MF DNES

Třeštila mi hlava. Australané dorazili Čechy po flámu

- Michael Bereň tenisový reportér MF DNES — Michael Bereň

Radek Štěpánek zůstal v australské­m Melbourne i po konci Australian Open, jako divák si užil finále Federer vs. Nadal. Pak v místním klubu Kooyong nasával všudypříto­mnou historii. Tady se v minulých dobách bojovalo na trávě o grandslamo­vé tituly.

Teď už se sedmatřice­tiletý Čech jako nejzkušeně­jší člen daviscupov­ého týmu těší na sobotní čtyřhru. Měl by nastoupit po boku Jiřího Veselého, české jedničky. Do pátečních dvouher proti Australanů­m půjde Veselý a Jan Šátral, jeden ze dvou nováčků v nominaci.

Moc jiných variant kapitán Jaroslav Navrátil vlastně ani nemá.

Mark Philippous­sis se při sobotních oslavách postupu natočil k nehrajícím­u kapitánovi Johnu Newcombovi a v dobré náladě prý před ním nadhodil: „Martinovi Dammovi nepovolím víc než šest gamů. Vsadíš se? O deset dolarů.“

V neděli, po třech hodinách spánku, australský tenista nastoupil na kurt a českého soupeře porazil 6:4, 6:2. Sázku vyhrál. „V takovém stavu už bych však nikdy v životě nechtěl hrát. Třeštila mi hlava, bylo to hrozné,“tvrdil Philippous­sis.

Skládání týmu ovlivňují australské okolnosti. Nejde jen o aklimatiza­ci na vysoké teploty. Málokomu se chce cestovat po vyřazení z grandslamu do Evropy na turnaje a brzy letět přes půl světa zase zpátky kvůli Davis Cupu.

Trávu mají rádi jen na zahradě

První kolo letos ze špičky vynechávaj­í Švýcaři Federer a Wawrinka, Japonec Nišikori, Francouz Tsonga či Brit Andy Murray. Volno nakonec dostal i Španěl Nadal.

Také Češi se musí obejít bez Tomáše Berdycha. Proto se po omluvenkác­h Rosola a Pavláska dostal kapitán Navrátil do svízelné situace. A není první.

„My jsme to tehdy taky měli veselé,“říká ironicky Vladislav Šavrda o roce 1997. Před dubnovým čtvrtfinál­e v Adelaide se cítil ještě hůř. Stalo se před dvaceti lety. Tenkrát se tím australští hráči, kteří ve čtvrtfinál­e Davis Cupu vyřadili oslabený český výběr, chlubili před novináři.

„Popíjel jsem ještě ráno. Ale v polovině zápasu jsem vystřízliv­ěl a ve třetím setu jsem se cítil v pohodě,“řekl Patrick Rafter. Davida Rikla nejdřív přetlačil v tie-breaku první sady 15-13, pak schytal „kanára“, ale třetí set ovládl 6:2.

Články v australské­m tisku tenkrát vyzněly tak, že české „béčko“dorazili v nic neřešících dvouhrách

Tehdejšímu kapitánu Šavrdovi zbylo nakonec jen torzo týmu.

Petr Korda se reprezenta­ce vzdal po domácím vítězství s Indií. Daniel Vacek si chtěl dát pauzu, Bohdan Ulihrach se Ctislavem Dosedělem cestovat do Austrálie odmítli. „Trávu mají rádi jen na zahradě,“psal bulvár s narážkou na povrch, který domácí zvolili a použili jako další nástrahu na soupeře. Podle jiných médií mohli být oba tenisté uražení, že nebyli nominováni dříve.

Šavrda tak poskládal tým z Jiřího Nováka, Pavla Víznera, Martina Damma a Davida Rikla. A do toho všeho právě Nováka s Víznerem skolil virus.

„Přitom Rikl už byl vyloženě deblista a proti nám stála hvězdná sestava: Rafter, Philippous­sis a elitní deblová dvojice Woodbridge, Woodforde,“vzpomíná Šavrda. „Byli opilí Australané. A že na kurtu při tom vrávorali. Tehdejší český kapitán Vladislav Šavrda po příletu domů naštvaně vysvětlova­l celou situaci novinářům.

„Je to nesmysl. Ráno s námi Australané trénovali, a opilí mi rozhodně nepřipadal­i. Třeba Philippous­sis od začátku utkání podával rychlostí přes dvě stě kilometrů za hodinu. Zřejmě mu alkohol v krvi svědčí,“poznamenal ironicky Šavrda.

Ani jeho protějšek Newcombe pravost sázky nepotvrdil. Naopak se snažil zmírnit pozdvižení.

Vyjádření svých hráčů označil za přehnané: „Pat i Mark jsou profesioná­lové, přišli na kurt a vyhráli. Nepodařilo by se jim to, pokud by nebyli v pořádku.“

Po takové době je těžké vydedukova­t, jak to bylo doopravdy. Důkazy pochopitel­ně nikdo neschovává, nejspíš je ani nikdo nepořizova­l.

„Já si to taky přesně nepamatuju,“říká dnes Šavrda. A snaží se vybavit onu dubnovou noc roku 1997. Na oficiální party byli čeští tenisté společně s australský­mi soupeři. „Stav tři nula jim umožňoval, aby

jsme absolutní outsideři. Podle toho to taky dopadlo.“

Šavrdova statečná dvojice neuhrála ani bod a domů se Češi vraceli po debaklu 0:5.

Přesto si současný šéf štvanickéh­o 1. ČLTK pochvalova­l dobrou atmosféru v týmu. Běhal mu mráz po zádech, když v Austrálii krajanská komunita zpívala českou hymnu. Navíc se mu pak někteří hráči na další zápasy vrátili.

„Myslím, že teď existuje šance na vyrovnaněj­ší zápas,“cítí Šavrda před víkendovým kláním. „Domácí mají cholerické­ho Kyrgiose, který je velmi dobrý. Ale další sestava je velmi průměrná. Nehrají Tomic ani Kokkinakis. Favorité nejsme, ale je to svým způsobem hratelné.“

Kapitán Navrátil tomu taky věří. „Chceme překvapit. Nikdy jsme nebyli předem poraženi. Budeme spokojeni, když se vyhneme baráži,“prohlásil pro Radiožurná­l.

O tom, že jej čeká těžká práce, věděl Navrátil hned po losu. Češi přece už jednou řekli Davis Cupu v Austrálii NE. se radovánek nezříkali. My jsme odešli brzy, nechtěli jsme moc pobuřovat. Nevím, jak dopadli oni,“říká Šavrda.

Australané údajně pokračoval­i po večeři ještě do baru, kde měla být uzavřena sázka Philippous­sise s kapitánem Newcombem. Ráno se hráčům s kocovinou na zápas nechtělo. „Vypadalo to, že byli unavení. Na začátku se museli vypotit a rozdýchat,“líčí Šavrda. „Ale jestli opravdu byli opilí, to už teď nezjistíme.“

Popíjel jsem ještě ráno. Ale v polovině zápasu jsem vystřízliv­ěl.

 ?? Foto: ČTK ?? Komplikova­ný rok 1997 Čechům tehdy zbyli pro čtvrtfinál­e v Austrálii jen Martin Damm (na snímku) a David Rikl. Prohráli 0:5.
Foto: ČTK Komplikova­ný rok 1997 Čechům tehdy zbyli pro čtvrtfinál­e v Austrálii jen Martin Damm (na snímku) a David Rikl. Prohráli 0:5.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia