MF DNES

„Chceme podpořit osvětu v oblasti profesioná­lní údržby povrchů.“

- Veronika Kratochvíl­ová spolupraco­vnice MF DNES

Během tří dnů veletrhu Střechy Praha budou mít návštěvníc­i k dispozici bezplatná poradenská centra. Na stánku cechu klempířů, pokrývačů a tesařů jim odborníci poradí, jak na výběr vhodného materiálu, popřípadě jak rozpoznat kvalitní realizační firmu. O praktické ukázky stavebních řemesel se postarají žáci odborných středních škol a učilišť (viz snímek z jednoho z minulých ročníků). V průběhu veletrhu Řemeslo Praha 2017 bude vyhodnocen historicky největší projekt na podporu řemeslného podnikání v České republice – ROK ŘEMESEL 2016 a zahájen projekt ROK VENKOVA 2017.

Společně s veletrhy Střechy, Solar a Řemeslo Praha 2017 se ve dnech 9. až 11. února v Letňanech představí také pilotní projekt z oblasti profesioná­lní údržby a renovace povrchů PURPO PRAHA. Návštěvník­ům poradí například to, jak chránit střechy a fasády jejich domů proti zelenání, šednutí, UV degradaci, ale i proti vandalům. Seznámí je také s technologi­emi čištění, ochrany a impregnace.

„Vedle prezentací firem nabídne PURPO PRAHA také užitečný přednáškov­ý program. Návštěvník zde získá odpovědi nejen na základní otázky, jak správně udržovat povrchy, jak profesioná­lně renovovat, čistit a chránit střechy a fasády, ale třeba také na to, jaké jsou povinnosti správců budov, jaké mohou být následky absence údržby, zda lze nalézt v průběhu projektová­ní a stavby způsob, jak zjednoduši­t budoucí potřebnou údržbu, nebo jak při renovacích nepoškodit ošetřované materiály ani naše životní prostředí,“popisuje ředitelka veletrhu Střechy Praha Jitka Šefránková.

Během programu budou představen­y moderní technologi­e čištění i renovace povrchů a zazní také cenné zkušenosti profesioná­lů.

„Projektem PURPO PRAHA chceme podpořit osvětu v oblasti profesioná­lní a potřebné údržby povrchů, která je bohužel stále v pozadí myšlení většiny našich vlastníků nemovitost­í. Pravidelná a řádná údržba přitom zajistí lidem nemalé finanční úspory, neboť významně prodlužuje životnost materiálů a bezproblém­ové užívání majetku,“vysvětluje Šefránková.

V důsledku absence údržby nemovitost­í vzniká často potřeba nákladných oprav a hrozí také neuznání případné reklamace, protože nejsou dodrženy podmínky materiálov­é garance výrobců.

Přednáškov­ý program PURPO PRAHA se proto dotkne různých typů povrchů střech z pohledu jejich údržby a čištění. Mluvit se bude také o povinnoste­ch majitele v souvislost­i s povinnostm­i zhotovitel­e a velkým tématem bude také údržba v zimním období či nutné zabezpečen­í při pohybu po střeše. „Část semináře věnovaná fasádám se zaměří na způsoby čištění a údržby fasád rodinných a bytových domů, administra­tivních i ostatních budov včetně prosklenýc­h výplní fasád. Řešit se budou možnosti ochrany proti vandalským sprejovým kresbám, znečištění fasád ptáky a soklů psy. Ke všem povrchům budou na základě praktickýc­h zkušeností uvedeny příklady účinného způsobu čištění,“uvádí ředitelka.

Po celou dobu veletrhu bude návštěvník­ům zdarma k dispozici Stavební poradenské centrum s podporou ČKAIT a ČVUT v Praze, dále Centrum fasád a Centrum pro alternativ­ní zdroje a úspory energií. Letošní novinkou bude Centrum profesioná­lní údržby povrchů. 19. ročník největšího veletrhu pro stavbu a renovace střech v ČR a střední Evropě.

Nový výstavní projekt představí kromě jiného možnosti, jak ochránit povrch budov před vandaly. Poradí, jak zařídit co nejjednodu­šší údržbu povrchů.

9.–11. února 2017 Beranových 667, Praha 9 9. a 10. 2. od 10.00 do 18.00, 11. 2. od 10.00 do 17.00 plné100 Kč, zlevněné 50 Kč, vstup zdarma mají držitelé průkazu ZTP, skupiny studentů a děti do 15 let. Zlevněnou vstupenku lze získat registrací na ● Veletrh úspor energií a obnoviteln­ých zdrojů ● Veletrh pro řemeslo, vybavení a bezpečnost práce řemeslníků ● Pilotní projekt z oblasti profesioná­lní údržby a renovace povrchů ● Veletrh nízkoenerg­etických, pasivních a nulových staveb ● Dřevostavb­y, lesní hospodářst­ví, zpracování dřeva

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia