MF DNES

Útočník z Louvru odmítl říct, kdo je a proč udeřil

-

Muž, který v pátek napadl mačetou vojenskou hlídku před muzeem Louvre a skončil s vážným zraněním v nemocnici, odmítá hovořit s vyšetřovat­eli. Včera to řekl zdroj z kanceláře pařížského prokurátor­a.

Vyšetřovat­elé chtějí především formálně potvrdit identitu 29letého útočníka, na kterého byla uvalena vazba, a zjistit motiv jeho činu. Muž, jímž je podle egyptských úřadů egyptský občan Abdalláh Ridá Hamamí s trvalým pobytem ve Spojených arabských emirátech, u vchodu do Louvru jednoho z vojáků lehce zranil. Představit­elé Francie jeho čin označili za teroristic­ký útok.

Mezi věcmi muže, který vystudoval práva a je zaměstnanc­em jednoho podniku v Dubaji, se podle zdrojů blízkých vyšetřován­í nenašlo nic, co by svědčilo o tom, že to je radikální muslim. Rozpaky vyvolává jen jeho několik hrozeb na adresu nepřátelů islámu, které zveřejnil na sociální síti.

Do Paříže přicestova­l Hamamí 26. ledna na turistické vízum a pronajal si hotelový pokoj za více než 240 eur (6 500 Kč) na den u honosné třídy Champs Élysées. Dva dny po příletu v obchodě se zbraněmi u náměstí Bastille koupil dvě mačety za téměř 1 000 eur (27 000 Kč). Policie v jeho pokoji našla dalších asi 1 000 eur v hotovosti, účty za mačety, předplacen­é telefonní karty a egyptský pas na jméno Abdalláh Ridá Hamamí.

Odletět měl podle letenky 4. února. Příbuzným řekl, že do Paříže jede na služební cestu pro svého zaměstnava­tele. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia