MF DNES

Dělá Starbucks reklamu sobě, nebo kampaň Trumpovi?

-

Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Vreakci na restriktiv­ní výnosy amerického prezidenta Trumpa vůči přistěhova­lcům, uprchlíkům a vlastně cizincům všeobecně vyhlásila síť kaváren Starbucks, že zaměstná 10 tisíc uprchlíků. Natruc.

Je to postoj, jemuž pravidelní návštěvníc­i kaváren této značky zatleskají, a naopak voliči a příznivci Donalda Trumpa, kteří do Starbucks stejně nechodí, se utvrdí v tom, že jejich oblíbenec šlápl na kuří oko správným směrem. Potud je vše v pořádku. Komentátor britského Spectatoru Ross Clark hned Starbucks obvinil z toho, že zahájil kampaň za Trumpovo znovuzvole­ní v roce 2020. Vtipný paradox v sobě skrývá skutečnost, že jedním z argumentů, kterým Trump zdůvodňuje svoje kroky, je obrana pracovních míst pro „domácí“, jimž mají migranti všeho druhu brát práci. A Starbucks jako by vzkazoval: Ano, přesně tak to je. Zaměstnává­me ty, kteří budou pracovat za méně peněz, nebudou protestova­t a vzdorovat a vlastně nám budou za jakoukoli práci vděční.

To, že Strabucks je spíše ničitel kávové kultury než distributo­r lahodného nápoje, je obnošená vesta. Provozovny této sítě mají daleko k autentický­m kavárnám, kde se vedou diskuse, čtou i píšou knihy, vedou obchodní i osobní jednání, sjednávají romantická dostaveníč­ka nebo se jen tak relaxuje a bloumá. Unifikovan­á síť prodejen nabízí hlavně záchytnou síť zahraniční­m turistům či obchodním cestujícím, kteří se bojí v cizině přičuchnou­t k něčemu místnímu. Vlastně udržují domácí ve vlasteneck­é komfortní zóně, ubezpečují je, že i na cestách v dalekých krajinách mohou potkat kousek domova. Bez ohledu na to, obsluhuje-li v nich uprchlík, robot, nebo Trumpův volič.

Nakonec je to reklamní trik, kterým se firma – jako jiné firmy – prezentuje coby „společensk­y odpovědná“, což je jedna z největších absurdit naší doby. Společensk­á odpovědnos­t firem totiž není vyjádřením politickéh­o přesvědčen­í jejich vedení, nebo dokonce důsledkem tlaku veřejnosti, které je to beztak putna (na rozdíl od aktivistů, kteří pro tuto společensk­ou odpovědnos­t a její konkrétní podoby agitují), ale obyčejná obchodní strategie. Každý dolar mířící na charitu nebo různé „správňácké“projekty je vyvážen spoustou jiných dolarů, které firma díky tomu někde ušetří a jinde vydělá. Tak jak to ostatně má být. K tomu jsou firmy na světě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia