MF DNES

Radek Matlach (1972)

- Rozhovor Lukáš Valášek reportér MF DNES

Posudek soudního lékaře Radka Matlacha tvrdil, že zdravotní sestra zabíjela v rumburské nemocnici pacienty draslíkem. Věra Marešová kvůli tomu strávila 14 měsíců ve vazbě a čelila obžalobě z vražd šesti pacientů. Soud nakonec Marešovou osvobodil potom, co jiní znalci Matlachovu práci označili za diletantsk­ou. Zatímco zdravotní sestra chce po státu odškodné 4 miliony korun, Matlacha nyní krajský soud vyškrtl ze seznamu znalců. Zatím ale může úřadovat dál. Proti rozhodnutí se chce bránit odvoláním.

Není to poprvé, co se Matlach dostal do ostrého konfliktu se svými kolegy. V případě Petra Kramného, kterého soud poslal do vězení za vraždu manželky a dcery v Egyptě, nepracoval pro policii, ale naopak pro obhajobu. Jeho konstatová­ní, že oběti nezemřely kvůli zásahu elektrický­m proudem, ale šlo nejspíše o otravu, vyvrátily revizní posudky. Celkově však Matlach za svou kariéru posuzoval na dva a půl tisíce případů.

Váš posudek pacientky z rumburské nemocnice znalci z olomoucké fakultní nemocnice

lustr, pěkný obraz, aj. věci vhodné do historické­ho interiéru. Tel: 603478873 Mail: (artia99@seznam.cz) automobil i poškozený od roku výr. 1995 - 2016, nabídněte.Tel. 606861822 korektně a třeba zjistí, že pachateli nejsou. Vnímám to čistě jako vyústění snah za každou cenu zpochybnit mou osobu. Berou si k tomu argumentac­i, která je pochybná. Chápu, že všechny štvu tím, že na tyhle věci upozorňuji. Protože se mi nechce žít v systému, kde někdo na někoho něco vymyslí, všichni za tím jdou jako ovce a není cesty ven. Nyní si připravuji proti vyškrtnutí ze znaleckého seznamu stížnost, kterou postoupím na patřičná místa a budu od nich očekávat korektní rozhodnutí. A doufám, že tam konečně bude sedět někdo, kdo si nepotřebuj­e hřát svou teplou židli a rozhodne správně.

Jediný váš posudek ale někoho může poslat do vězení na dlouhou dobu. Jak se s takovou zodpovědno­stí vyrovnávát­e?

Já se zodpovědno­stí nemám problém. Práci musím udělat tak dobře, že nevinného člověka nedostanu do vězení nebo naopak netahám někoho, kdo má sedět, na svobodu. Když si nejsem závěry jistý, do posudku to napíšu. Rozhodnutí stejně není na mně, je nutné si uvědomit, že posudek je pouze jeden z důkazů. Rozhodnout musí jiní, to není úkol znalce.

Jak často se stane, že posudek není jistý?

Dám příklad. Když střela pronikne plochou kostí v oblasti lebky, zanechává tak charakteri­stickou stopu, že zaměnit směr, odkud se střílelo, jde jen opravdu omylem. Takže budeme vědět, jestli šla zprava doleva, nebo zleva doprava. Když zadržený pachatel bude tvrdit, že se bránil útoku a vystřelil, my můžeme s jistotou tvrdit, že dotyčného popravil

Třeba o tom napíšu knížku, říká Zpracováva­l posudek v „kauze Rumburk“, který byl rozcupován. Teď má v oboru skončit.

● Soudní lékař, který studoval VŠCHT a Fakultu jaderně a fyzikálně inženýrsko­u ČVUT v Praze. Absolvent 2. lékařské fakulty UK. Soudním znalcem je od roku 2006. ● Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl 3. února 2016 rozhodl o tom, že Radek Matlach a jeho kolega Jiří Závodský mají být vyškrtnuti ze seznamu znalců. Jejich posudek, že zdravotní sestra Věra Marešová vraždila draslíkem, vyvrátili další znalci. Analýza podle soudu obsahovala závažné nedostatky. Marešovou už vloni definitivn­ě osvobodil Vrchní soud v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia