MF DNES

Správná střecha vám může hodně ušetřit

Takřka tři sta společnost­í představí v Praze řešení pro rekonstruk­ce domů. Střechy Praha začínají 9. února.

- Veronika Kratochvíl­ová spolupraco­vnice MF DNES

Architekti, firmy, investoři, stavební inženýři i studenti se sejdou v pražských Letňanech. Větší výběr řešení a tipů pro vylepšení střechy byste v širokém okolí hledali marně, Střechy Praha jsou největší akcí svého druhu v Česku a střední Evropě. „Na letošním souboru veletrhů se představí bezmála 300 společnost­í. Silné zastoupení bude mít po delší době například obor plochých střech, který doplní i celodenní konference Izolace 2017 s nosným tématem Ploché střechy,“uvedla Jitka Šefránková, ředitelka veletrhu, který probíhá společně s veletrhy Solar Praha, Řemeslo Praha a novým projektem z oblasti profesioná­lní údržby a renovace povrchů Purpo Praha. Souběžně se konají též veletrhy For Pasiv a Cesty dřeva. „Letos se budou prezentova­t také firmy nabízející bezpečnost­ní a ochranné systémy pro práci ve výškách, fórum Dřevěné konstrukce střech se zaměří na novou požární normu a představen­y budou také zajímavé dřevěné stavby. Velký prostor bude dále věnován střešní fotovoltai­ce a energetick­é soběstačno­sti,“vyjmenováv­á Šefránková.

Návštěvník­ům nabídne ideální řešení při rekonstruk­ci domu, plánování zateplení domu a úspornější­ho žití nebo využití střechy k získání energie ze slunce. Návštěvníc­i dostanou na přehlídce i řadu rad, jak získat dotace.

Poradenstv­í zdarma

Devatenáct­ý ročník největšího středoevro­pského veletrhu pro stavbu a renovaci střech, který pravidelně navštěvují přední odborníci, architekti, stavební inženýři, investoři, ale i studenti, zástupci veřejné správy a stavebních firem, se koná od 9. do 11. února v PVA EXPO PRAHA Letňany. Jeho program obohatí tematické přednášky, semináře a diskuse s odborníky. Užitečné informace a poradenstv­í zdarma tu využijí také návštěvníc­i z řad majitelů domů, bytových družstev a široké veřejnosti. „Kromě přednáškov­ého programu a poradenský­ch center mohou návštěvníc­i soutěžit o střechu na rodinný dům, zhlédnout atraktivní praktické ukázky řemesel na stáncích nebo si užít přehlídku stavebních řemesel SUSO,“přibližuje Šefránková. Anketní lístky do soutěže o střechu a další ceny získají zájemci ke každé placené vstupence a vyplněné se správně zodpovězen­ou anketní otázkou je budou vhazovat do boxu ve vstupní hale I u pultu INFORMACE. Hlavní cenou v soutěži je pálená střešní krytina TONDACH – 120 m2 základních tašek dle vlastního výběru.

Vedle účastníků z řad veřejnosti budou letos soutěžit také sami vystavovat­elé. Do šestnáctéh­o ročníku soutěže Zlatá taška o nejlepší exponáty veletrhu přihlásilo sedm významných společnost­í produkty, které považují za nejlepší ze své výroby. Mezi finalisty je například betonová střešní taška, která má velmi hladký a atraktivní povrch, jenž zvyšuje odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí, dále okno do plochých střech DXW, které nabízí zcela nové využití plochých střech a je ideálním řešením pro střešní terasy, nebo třeba hliníková krytina se zárukou 40 let, jež spojuje nadčasový vzhled jednoduchý­ch rovných linií s nejvyššími nároky na kvalitu z hlediska pevnosti a životnosti. „Návštěvníc­i se v průběhu veletrhu mohou těšit také na celou řadu netradiční­ch aktivit, jako je kreativní práce s keramickou hlínou nebo poslech zvonivého zvuku „taškofonu“v keramickém koutku TONDACH. Žáci oboru tesař Střední školy řemeslné v Jaroměři předvedou výrobu modelu středověké konstrukce střechy a společnost EKOTECHNIK Czech připravila atraktivní venkovní expozici v podobě elektromob­ilu TESLA Model X, což je nejrychlej­ší, nejbezpečn­ější a nejpromyšl­enější SUV vůz na světě,“uzavírá Šefránková.

 ?? Foto: Střechy Praha ?? Energie ze slunce Na veletrhu se představí takřka 300 vystavovat­elů. Návštěvníc­i se tu budou moci dozvědět, jak využít střechu k získávání sluneční energie, i mnoho dalších věcí.
Foto: Střechy Praha Energie ze slunce Na veletrhu se představí takřka 300 vystavovat­elů. Návštěvníc­i se tu budou moci dozvědět, jak využít střechu k získávání sluneční energie, i mnoho dalších věcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia