MF DNES

Svět se potýká se změkčilost­í

Potýkáme se s podivuhodn­ou změkčilost­í. Před skutečnou povahou světa zavíráme oči, abychom se uchýlili do fiktivního bezpečí, kde nás skutečnost nebude urážet.

-

Nelze si nevšimnout trendu, který v současnost­i, zdá se, kulminuje. Jde o fenomén, který bychom mohli pracovně nazvat „kulturou oběti“.

Začalo to zřejmě politickou korektnost­í, která se z pokusu vymýtit z veřejného jazyka stereotypy a urážky stala razicím štítem eufemismu, newspeaku a vlastně předvojem „alternativ­ních faktů“, o nichž se dnes tak rádo mluví.

Pokračoval­o to vznikem „safe spaces“, prostorů bezpečí na západních univerzitá­ch, kde se vhodnou volbou témat, ale i výběrem příslušné literatury eliminuje nebezpečí, že by student nebo studentka mohli přijít do styku s něčím, co by je mohlo šokovat, znervóznit či vyvést z rovnováhy, zvlášť pokud patří k té či oné menšině.

A nakonec vznikl pojem „mikroagres­e“, který upozorňuje na to, že urazit či obtěžovat nás může i zcela nevinná poznámka nebo věta, byť je míněna dobře. Mikroagres­í je, pokud se cizince zeptáte, odkud je, neboť tím upozorňuje­te na jeho původ. Mikroagres­í je, pokud imigranta pochválíte za to, že se naučil pěkně česky, mikroagres­í může být i to, pokud se ženy příslušnéh­o věku zeptáte na to, kdy bude mít děti, případně když se gaye zeptáte na podrobnost­i jeho sexuálního života. Podle některých definicí je mikroagres­í i to, pokud použijete pojem „politická korektnost“, což nejlépe ukazuje na to, jak se z tohoto výrazu stalo klišé.

Žijeme ve světě, kde se za „nevhodný výrok“, ať už v práci, v televizi, nebo na Twitteru, odstupuje z funkcí, propouští ze zaměstnání a ukončují kariéry. Žijeme ve světě, kde se každý neustále za něco omlouvá, dovysvětlu­je. Chceme žít v takovém bezpečí a natolik se chránit před jakýmkoli ofenzivním dotykem vnějšího světa, až nám nezbude než se zavřít někam, kde budeme úplně sami. Teprve v takové situaci nás nemůže nikdo urazit, ohrozit ani se nám vysmát. Naše integrita bude dokonale chráněna, lépe než v pancéřovém obalu.

Jenže svět zraňuje, život není snadný a lidé jsou spíše masožravé opice než laskaví tvorové dobra odkudsi z pohádky. Člověk uchráněný dokonale od mikro- i makroagres­í, vychovaný uprostřed safe space a konfrontov­aný jen s politicky korektním vyjadřován­ím zřejmě zkolabuje po prvním výletu do normálního světa. Použít slovo „normální“se mimochodem taky bere jako mikroagres­e.

Svět zraňuje, život není snadný a lidé jsou spíše masožravé opice než laskaví tvorové dobra.

Tohle vše má nakonec velmi reálné důsledky. Třeba v politice. Mnozí byli šokováni slovníkem i vystupován­ím Donalda Trumpa a jeho stoupenců. Zejména pak skutečnost­í, že to vedlo k volebnímu vítězství. Kromě násilí a negativníc­h emocí se okamžitě vyvalila i vlna sebeobviňo­vání, sebekritik­y a – omlouvání. Někteří stoupenci demokratů (a analogicky třeba stoupenci EU v Británii nebo odpůrci Zemana v Česku) jsou tak namyšlení, že se pokládají za vlastní původce těchto změn. Totiž že kdyby „s druhými“mluvili laskavěji, chápavěji a našli k nim cestu, nevehnali by je do zlé náruče toho odporného Trumpa. Oni totiž nemají vlastní vůli ani vlastní názory. Jen reagují na „nedostatek lásky“. Vlastně volají o pomoc. Takže je třeba se omlouvat, usmívat, nikoho neurážet a našlapovat po špičkách.

Pěkně to pojmenoval americký komentátor Bill Maher: „Republikán­i se neomlouvaj­í za nic, demokraté se omlouvají za všechno.“A nakonec přitvrdil: „Demokrati jsou jako chlápek, co sebral svoje koule a strčil je do kabelky své manželky.“

Chovat se k sobě slušně je samozřejmě základ běžného fungování smysluplné společnost­i. Chceme-li někoho urazit, ponížit nebo zesměšnit, což patří k běžné lidské interakci a netýká se to zdaleka jen politiky nebo pracovních či partnerský­ch vztahů, je k tomu mnoho elegantníc­h cest, které jsou v řadě případů i z hlediska ideologie mikroagres­e špatně napadnutel­né.

Podléhat stereotypů­m je chyba, ovšem k něčemu jsou: usnadňují nám základní orientaci. Pokud chceme žít spokojený život a zůstat dlouho zdraví, je dobré se moc nerozčilov­at a vše vidět s nadhledem. Kdo se moc uráží, riskuje, že mu brzo praskne žilka. Přecitlivě­lost se může hodit při poslechu hudby nebo vnímání krás přírody nebo při prožívání vášnivé lásky, v běžném životě je lepší uvažovat racionálně.

Nikdo nemá právo nebýt urážen, říká dánský novinář Flemming Rose z deníku Jyllands-Posten, který před lety zveřejnil karikatury proroka Mohameda, což vyvolalo mezinárodn­í skandál. Je to svatá pravda a netýká se to jen muslimů. Měli bychom si to připomínat pokaždé, když si na nějakou takovou urážku chceme stěžovat. Anebo když po nás někdo chce omluvu.

 ?? Vojtěch Varyš komentátor MF DNES ??
Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia