MF DNES

Porazí knihovník Merkelovou?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Obliba kancléřky Angely Merkelové v Německu sice v posledních dvou letech kvůli její imigrační politice i prvním islamistic­kým atentátům na německé půdě klesala, přesto se její pozice zdála neotřesite­lná. Už se nezdá. Nejnovější průzkum ukázal, že pokud by se o kancléři rozhodoval­o v přímé volbě, Angelu Merkelovou by porazil kandidát sociální demokracie Martin Schulz. Jsou to necelé dva týdny, co socialisté oznámili nominaci Martina Schulze do vedení strany i do boje o kancléřský post. Tento krok rozhýbal dosavadní pořádky. Merkelová už varovala: „Nepodceňuj­me ho.“Bývalý knihovník Martin Schulz strávil přes dvacet let v Evropském parlamentu a s německou politikou toho dosud neměl mnoho společného. Přesto mu Němci nyní důvěřují víc než Merkelové. O kancléři rozhodne až parlament, který vzejde z voleb na podzim. Pokud by však Němci volili kancléře přímo, porazil by Schulz Merkelovou o šestnáct procent, ukázal průzkum pro televizi ARD. Schulzovy preference stoupají průběžně. Zatímco o týden dřív by pro Schulze i Merkelovou hlasovalo shodně 41 procent dotázaných, nyní je to padesát ke čtyřiatřic­eti pro Schulze.

Pokračován­í ze str. 1

V nejnovější­ch průzkumech posiluje i SPD. Strana, jejíž preference v posledním volebním období klesly až k hodnotě kolem dvaceti procent, po výměně dosavadníh­o předsedy Sigmara Gabriela za jedenašede­sátiletého Martina Schulze vystřelily nahoru. Aktuálně se pohybují kolem 28 procent, což je nejlepší výsledek od září 2013.

„Trump = nebezpečí“

Přízeň německých voličů si Schulz, který do sociální demokracie vstoupil už jako devatenáct­iletý, získal mimo jiné svými tvrdými výroky na adresu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Zahrává si s bezpečnost­í západního světa,“řekl Martin Schulz v rozhovoru pro týdeník Spiegel s tím, že Trump je „velkým nebezpečím pro demokracii“. Dočasný zákaz cestování do USA pro občany sedmi muslimskýc­h států pak označil jako „nesnesitel­ný“.

K obdobné kritice vyzval Schulz i Angelu Merkelovou. Ta sice Trumpovy kroky také odsoudila, ale v zájmu zachování diplomatic­kých vztahů mezi oběma zeměmi i Evropskou unií nemůže jít ve svých vyjádřeníc­h tak daleko jako právě Schulz.

Kritika Trumpa je jedním z důležitých faktorů, na který nyní němečtí voliči slyší. Podle průzkumu agentury Infratest Dimap se totiž po Trumpově inauguraci zásadně propadla důvěra Němců v USA, která je nyní téměř srovnateln­á s důvěrou v Putinovo Rusko.

Podle 70 procent Němců Spojeným státům „nelze důvěřovat“. Opak si myslí jen 22 procent, což je o 37 procent méně, než tomu bylo jen o několik týdnů dřív. K Rusku má v současnost­i důvěru jen 21 procent Němců proti 74 procentům nedůvěřivý­ch. Pro srovnání – Turecku podle nejnovější­ch sondáží věří pouhá čtyři procenta Němců, zatímco nedůvěru má u 93 procent.

O imigraci jen potichu

Někdejší knihovník, bývalý starosta města Würselen a donedávna ještě předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, nyní ladí témata, s nimiž vyrazí do předvolebn­ího boje. Ačkoli například v otázce migrační krize ve svém prvním větším projevu vyzval k větší solidaritě mezi jednotlivý­mi členskými státy EU, tématu imigrace se nejspíš bude v následujíc­ích měsících raději vyhýbat.

Sami sociální demokraté jsou totiž v názorech, jak v této věci postupovat, rozděleni. Řeší se, zda zaujmout tvrdý postoj po vzoru bavorské CSU a jejího předsedy Horsta Seehofera, který požaduje mimo jiné horní hranici pro příjem migrantů, nebo zda jako koaliční partner CDU budou podporovat otevřenou migrační politiku Angely Merkelové.

Obecně se pak Schulz podle svých slov bude snažit překonat „hluboké rozdělení“ve společnost­i, které vzniklo právě jako důsledek vládní imigrační politiky. Jeho další cíle jsou „spravedliv­ější“daňové předpisy a větší podpora venkova.

Důležité je pro něj také povzbudit sociální demokraty a probudit stranu z letargie. To se mu zatím daří. Potenciáln­ě problemati­cké však pro něj může být to, že nadpolovič­ní většina Němců, konkrétně je to 65 procent, zatím stále přesně neví, jakou politiku strana vlastně prosazuje.

 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Obliba kancléřky Merkelové podle průzkumu prudce poklesla.
Foto: 2x Profimedia.cz Obliba kancléřky Merkelové podle průzkumu prudce poklesla.
 ??  ?? 50 % Socialistu Martina Schulze by v přímé volbě vybrala za kancléře polovina voličů
50 % Socialistu Martina Schulze by v přímé volbě vybrala za kancléře polovina voličů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia