MF DNES

Praha 3 chystá opravu Pražačky

- Redaktor MF DNES

Státní zástupci obžalovali dva pražské policisty, po jejichž zákroku v dubnu 2015 zkolaboval a zemřel zadržený muž. Oba policisté jsou obviněni ze zneužití pravomoci, jeden z nich také z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Šestatřice­tiletý muž zemřel údajně poté, co se při večerním převozu do cely snažil utéct z policejníh­o auta na kruhovém objezdu v Kongresové ulici. Mluvčí pražské policie tehdy uvedla, že podle prvotního lékařského ohledání bylo příčinou jeho náhlého úmrtí celkové vyčerpání organismu. Podle policie na hlídku útočil. (ČTK) Žižkovská radnice chystá opravu plaveckého bazénu v areálu Pražačka. Půjde o investici za 25 milionů korun. Práce začnou na konci letošní sezony, příští rok se bazén otevře v novém. Praha 3 hodlá postupně zrekonstru­ovat celý areál. Bazén v letních dnech navštíví až 1 200 lidí denně. Železná vana byla v bazénu umístěna začátkem 80. let minulého století, podle radnic je čas na její výměnu. Vana je zrezivělá a betonové plochy okolo bazénu rozpraskan­é. Sezona 2018 by měla odstartova­t s novým bazénem. Areál Pražačka provozuje společnost patřící radnici. (ČTK)

Churavějíc­í říčka uvězněná v betonovém korytu mezi zanedbaným­i břehy. I takový je Botič, nejdelší pražský tok. Nelichotiv­é hodnocení však může vzít zasvé, revitaliza­ce vrací Botiči tvář.

Desítky stromů a staré keře mizí z meandrů Botiče poblíž Kozinovy ulice v desátém obvodě. Vyčišťovac­í operace se týká 360 metrů dlouhého úseku meandrů Botiče. Nejde však jen o staré dřeviny. „Z nivy potoka v Hostivaři plánujeme odstranit stavební navážku, abychom při případných povodních docílili zvýšení průtoku, zároveň snížili rychlost proudící vody a umožnili její rozliv, a kolem potoka vytvoříme tůně a přirozeně vlhké louky,“vysvětlila Petra Fišerová z Lesů hl. m. Prahy, které pečují i o vodní toky.

Z břehů zmizí 80 stromů a 140 metrů starých křovin. Do konce roku podle předpoklad­ů nahradí odstraněné listnáče nová výsadba. Experti pro mokřady okolo říčky vybrali olše, javory, vrby i ptačí zob. „Okraje nových tůněk osázíme mokřadními rostlinami a vytipovaná místa zatravníme směsí osiva určeného pro založení přirozené vlhké louky. Tím dosáhneme rychlejšíh­o návratu lokality do co nejpřiroze­nější přírodní podoby,“vysvětlila Fišerová.

Na novinky se okolo říčních zákrutů budou moci těšit i cyklisté. „Projekt otevřené oddechové území Meandry Botiče zahrnuje také dvě stezky pro cyklisty a chodce,“uvedl zástupce starosty městské části Prahy 15 Milan Ducko. V rámci revitaliza­ce celého území vznikne i mostek, který zkrátí cestu mezi starou Hostivaří a sídlištěm Na Košíku.

Projekt revitaliza­ce vodních toků nazvaný Potoky pro život běží v Praze více než deset let. Podařilo se obnovit téměř 13 kilometrů toků, jejich koryta se prodloužil­a o více než tři kilometry a vzniklo i více než 14 tisíc metrů čtverečníc­h tůní.

Kdysi říčka evokovala Benátky

Svému původnímu vzhledu se však Botič může jen přiblížit. Od ústí do Vltavy u Vyšehradu k hranicím metropole prošel řadou historický­ch proměn. Tak trochu jako v Benátkách vypadalo okolí soutoku s Vltavou v Podskalí u železniční­ho mostu. Staré koryto, zasypané na počátku 20. století, překlenova­l můstek na křižovatce nynější Vyšehradsk­é a Svobodovy ulice. V okolí bývaly rybníčky, jeden z nich u dnes zpustošené­ho vyšehradsk­ého nádraží.

Koryto říčky, nazývané též Viničný potok, lemovaly mlýny, zřejmě nejstarší, johanitský Fabináovsk­ý, klapal v Podskalí. „První prokazatel­ný údaj o mlýně představuj­e zmínka o jeho směně mezi johanity a vyšehradsk­ou kapitulou před rokem 1321,“uvedl historik Jan Beránek. Mlýn však zřejmě vznikl již na sklonku 12. století. Dál proti proudu pracovaly například Fantův, Petrovický, Mouchův a další.

Povodí před soutokem s Vltavou lemovaly gotické chrámy. Pod Vyšehradem stál kostel sv. Alžběty, k povodí náležel chrám sv. Vojtěcha a v Psářích, zaniklé vsi, svatyně neznámého zasvěcení. Ty zmizely vesměs na sklonku 18. století. Augustiniá­ni, pořádající poutě do svého komplexu na Karlově, dali Botiči i nové jméno, Cedron. Jako připomínku biblické krajiny.

K Botiči náležely i vinohrady. Pod Karlovem patřily předním patricijům, ve 14. století třeba staroměsts­kému Jakubu Folimanovi nebo Florenťanu Ludvíku Angelovi, synovci lékárníka Karla IV.

Okolí říčky ovládla v 19. století zahradnict­ví a zahradní restaurace. Nechvátalo­vo zahradnict­ví či Kuldův hostinec se staly ozdobou Folimanky. V Praze se však v té době kvalita vod výrazně horšila. „Ani důležitý, ani krásný. To platí zvláště o potoku Botiči, který valně znečištěn vlévá se do Vltavy pod Vyšehradem,“popsal tok na počátku 20. století Ottův slovník naučný.

Botič utrpěl v druhé polovině 20. století napřimován­ím toku, jeho zabetonová­váním a kanalizová­ním. A trpěl i průmyslový­m a komunálním odpadem.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Beton a roury Botiči se pomalu vrací jeho přírodní tvář. Podoby z doby dávných mlýnů a vinic podél vodního toku už ale nikde nedosáhne. Snímek je z pravidelné­ho sjíždění Botiče vodáky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Beton a roury Botiči se pomalu vrací jeho přírodní tvář. Podoby z doby dávných mlýnů a vinic podél vodního toku už ale nikde nedosáhne. Snímek je z pravidelné­ho sjíždění Botiče vodáky.
 ?? Jan Bohata ??
Jan Bohata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia