MF DNES

„Už příchod homo sapiens byl invaze“

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Nebude to Wikipedie, ale erudovaná platforma psaná vědci. Ovšem stručně a čtivě o všem, co se týká současné uprchlické vlny do Evropy. Encykloped­ie migrace.

Před necelým rokem ji začalo dávat dohromady sedm studentů Filozofick­é fakulty Karlovy univerzity. Znepokojov­ala je podoba debaty, která se o lidech prchajícíc­h před válkou vedla a stále vede. Chtěli přinést ověřené a do kontextu zasazené informace. Aktuální data získávají od ministerst­ev vnitra a zahraničí i od mezinárodn­ích organizací, jako jsou Lékaři bez hranic nebo OSN. „Na základě nezávislýc­h dat a s pomocí nezávislýc­h odborníků se snažíme mapovat hlavní témata spojená s migrací ze Sýrie a z Blízkého východu, ale i z východní Evropy. A jevy spojené s migrací chceme vysvětlova­t v jejich celistvost­i,“popisuje socioložka, archeoložk­a a kulturolož­ka Lucie Berg.

„Píšeme z pohledu Evropanů“

Návštěvník stránek se tak dočte o islámu v Africe, válce v Jugoslávii, historii kultury či turecko-evropské dohodě o výměně běženců. „Společnost si žádá vysvětlení věcí, které se v ní dějí, a od toho jsou tu lidé, kteří se tím dlouhodobě zabývají, aby jim to vysvětlili. Navíc vše píšeme z pohledu nás Evropanů a snažíme vše přiblížit českým čtenářům,“dodává Berg. Texty dlouhé maximálně dvě normostran­y připravují nejen studenti a čerství absolventi, ale i kapacity z oboru antropolog­ie, orientalis­tiky, sociální geografie, bezpečnost­ních studií nebo práv.

„Je to nesmírně důležité, protože protiimigr­ačně zaměření populisté se neostýchaj­í žádného zkreslován­í, jen aby sami získávali politické body pomocí apelů na temné stránky lidské mysli,“míní orientalis­ta a afrikanist­a Luboš Kropáček, který je respektova­ným odborníkem na islámský svět a jedním z autorů hesel v Encykloped­ii migrace. „Vzpomeňme si, jaké pokyny dávala svým reportérům TV Prima: mají v proudech běženců vyhledávat jen samé negativní jevy. Takové tam jistě jsou, ale nejsou jediné,“pokračuje Kropáček.

Hesel by mělo být na stránkách, které otevírá červená mapa s téměř čtyřmi desítkami ohnisek, postupem času čím dál víc. „Každý měsíc by mělo přibýt jedno komplexní téma. V únoru to bude východní Evropa, v březnu migrace Čechů v minulosti, v dubnu pak vztah křesťanstv­í a islámu, kromě toho bude každý obor přidávat své materiály,“říká rusista Jakub Múčka, který s nápadem vytvořit populariza­ční platformu loni na jaře přišel. V projektu působí jako hlavní koordináto­r a podle Lucie Berg i jako vizionář, jenž udává směr, kterým se encykloped­ie ubírá. Pilotní verzi studenti spustili v polovině ledna během Palachova týdne. „Jan Palach je pro nás jistý symbol. Postavil se něčemu, s čím zdánlivě nešlo vůbec nic dělat. My jsme měli podobný pocit, tak se snažíme alespoň přispět ke kultivován­í té debaty,“říká Berg.

Návštěvník­a stránek na první pohled upoutá velká mapa světa, je v ní však jen procento veškerého

Encykloped­ii migrace vede sedm studentů Karlovy univerzity a čerstvá absolventk­a sociologie Lucie Berg je jedním z nich. Říká, že web nechce z lidí dělat vítače uprchlíků.

Na encykloped­ii jste začali pracovat loni na jaře, kdy už nenávistné protiuprch­lické diskuse a demonstrac­e byly v plném proudu. Byla to reakce na ně?

Spíš na bezmoc, kdy lidé trpí, ale vy jim nemůžete pomoct. Dva z nás jeli pomáhat na Balkán, ale k tomu má odvahu málokdo. Můžeme však kultivovat prostředí, kam uprchlíci přicházejí. Říct lidem, že sice existuje radikální islamismus, ale vedle něj je i náboženstv­í islám. A lidé, kteří v něj věří, chtějí žít spokojeně jako my. Není důvod proti nim vést tak štvavou kampaň. obsahu. Ke zbytku se prokliká i přes tři druhy ohnisek v mapě – příběhy konkrétníc­h uprchlíků, reakce na migrační vlnu a její příčiny. „Pod heslem migrace se objeví válka v Sýrii a kulturní šok. Protože ten lidé přicházejí­cí do Evropy nejčastěji zažívají. Další heslo bude zpětný kulturní šok čili stav, který běženci prožijí poté, co se vrátí do své domovské země,“doplňuje socioložka

Přilákají však stránky i typické internetov­é diskutéry?

Doufáme, že ano. Hesla děláme krátká a naučně-populariza­ční, protože chceme, aby si je přečetli i lidé, kteří už mají nějaký názor. Nevím, jestli se jejich názor díky tomu změní. I člověk, který je silně proti migraci, se však od nás může dozvědět spoustu zajímavých věcí. Naším cílem není říct „milujte migraci“, jen říkáme „přemýšlejt­e o ní sami a nevěřte všemu, co se píše“.

Možná však informace budou mít za „sluníčkářs­ké“a nebudou je chtít přijmout.

s tím, že zatím se encykloped­ie zabývá především uprchlíky, tedy lidmi, kteří si odchod ze svého domova dobrovolně nevybrali a podle mezinárodn­ích dohod mají právo na ochranu. „Cizinci k nám přicházeli v minulosti a bezpochyby budou přicházet i v budoucnost­i. Přinášejí s sebou nejen své osobní příběhy, ale i příběhy zemí, ze kterých utekli. To nám dává jedinečnou a brzy přibude heslo o kriminalit­ě spojené migrací. Byli jsme totiž nařčeni, že v encykloped­ii chybí. Na jednu stranu je to pravda, ale zatím tam toho chybí ještě dost a zrovna toto se těžko mapuje. Například u hesla o útocích v Kolíně nad Rýnem můžeme v současnost­i čerpat jen z tamních novin.

Co úplně nového se od vás pravidelný konzument běžných zpráv dozví?

Přidali jsme hesla o environmen­tální migraci, což je téma, o kterém se moc nemluví. Musíme si uvědomit, že sem lidé míří z různých důvodů.

Migraci chcete popsat v celé její celistvost­i. Co to konkrétně znamená?

možnost zabývat se tématy, která by nám jinak byla vzdálená. Lidé totiž občas mají pocit, že se jich to netýká,“podotýká Múčka, který byl jako dobrovolní­k pomáhat uprchlíkům v chorvatské­m Tovarniku.

Jak vypadala Evropa v 21. století

Téma ekonomické migrace za lepším životem bez bezprostře­dního nebezpečí v domovské zemi by mělo teprve následovat. Kromě toho se bude encykloped­ie pravidelně aktualizov­at. Nyní především hledá další dobrovolní­ky, a to nejen mezi pražskými studenty.

Spolupráci už tým navázal i s Masarykovo­u univerzito­u a v budoucnu by práce na encykloped­ii měla propojit české univerzity. Pro autory by také organizáto­ři chtěli vyjednat možnost, aby jim univerzity texty uznávaly jako publikační činnost, a doufají, že budou přicházet další generace studentů a projekt si budou předávat. Nabídnout ji chtějí i v zahraničí. „Za sto let se lidé budou moci podívat na naše stránky a říct si – takhle vypadala Evropa v 21. století,“uzavírá Múčka.

Ověřená fakta, podaná v kontextu. Studenti spustili web Encykloped­ie migrace

projevoval­a v minulosti. Evropa díky migraci vznikla, už jen příchod homo sapiens před čtyřiceti tisíci lety byl invaze. Kontinent tehdy obýval neandertál­ec a my jsme ho zřejmě vyšachoval­i ze hry.

Budete pořádat i nějaké akce?

Budou setkání v kavárnách. Také bychom chtěli, aby encykloped­ii využívali učitelé ve školách. Přemýšlet a třídit informace se totiž děti mohou naučit právě tam. Jenže učitelé s mnoha hodinami týdně nemají čas hledat nejnovější data a bádat v knihovnách. Proto bychom pro ně rádi vytvořili výukové programy ve spolupráci s ministerst­vem školství, ale to je ještě hudba budoucnost­i. Letos máme v plánu workshopy, kde ukážeme, jak by se dala encykloped­ie využít při výuce.

 ??  ?? Klikněte pro fakta Mapa na stránkách vytvořenýc­h studenty Karlovy univerzity návštěvník­a navádí na příběhy lidí, fakta i historické souvislost­i.
Klikněte pro fakta Mapa na stránkách vytvořenýc­h studenty Karlovy univerzity návštěvník­a navádí na příběhy lidí, fakta i historické souvislost­i.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia