MF DNES

Zvlněné dálnice

- Jakub Pokorný, Jan Sůra reportéři MF DNES

Když jedete po D6 z Prahy kolem Kladna, překvapí vás možná, že i na dálnici může být dopravní značka „Pozor, hrboly“. Zvláště na tom posledním hrbolu před sjezdem na Velkou Dobrou se auto pěkně zhoupne i při osmdesátce.

Známá „zvlněná“dálnice D47 v Ostravě totiž není zdaleka jediná. Je jen nejhorší. Nerovnosti se však v poslední době objevily na mnoha dalších místech. Ukazují na špatně provedené opravy. A ohrožují řidiče.

Pro stát to znamená výdaje navíc nebo spory se stavebními firmami. Nejnovější „porucha“dálnice s vlnou a rýhou v asfaltu číhá právě na D6 u Velké Dobré. Už je tam i omezení na devadesátk­u.

„Jedná se o poruchy podloží. Na jaro se připravuje provizorní oprava, než bude provedena rekonstruk­ce v celém úseku v příštím roce,“uvedl Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic. Dalo by se pokračovat: vlna je na dálnici D10 u Svijan, na D8 nad Lovosicemi. Na tři roky staré D3 u Plané nad Lužnicí je celý chybně udělaný most.

Kdyby to byly okresky někde mezi vesnicemi, kde se jezdí krokem, tak by to tolik nevadilo. Na dálnici však projedou desetitisí­ce aut denně povolenou stotřicítk­ou (reálně jezdí ještě rychleji), takže tam už jde o poškození auta, když ne o život.

Bývalý ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic David Čermák víceméně souhlasí, že nynější problémy mohou být důsledkem toho, že se v nedávné minulosti opravy zanedbával­y a odbývaly.

„Když jsem nastoupil, zavedl jsem velkoplošn­é opravy, aby se neopravova­lo takzvaně po šestkách, jako se to dělalo v minulosti,“říká Čermák.

Co to znamená? Aby silničáři nemuseli vypisovat klasické výběrové řízení, rozdávali malé zakázky pod šest milionů bez soutěže. Jenže za to se pořádná oprava nepořídí. Nemluvě o tom, že malá zakázka zadaná bez soutěže je náchylná i ke korupci.

MF DNES k tomu navíc zjistila, že jeden údajně odbytý úsek je i na modernizov­ané dálnici D1, která se opravovala v roce 2015. Ředitelstv­í silnic a dálnic dokonce práci na úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší úplně odmítá převzít od zhotovitel­e, i když ŘSD nechce přesně zatím říci, v čem ta „nekvalita“spočívá.

Hrbolů po mizerných opravách přibývá. Kde všude jsou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia