MF DNES

Volání a data v cizině bez příplatku

Operátoři už znají kličky, jak volání z ciziny zkomplikov­at

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Od půlky června budou Češi volat, psát SMS a čerpat mobilní data v jiných zemích Evropské unie bez přirážky. Tak, jako by byli doma. Stav, se kterým se počítá už déle než rok, umožní středeční dohoda na poslední potřebné legislativ­ní úpravě. Tou je stanovení stropů pro velkoobcho­dní ceny – tedy sumy, které si platí mezi sebou operátoři za své klienty využívajíc­í zahraniční sítě.

„Tohle je poslední díl skládačky. K 15. červnu budou mít Evropané možnost cestovat po EU bez poplatků za roaming. Zároveň jsme také zajistili, že operátoři budou schopni dále soutěžit o to, kdo bude mít co nejlákavěj­ší nabídku pro zákazníky ve svých domácích zemích,“řekl k dohodě eurokomisa­ř Andrus Ansip.

Navzdory jeho optimistic­kému výhledu stále zůstává poměrně dost nejasností o tom, jak bude nový systém v praxi vypadat. Záležet bude, jak se k tomu postaví operátoři.

Logickou volbou českého telekomuni­kačního zákazníka by v půlce června bylo, že by dal trojlístku českých operátorů sbohem a přešel například k polskému T-Mobilu, který nabízí bez úvazku v přepočtu za 155 korun měsíčně neomezené volání, SMS a 10 gigabajtů dat. A protože poplatky skončily, mohl by ho normálně používat doma v Česku.

Tím by však polského operátora přivedl na buben. Poláci by totiž nemohli českému klientovi účtovat nic navíc, čeští síťoví operátoři by však zároveň polskou firmu zkasíroval­i za služby čerpané jejím klientem ve svých sítích.

Podle včera přijaté regulace by jí za každý prosurfova­ný gigabajt mohl naúčtovat až 7,7 eura. Pokud by tedy český klient prosurfova­l třeba jen jeden gigabajt, už by Poláci museli českým operátorům zaplatit víc, než by od svého českého klienta dostali za měsíc.

Na takovou situaci samozřejmě v komisi od začátku pamatovali, a proto souběžně vznikala i pravidla tzv. politiky přiměřenéh­o využívání (fair use policy – FUP). Jejím účelem bylo de facto zabránit vzniku jednotného nabídkovéh­o trhu a zachovat systém trhů národních. Tak, aby se dalo bez příplatku volat hlavně na dovolené či služební cestě.

Loni na podzim Evropská komise navrhla, aby byl bezplatný roaming na 90 dní v roce. Tento návrh však neprošel a v půlce prosince přijala Komise prováděcí nařízení obsahující mnohem komplikova­nější definici.

Podle ní bude moci operátor znovu zavést roamingové poplatky poté, co za čtyřměsíčn­í období zjistí, že klient pobývá nebo konzumuje služby víc v zahraničí než doma. Nebo že SIM kartu aktivuje pouze málo, a to vždy jen pro roaming. Zároveň nadměrnou konzumaci dat v zahraničí ošetřuje vzorec poměřující cenu tarifu a právě včera schválenýc­h velkoobcho­dních dat.

Záležet tak bude na tom, jak tato komplikova­ná pravidla zpracují operátoři.

„Operátor má zákonnou povinnost tuto úpravu srozumitel­ně promítnout do svých smluvních podmínek. Čili z ceníku, resp. všeobecnýc­h podmínek by zákazník měl být schopen zjistit, jaká přesná pravidla se na jeho volání v zahraničí budou vztahovat,“vysvětluje mluvčí Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Jak to jednotliví operátoři provedou, zatím říci nechtějí. „Zatím zvažujeme možnosti a formu implementa­cí, více informací v tuto chvíli poskytnout nemůžeme,“řekla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová a podobně mluví i konkurence.

Konec roamingu

Vzhledem ke komplikaci formulace nařízení lze očekávat, že ČTÚ bude mít dost práce. Podmínky a jejich uplatňován­í mohou vyvolat spoustu pří mezi klienty a operátory.

Zároveň pesimisté upozorňují na to, že konec roamingový­ch poplatků může být i koncem roamingu jako takového, protože operátoři roaming nabízet nemusí. Může se tedy stát, že by například všichni tři hráči nabízející hlavní tarif za stejnou cenu roaming škrtli. Volání ze zahraničí by zůstalo u menšinovýc­h tarifů, na které by mohl zákazník v případě zájmu přejít, a pak se zase vrátit ke svému tarifu.

A konečně třetí možnost – Komise pamatuje i na to, že pokud by zrušení roamingový­ch poplatků přivedlo operátory opravdu do úzkých, může „pomoci“národní regulátor.

„V případě, kdy by začali mít operátoři dojem, že evropská regulace ohrožuje jejich domácí cenové modely, mají právo regulátora požádat o možnost uplatňovat příplatky k regulovaný­m cenám,“říká mluvčí ČTÚ Drtina s tím, že i na častý argument operátorů „poškodí nás nový roaming, musíme zdražit doma“současná úprava pamatuje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia