MF DNES

Třinecký fanoušek je věru hodně zvláštní tvor

- Pohled Jiřího Seidla reportéra MF DNES

Objednat si nyní v Třinci a okolí pivo dvanáctku, to může zavánět provokací. I když... Někteří fanoušci hokejových Ocelářů Třinec možná debakl se Spartou 3:12 uvítali.

„Pokud někdo čeká na naši porážku, tak to není náš fanoušek,“prohlásil třinecký brankář Peter Hamerlík. Třinecký fanda je zvláštní tvor. Byť je mužstvo v popředí extraligy, píská a skanduje: „Kýhos ven.“Přitom Oceláři s trenérem Vladimírem Kýhosem i přes nynější debakl prožívají bodově třetí nejúspěšně­jší sezonu v historii. Kouč se však v listopadu dostal do sporu s třineckou ikonou Jiřím Polanským, který nebyl spokojený se svým vytížením. A fandové se sázeli, zda odejde Kýhos, nebo Polanský. Trenér zůstal, zatímco útočník zamířil do druhé švýcarské ligy. A nevole mnohých příznivců byla na světě. V Třinci jsou nároční šéfové i fanoušci. Jenže správný fanda přeje klubu za všech okolností, což v Třinci často není. Aréna by měla dunět, pozvednout uvadající mužstvo, ale ozve se pískot jako minule, když Třinečtí bránili vedení 2:1 s Plzní. A neubránili. Všude jsou diváci, kteří nemístně pokřikují na hráče i trenéry. V Třinci strhnou i ostatní, překřičí opravdové fandy. Moc tomu nerozumějí ani místní.

Ale může to být i tím, že mnozí diváci dostanou celosezonn­í lístky v rámci firemních benefitů levněji a jdou se na hokej povyrazit. Holt to není jako na fotbale v Anglii, kde se drahé permanentk­y dědí.

„V Litvínově jsme hráli dobře jen první třetinu. Potom nás podržel Šimon Hrubec. Nebýt jeho, vypadal by výsledek jinak,“upozornil třinecký brankář Peter Hamerlík. „Není to otázka jednoho zápasu, ale celého nového roku. Snad facka přišla v pravý čas.“

Hamerlík odmítá obligátní slova o tom, že by se mužstvo mělo poučit. „Takové řeči nemám rád, protože každý profesioná­l musí být vždy připravený.“

Připouští, že na Oceláře po výborném startu do soutěže mohlo dolehnout uspokojení. „Musíme zase makat,“zdůraznil.

Trenér Vladimír Kýhos má nadále důvěru vedení. „Ano,“potvrdil sportovní manažer Jan Peterek. Ostatně bylo by divné, kdyby ji neměl, když je mužstvo stále druhé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia