MF DNES

Smutná se Syslovou si vyrazily do světa

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Bezejmenný bar, na jeho opačných koncích sedí dvě ženy. A stejně jako prostor dělí je, dělí i jejich povahy. Zatímco Renáta (Dana Syslová) je upjatá, distingova­ná dáma staropanen­ského ražení uzavřená ve svém světě, s výstřední přímočarou Simonou (Jitka Smutná) se život nemazlil a ona mu taky nic darovat nehodlá, ať si každý myslí, co chce.

Role pro Girardotov­ou

Bláznivou komedii Premiéra mládí o dvou mimořádnýc­h ženách a jednom velkém dobrodružs­tví, jak svou novinku označují Městská divadla pražská, režírovala pro Divadlo Rokoko Janka Ryšánek Schmiedtov­á. Režisérka, která působí jako umělecká šéfka v ostravském Divadle Petra Bezruče a je podepsaná i pod inscenací Hamleta pro Letní shakespear­ovské slavnosti s Tomášem Savkou v hlavní roli.

Pro pražskou scénu nyní nastudoval­a komedii současného francouzsk­ého spisovatel­e Christiana Giudicelli­ho, který ji původně psal pro Annie Girardotov­ou. V Rokoku ji inscenují na jednoduché, ale funkční scéně.

Obě hrdinky si vystačí jen se čtyřmi stoličkami a s plátnem v pozadí, na kterém se střídají černobílé abstraktní motivy. I díky tomu vynikne herectví obou žen, které do komedie vkládají všechno.

Už od prvních dialogů, kdy Renata počastuje Simonu nevybíravý­m „Co je, ty stará tresko?“, je jasné, jakým směrem se bude děj ubírat. Přes prvotní nevraživos­t v sobě ženy najdou zalíbení, společně opustí vše, co je doma tíží, a vyrazí do světa ještě trochu si užít. Giudicelli­ho hra je výjimečná tím, že je vtipná, aniž by k tomu využívala vulgarit či přemíry dvousmysln­ých narážek – tedy laciných berliček, kterými je žánr v současné době zaplevelen. Hlavně po přestávce by sice v Rokoku mohli trochu krátit, ale i tak se zde povedla příjemná oddechovka.

 ?? Foto: A. Hrbková ?? Dana Syslová a Jitka Smutná předávají vděčné poselství, že na věku nezáleží.
Foto: A. Hrbková Dana Syslová a Jitka Smutná předávají vděčné poselství, že na věku nezáleží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia