledních třech utkáních pokaždé přihrál na gól. V Udine se chytil mladý Jakub Jankto, kterého klub nechal otrkat na hostování ve druhé lize a teď mu dává spoustu prostoru.

V zimě mohl dostat českého spoluhráče: Udine kroužilo kolem slávisty Antonína Baráka, ale jeho přestup nakonec neklapl.

I tak se nabízí otázka: Vrací se znovu zlaté časy, kdy Češi měli v Serii A postavení hvězd? Skuhravý je dodnes bohem v Janově, Nedvěda štace v Laziu a Juventusu nasměroval­y až ke Zlatému míči, Jankulovsk­i byl jistotou v sestavě AC Milán.

Blíží se chvíle, kdy se Schick a spol. jejich slávě přiblíží?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zaslíbený Janov Patrik Schick zažívá v Itálii povedené časy, za Sampdorii už se v Serii A trefil pětkrát.
Foto: Profimedia.cz Zaslíbený Janov Patrik Schick zažívá v Itálii povedené časy, za Sampdorii už se v Serii A trefil pětkrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia