MF DNES

Americký tisk se v soudu na Rusalku rozchází

- — Věra Drápelová

Newyorská Metropolit­ní opera představil­a novou inscenaci Rusalky. První ohlasy amerických médií na premiéru díla Antonína Dvořáka jsou rozporupln­é.

Například deník The New York Times oceňuje práci režisérky Mary Zimmermano­vé, která už v Metropolit­ní opeře vytvořila inscenace tří jiných oper. „Její dřívější produkce z různých důvodů zklamaly,“konstatuje deník a dodává, že teprve s Rusalkou Zimmermano­vá uspěla. Inscenace je podle něj fantasmago­rická i zlověstná a režisérka prý odhalila temné stránky příběhu. Pěvecký ansámbl deník označuje za nedostižný. „V jeho čele je sopranistk­a Kristine Opolaisová, jejíž Rusalka je vokálně blyštivá a dojemně zranitelná,“píše.

Ježibabu chválí

Naopak deník The Observer tvrdí, že Zimmermano­vá nemá o temných stránkách Rusalky potuchy a vlastně vůbec neví, o čem opera vypráví. Také známý operní portál Parterre Box je k režii kritický. Zimmermano­vá podle něj má sice spoustu nápadů, ale neumí je smysluplně propojit. Hudební nastudován­í Marka Eldera označuje portál jako příliš bombastick­é a v dynamice přemrštěné. Ze sólistů chválí Opolaisovo­u, jejíž chladná osobnost prý dobře odpovídá představě vodní víly. Z dalších představit­elů k sobě velkou pozornost všech recenzentů přitáhla zvláště mezzosopra­nistka Jamie Bartonová v roli Ježibaby.

Poběží v kinech

Nynější inscenace je teprve druhá v historii Metropolit­ní opery. Na její scéně se Rusalka vůbec poprvé objevila roku 1993 v režii Otto Schenka a s Gabrielou Beňačkovou v titulní roli. Stejná produkce se vrátila do repertoáru roku 1997, tehdy už s Renée Flemingovo­u, která pak zpívala i v obnovených nastudován­ích roku 2004, 2009 a naposledy roku 2014.

Současnou produkci doprovází výstava v Českém centru v New Yorku, kde je mimo jiné k vidění i Dvořákův rukopis Rusalky, zapůjčený z pražského Národního muzea, jakož i další artefakty a divadelní kostýmy. Na novou inscenaci si budou moci diváci udělat názor, aniž by cestovali do New Yorku. Předposled­ní představen­í, které se uskuteční 25. února, totiž Metropolit­ní opera odvysílá do kin včetně Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia