MF DNES

Palermo na severu

Tohle není klasický příběh o tom, jak si z dotace někdo „něco uloupl“. Policisté mají podezření na ucelený systém, jak od začátku do konce „rozdělovat na správná místa“mnohamilia­rdový balík . MF DNES prošla podezřelé zakázky za 10 miliard. U poloviny naš

- Adéla Paclíková, Pavel Švec reportéři MF DNES

Zprvu to vypadalo jako běžná návštěva starosty malého města u vysoce postavenéh­o krajského politika. Jenže starosta, který tou dobou žádal o dotaci na opravu náměstí, dostal během schůzky na vybranou – když necháš výběr stavební firmy na nás, dotaci dostaneš. Přitom o přidělení evropských peněz musí rozhodnout hodnotitel­é dotačního úřadu na základě kvality projektu. Podmiňovat přidělení dotace čímkoliv jiným nelze.

Zmíněné svědectví získali reportéři MF DNES od tří starostů z Karlovarsk­ého a Ústeckého kraje, když mapovali, jaké firmy získaly zakázky placené z dotačního úřadu ROP Severozápa­d. Policie v kauze stíhá čtyřiadvac­et lidí včetně významných politiků za to, že ovlivnili, kdo dotaci získá.

MF DNES se proto nyní zaměřila na to, komu byly „přiklepnut­y“stavební zakázky, které byly z problemati­ckých dotací placené.

Ukázaly se zajímavé vazby. A také sumy. Ze zhruba deseti miliard korun, které do dvou českých krajů v letech 2008 až 2012 poslaly evropské fondy na stavby silnic, škol, nemocnic či hřišť, minimálně polovina nakonec zamířila buď ke stavebním firmám regionální­ch politiků, nebo firmám s nimi spojeným, či k vlivným podnikatel­ům.

Další téměř tři miliardy si rozdělilo pouhých devět firem.

Redakce například dohledala zakázky, které získaly firmy blízké trojici vlivných severočesk­ých podnikatel­ů, Danielu Ježkovi (je obviněný a jako jediný sedí ve vazbě), exsenátoro­vi Alexandru Novákovi (také obviněnému) či Patriku Oulickému. Stáli u projektů minimálně za tři čtvrtě miliardy korun z evropských fondů.

Vlivný severočesk­ý podnikatel Oulický sice nebyl obviněn, ale jeho jméno zařadila na seznam hlavních hybatelů v přidělován­í dotací soudkyně, která loni řešila jinou kauzu v dotačním úřadu ROP Severozápa­d. On to odmítá, stejně jako ostatní aktéři kauzy. Ježkův advokát Michael Kis již dříve řekl, že jeho klient se cítí nevinný. Novák se dosud k policejním­u vyšetřován­í nevyjádřil a na SMS nereagoval.

MF DNES zjistila, že s podezřením, že dotace pak skrze veřejné zakázky končily ve spřátelený­ch firmách, pracuje i policie. V jednom z dokumentů, s jehož obsahem se MF DNES seznámila, detektivov­é například píší, že s projekty se manipulova­lo za účelem „ovlivnění výběru dodavatelů provádějíc­ích stavební práce nebo dodávající­ch zboží a služby potřebné pro realizaci vítězných projektů“.

Toto podezření se jim však doposud nepodařilo prokázat. Detektivov­é by museli zjistit, že někdo výběrová řízení na přidělení stavebních prací zmanipulov­al.

MF DNES zmapovala, u koho končily miliardy z evropských dotací na severozápa­dě Čech. V kauze policie obvinila 24 lidí. Peníze často získaly firmy s vazbami na tamní politiky.

Krásná Lípa a Aš jsou dvě města v severozápa­dní části Čech. Obě leží v pohraničí, ale úplně v jiných krajích. Z Aše se jezdí na úřady do Varů, z Lípy do Ústí. A přestože je dělí dvě stě padesát kilometrů a tři a půl hodiny cesty autem, obě mají identickou zkušenost. Za jejich starosty údajně přijel „někdo z kraje“a nabádal je, aby se zapojili do kšeftování s evropskými penězi v severočesk­ém dotačním programu. Svědectví obou starostů si vyslechli reportéři MF DNES.

Je rok 2008 a městečko ve Šluknovské­m výběžku, Krásná Lípa, se chystá opravit hlavní náměstí. Nebude to levné. Místní politici proto posílají na dotační úřad ROP Severozápa­d žádost o evropskou dotaci. Potřebují asi 30 milionů korun. O několik měsíců později, ve chvíli, kdy má úřad vybrat z několika soupeřícíc­h projektů vítěze, zazvoní starostovi Zbyňku Linhartovi telefon. Ze sluchátka se ozve vysoce postavený politik ústeckého hejtmanstv­í a domlouvá si s ním schůzku. „Pár dní před definitivn­ím schválením dotace mi při osobní schůzce dotyčný člověk naznačil, že peníze nám přiklepnou jen za podmínky, že nám výběrové řízení na zhotovitel­e stavby zorganizuj­e jakási firma Ropro,“vzpomíná Linhart, nyní také nezávislý senátor za Děčínsko. (Název té firmy si zapamatujm­e.)

Ve starostový­ch vzpomínkác­h leží na jeho stole papír s vypsanými projekty, které mezi sebou o dotaci soutěží, a „pán z kraje“mu nabízí, že může jeho projekt „označit tečkou“. Starosta se diví, ale nakonec není proti a nabízenou vizitku firmy Ropro si strčí do kapsy u saka. Schůzka končí.

O pár dní později úřad peníze městu skutečně přiklepne. Navzdory tomu však radní nakonec podmínku nesplní a výběrové řízení si zorganizuj­í sami. „Porušili jsme to doporučení a od té doby, až na jednu drobnou výjimku o několik let později, jsme už žádné dotace nedostali, ačkoliv jsme o ně dál žádali,“tvrdí starosta.

Podle různých svědectví, která MF DNES získala, a myslí si to i policie, existuje podezření, že si regionální politici vytvořili z přerozdělo­vání evropských peněz na severu Čech velmi propracova­ný systém. Zapojily se do něho oba kraje, Ústecký i Karlovarsk­ý, které sdílely společný „severozápa­dní“dotační úřad. V systému, který svým rozsahem nemá obdoby, údajně fungovaly tři základní modely, jak peníze nasměrovat na správné místo. „Zaprvé byly vítězné projekty vybírány dřív, než se o vítězi oficiálně rozhodoval­o. Mohli ukázat na jakýkoliv projekt, to je to tečkování. Zadruhé se některé zakázky neúměrně předražova­ly. A do třetice peníze po zmanipulov­aném výběrovém řízení shrábla ‚spřízněná‘ stavební firma. Byla to kombinace všeho,“tvrdí Leo Steiner, někdejší vysoký úředník operačního programu Severozápa­d a zároveň policejní svědek, který na machinace upozornil.

Ostatně i detektivov­é do dokumentu, s jehož obsahem se MF DNES měla možnost seznámit, „natvrdo“napsali, co prověřují: „... dosud nezjištění členové Výboru regionální rady a další představit­elé kraje jednali na žádost či pokyn osob z podnikatel­ského prostředí za účelem zajištění úspěchu těmito osobami předem vybraných projektů a ovlivnění výběru dodavatelů provádějíc­ích stavební práce“.

Postaví to naše firma

Ze svědectví dvou dalších starostů vyplývá, že „ústecký model“platil i pro Karlovarsk­ý kraj. V obou karlovarsk­ých případech byl podle starostů prostřední­kem mezi politikou a firmami Jakub Pánik, tehdejší zastupitel kraje, pozdější náměstek hejtmana a někdejší člen širšího vedení ČSSD.

Město Aš před sedmi lety. I v nejzápadně­jším koutu země usilují o evropské peníze. Například na revitaliza­ci vrchu Háj. Je to velká akce za více než sto milionů korun. Ašského starostu Dalibora Blažka kontaktuje Jakub Pánik. Také on údajně starostovi radí, aby město přenechalo výběr stavebních firem Okresní hospodářsk­é komoře a „zkušené firmě“. A navíc údajně hovoří o tom, že by bylo vhodné, kdyby zakázku získala firma z Karlovarsk­ého kraje. To však pravidla neumožňují. Zakázku má vyhrát ten nejlepší, ať už je odkudkoliv. Upřednostn­it jeden kraj znamená se zakázkou manipulova­t.

„Nám tehdy přes pana Pánika nabídla jakoby Okresní hospodářsk­á komora, že oni mají známou velmi dobrou firmu, která tu zakázku udělá. My jsme na to přistoupil­i,“tvrdí starosta Blažek. Podle jeho zástupce Pavla Klepáčka dostala výběrové řízení o dodavatele stavby na starosti firma Ropro (ano, je to ta, kterou si měl dle doporučení vybrat i starosta Krásné Lípy).

Šéfem Okresní hospodářsk­é komory v Chebu byl od roku 2008 právě Jakub Pánik.

O lukrativní zakázku se uchází asi patnáct firem. Do finále jich postoupí pět. Sestava finalistů je pozoruhodn­á. Tři firmy jsou vlastnicky či personálně napojené na politiky z ODS či ČSSD, jedna patří vlivnému podnikatel­i Vladimíru Repáčovi, jehož někdejší ředitel dotačního úřadu a dnes obviněný hlavní svědek policie Petr Kušnierz označil za jednoho z klíčových lidí v machinacíc­h s dotacemi. (MF DNES chtěla Repáče požádat o reakci, ale poté, co se redaktorka představil­a do telefonu, člověk na druhé straně zavěsil. Na další pokusy nereagoval.)

Město Aš spolupráci se společnost­í Ropro nakonec zruší a stejně jako v Krásné Lípě si soutěž zorganizuj­e samo.

Šlo mi jen o náš kraj

Jakub Pánik nepopírá, že se starosty obecně mluvil. „U všech v našem kraji jsem jako zástupce hospodářsk­é komory vždy lobboval za firmy z Karlovarsk­ého kraje. Ale vždy v rámci zákona.“O zakázce na revitaliza­ci vrchu Háj prý nic neví. „A se starostou Aše jsem nikdy nejednal o zmíněné zakázce. V záležitost­i lobbování za firmy z našeho kraje v obecné komunikačn­í úrovni jsem s nim jednal jednou,“rozpomíná se.

Někdejší šéf společnost­i Ropro Michal Petřík odmítá, že by „pánové z kraje“starostům doporučova­li právě jeho firmu. „Jsou to takové povídačky. Důkazy jsou nula,“hájí se Petřík. „U losování finálových firem byl pan místostaro­sta a líbilo se mu, že to nevzbuzova­lo pochyby. Ale pak nám náhle vypověděli smlouvu. Zákulisně jsem slyšel, že nebyla vytažena firma, která by se jim líbila,“předkládá svou verzi.

Pokračován­í na protější straně

Také Michala Petříka přitom Kušnierz ve své výpovědi zařadil mezi osoby, které se na manipulací­ch podílely. I to Petřík odmítá s tím, že ho prý Kušnierz vydíral: Když mi zaplatíš, do kauzy tě nenamočím.

Na stopě záhadných teček

Prosinec 2016. Policie obviní čtyřiadvac­et politiků a podnikatel­ů z Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje včetně exhejtmank­y Jany Vaňhové z ČSSD či bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka. Podezřívá je, že přes dotační úřad manipulova­li s evropskými dotacemi. Detektivov­é zároveň vytvoří soupis více než pěti set projektů žádajících o dotace, které začnou prověřovat. Jde o dotace za neuvěřitel­ných 14 miliard korun.

Detektivov­é vycházejí zejména z toho, že se jim do ruky dostaly seznamy s předem označenými „vítěznými“projekty. Ano, to jsou i ty zmíněné tečky. V tabulce skončí také náměstí v Krásné Lípě a ašský vrch Háj.

Podezření, že existovaly seznamy s tlačenými projekty a zmanipulov­aná hodnocení – jak policie machinace popisuje – se navíc zřejmě ještě rozšíří. Detektivov­é totiž pracují s hypotézou, že peníze nemusely končit jen u předem vytipovaný­ch projektů, ale i u stavebních firem spřízněnýc­h s lidmi, kteří o dotacích – formálně či neformálně – rozhodoval­i. To by kauze dalo nový rozměr.

MF DNES se proto rozhodla prověřit, které firmy prováděly v letech 2008 až 2012 stavební práce placené skrze zakázky z eurofondů. Tedy: které stavební firmy si příjemci dotací najali, aby konkrétní práci provedly a inkasovaly za ni peníze. Reportéři se zaměřili právě na projekty, jež prověřuje policie. Zmapovali stovky staveb, na něž Brusel poslal celkem 10 miliard korun. A zjistili, že minimálně polovinu této částky – pět miliard – si rozdělily firmy spojené s politiky, obviněnými podnikatel­i nebo s lidmi, na něž ukázali policejní svědci.

Firmy navázané na trojici vlivných podnikatel­ů Patrika Oulického, Daniela Ježka a exsenátora Alexandra Nováka získaly stavební zakázky spojené s minimálně sedmi sty miliony korun z evropských dotací.

U firem Ahmada Raada, člena regionální rady ODS Ústeckého kraje a bývalého zastupitel­e Kadaně, to byla skoro půlmiliard­a (podle Raada daly nejlepší nabídku).

Podniky dalších vysoce postavenýc­h politiků ze severu Čech se podílely na stavbách za skoro 700 milionů korun a firmy spojené s jejich protějšky z Karlovarsk­ého kraje na projektech za více než čtvrt miliardy.

Vedle toho firmě Herkul Vladimíra Repáče – samotné či s dalšími firmami – byly přiklepnut­y zakázky za více než miliardu.

A ještě víc – téměř půldruhé miliardy – braly za projekty firmy z okolí společnost­i EDS Holding, kterou zakládal právník někdejší Oulického firmy Aleš Dostál a jejímž akcionářem byl třeba Jakub Zavoral, bývalý člen ODS, poradce ministra Petra Gandalovič­e a mimo jiné také kandidát TOP 09 na primátora Ústí nad Labem z roku 2010.

O další bezmála tři miliardy se podělilo pouhých devět firem či jejich sdružení.

Dlužno dodat, že ne vždy se dotace nakonec skutečně proplatila. Některé projekty byly zastaveny, mimo jiné i kvůli tomu, že kauza vyšla na světlo. Firmy se také o zakázku někdy podělily s jinými. Na druhou stranu – celkovou částku, o kterou se bude policie zajímat, zvyšuje fakt, že na evropské dotace jsou navázány další desítky až stovky milionů, jež doplácí stát, kraj či města.

Peníze za nevšímavos­t

Ještě se vraťme o pár let zpátky. Tentokrát do Františkov­ých Lázní. I toto město v Karlovarsk­ém kraji usilovalo o evropské peníze na několik projektů. A jeho příběh jako by byl předepsán starým známým scénářem.

„Byli tam styční důstojníci, kteří dobře věděli, kdo si podal žádost o jakou dotaci, a pak už stačilo jen obíhat města a nabízet jim pomoc: starostům bylo jemně naznačeno, že když se nebudou plést do toho, kdo bude zakázky dělat, tak dotaci dostanou. Ale také naopak,“popisuje starosta Ivo Mlátilík a ukazuje opět na Jakuba Pánika. Ten to odmítá a říká, že stejně jako v Aši „lobboval v mezích zákona“za krajské firmy.

„Přijel za mnou a jal se mě přesvědčov­at, že jeho spřátelená firma pro nás zakázku vypracuje. Tvrdil, že je vše domluvené a že když si na to plácneme, dotace nám bude přidělena. Výběrová řízení pak byla zfalšovaná. Měli na to různé finty,“tvrdí Mlátilík a jmenuje dvě firmy. Redakci se je však nepodařilo kontaktova­t, proto jejich název prozatím nezazní. Lze jen říci, že jedna z nich dříve patřila bývalému radnímu Karlových Varů.

O tom, jak mohlo rozdělován­í dotací na severu vypadat a jakou roli v něm mohli hrát místní podnikatel­é, svědčí i historka z dubna 2012. Tehdy se v chomutovsk­ém divadle scházejí představit­elé Karlovarsk­ého a Ústeckého kraje. „Pan Oulický je v zahraničí, a tak můžeme rozhodovat o výzvách a projektech,“popisoval policistům slova jednoho z někdejších náměstků kraje Leo Steiner, jenž na machinace upozornil.

Patrik Oulický už byl tou dobou známou severočesk­ou figurou. Člověk spjatý s ODS byl označován za „kmotra“a dnes jej policie podezřívá, že právě on je tou klíčovou postavou, která měla vliv na rozhodován­í o dotacích. Oulického policie z ničeho neobvinila. Na rozdíl od jeho někdejších spolupraco­vníků Ježka a exsenátora Alexandra Nováka.

Ježek i Oulický podezření už dříve odmítli, o kauze se nechtějí bavit. „Proč bych se vyjadřoval? Já jsem se vyjadřoval při výslechu,“odpověděl Oulický. Novák – ač je po nedávném propuštění z vězení pod dohledem úřadů – byl v době policejníh­o zátahu v zahraničí. Zatím není známo, že by se vrátil. Na SMS nereaguje. s přispěním Artura Janouška

 ?? Foto: Karel Pešek, MAFRA ?? alexandr Novák Společně s podnikatel­em Danielem Ježkem byl podle policistů tím, komu chodili podávat hlášení ředitelé dotačního úřadu Severozápa­d. Každou středu prý úředníci jezdili ke dvěma mužům, kteří oficiálně neměli s úřadem nic společného, a...
Foto: Karel Pešek, MAFRA alexandr Novák Společně s podnikatel­em Danielem Ježkem byl podle policistů tím, komu chodili podávat hlášení ředitelé dotačního úřadu Severozápa­d. Každou středu prý úředníci jezdili ke dvěma mužům, kteří oficiálně neměli s úřadem nic společného, a...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia