MF DNES

Pardubický zkrat přiblížil baráž

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Takhle se bojuje o play-off. A takhle se naopak zřejmě nevyhnutel­ně míří do baráže o extraligov­é bytí a nebytí. Ještě dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny vedly Pardubice ve Zlíně o dva góly. Měly na dohled tři body, jenže nakonec vezou jen jediný. Domácí mohutným závěrem vyrovnali, v nájezdech pak získali bonusový bod.

Bod, který pro ně možná počátkem března bude zlatý, protože i díky němu poskočí do (předkola) play-off. „Pořád se ale raději díváme dolů, desítka by vzhledem k průběhu sezony byla zázrak. Hrát se bude do posledního kola, rozhodovat budou možná vzájemné zápasy,“tuší kouč Zlína Martin Hamrlík.

O tom žádná, stačí jen pohled na tabulku, jak je na 9. až 12. místě napěchovan­á. Rozdíl pouhých čtyř bodů. Zato pak ční propast.

„Play-out nás nemine. Potřebujem­e se na něj takticky připravova­t a bodovat, abychom získali sebevědomí,“říkal po včerejší porážce pardubický trenér Otakar Janecký.

Popravdě – je až příliš velký optimista. Že Pardubice spadnou do skupiny o udržení, je při střízlivém pohledu jasné pár týdnů. Jenže po včerejšku by byl zázrak vyhnout se i baráži (hraje ho 13. a 14. celek a nejlepší dva z 1. ligy). Do play-out si týmy přinášejí body ze základní části, hraje se šest kol (každý s každým doma a venku) a náskok soků se těžko stahuje. K tomu si celky s odstupem „umějí“vzájemně rozestupy pohlídat. Mimochodem – když v polovině ledna nastala v Pardubicíc­h personální revoluce, ztrácel tým na 12. příčku 10 bodů. Teď o šest víc.

Navíc extraliga si nyní kvůli Švédským hrám bere desetidenn­í oddech, během kterého mnohé kluby na hraně play-off zacelí rány. Marodi se uzdraví, trenéři zapracují na taktických nedostatcí­ch. Aktuální rozdíly ve výkonnosti se srovnají.

Naopak týmy z čela, pro které už je play-off jistota, k tomuto období často přistupují jako k šanci, kdy nabrat kondici před bojem o titul. Loni hráči Liberce vzpomínali, jak o reprezenta­ční pauze dostali do těla, ale „žili“z toho celé play-off.

Teď to trenér Filip Pešán může zopakovat. Liberec včera vyhrál na ledě druhého Třince 4:3, drží si před ním náskok devíti bodů (má ale o zápas víc) a útočník Jan Stránský vyprávěl: „Doufám, že Třinečtí se na nás už nedotáhnou a že základní část takto skončí.“

Pešán ale – jak velí povinnost kouče – kroutí hlavou. „Vítězství v základní části je hodně daleko. Upínat se na něj? To nejde s takovými vlčáky, které máme za zády.“

Byť si i Liberec na přelomu ledna a února prošel výsledkovo­u krizí, soudě podle nedávných výsledků Sparty a Třince dvou pronásledo­vatelů – se zdá, že oni „vlci“zase tak hladoví nejsou.

Nebo to přestávka změní?

Liberec je blíž obhajobě vítězství v základní části. A Pardubice baráži. V hokejové lize je zkrátka sedm kol před jejím závěrem mnohé (téměř) jasné.

 ?? Foto: ČTK ?? Pod tíhou gólmana Třinecký Bohumil Jank nepřekonal libereckéh­o brankáře Jana Lašáka a místo toho pod ním uvázl.
Foto: ČTK Pod tíhou gólmana Třinecký Bohumil Jank nepřekonal libereckéh­o brankáře Jana Lašáka a místo toho pod ním uvázl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia