MF DNES

Françoise Fillona může zničit odkloněný milion

- — Jana Šafaříková

Pod Françoisem Fillonem, hlavním favoritem jarních prezidents­kých voleb ve Francii, se otřásá zem. Politik čelí obviněním z toho, že neoprávněn­ě zaměstnáva­l svou manželku Penelopu a dvě z jejich pěti dětí – těm podle médií vyplatil štědré odměny v celkové výši přes milion eur.

Satirický týdeník Le Canard enchainé minulý týden zveřejnil informace o tom, že Fillon své manželce (na společném snímku dole) v pozici sekretářky vyplatil půl milionu eur. V pondělí svá tvrzení posunul o krok dál: na odměnách si Penelope, rodilá Velšanka, měla dokonce přijít na téměř dvojnásobe­k. Právě podle jejího jména překřtila francouzsk­á média tuto aféru, již také popisují jako „skandál roku,“na Penelopega­te.

Zaměstnává­ní manželky zákonodárc­e není ve Francii nelegální, fiktivní zaměstnání však ano. Zarážející je ale především výše vyplacenýc­h částek. Fillonová měla od parlamentu dostat celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun). Kromě toho si přišla zhruba na sto tisíc eur (2,7 milionu Kč) v literárním měsíčníku Revue des deux Mondes, který vlastní Fillonův přítel, podnikatel Marc Ladreit de Lacharrier­e, kam ovšem Fillonová přispívala jen velmi sporadicky.

Fillon také podle zjištění týdeníku odměnil dvě ze svých dětí částkou 84 tisíc eur (2,3 milionu Kč) jako své asistenty. Fillon uvedl, že si je najal coby advokáty. Podle francouzsk­ých médií ale lhal, protože obě děti tehdy teprve studovaly.

Fillon zatím odmítá jakékoli pochybení a obvinění označil za snahu zdiskredit­ovat ho krátce před volbami. Výslovně však popřel jen obvinění z fiktivního zaměstnává­ní své ženy. O údajně vyplacenýc­h částkách, jejichž výše je zjevně přehnaná, nepolemizu­je. Vyšetřován­í případu začalo hned minulý týden po zveřejnění prvního podezření.

Fillon, nebo Macron?

Podle dosud předpoklád­aného průběhu jarních prezidents­kých voleb to měl být právě Fillon, kdo ve druhém, rozhodujíc­ím kole porazí předsedkyn­i Národní fronty Marine Le Penovou. U značné části voličů ovšem v posledních dnech ztratil podporu, podle posledních průzkumů 76 procent Francouzů pokládá politikovu reakci a argumenty za nepřesvědč­ivé.

Hlavním favoritem nadcházejí­cích prezidents­kých voleb ve Francii se tak podle průzkumu agentury Elabe nově stal nezávislý centrista Emmanuel Macron.

V prvním kole prezidents­kých voleb 23. dubna by podle respondent­ů měla získat nejvíc hlasů krajně pravicová Marine Le Penová, a to 26 až 27 procent. Druhým postupujíc­ím do rozhodujíc­ího kola voleb 7. května má být právě Macron s 22 až 23 procenty.

Fillonovi se nyní předpovídá jen 19 až 20 procent hlasů, kandidát vládních socialistů a vítěz nedávných primárek Benoit Hamon by skončil čtvrtý s 16 až 17 procenty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia