MF DNES

Kouzelné sólo i Čechův kiks. A Chelsea je blíž

- Sportovní reportér MF DNES Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ještě nedávno Češi vládli Davis Cupu. V sobotu byli v Melbourne potupně vyřazeni hned v 1. kole tradiční soutěže. 0:3 na zápasy. 0:9 na sety. Domácí Australané v prázdninov­é atmosféře bujaře slavili přesnadný postup.

Česko, šampion z ročníků 2012 a 2013, v klubu Kooyong schlíple vyklízelo scénu. V neděli jen lehce zmírnilo debakl a v září se podruhé v posledních třech sezonách porve o udržení ve Světové skupině v baráži, která se bude losovat na jaře.

Podobně jako ve fotbale a hokeji nastávají v mužském tenisu po éře hojnosti zatraceně skromné časy. Končí zlatá generace, v níž tahouna

O těch gólech se bude ještě dlouho mluvit.

Protože: jeden byl magický a druhý trapný.

Protože: první vykouzlil Eden Hazard kličkovano­u přes půl hřiště a druhý zavinil brankář Petr Čech nešikovnou rozehrávko­u.

Protože: dohromady znamenaly výrazný zásah do anglické fotbalové ligy. Arsenal se probírá ze sobotní bídy a stále důrazněji žádá trenéra Wengera, aby to po 22 letech zabalil. Tomáše Berdycha a hecíře Radka Štěpánka doplňoval svérázný ranař Lukáš Rosol.

„Výsledek v Austrálii není žádná tragédie, ale realita,“říká smířeně Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která zajišťuje utkání Davis Cupu a Fed Cupu.

Berdych s Rosolem se kapitánovi Jaroslavu Navrátilov­i omluvili, Štěpánek byl na místě, leč nemohl nastoupit do čtyřhry kvůli bolesti zad.

„Dvě vítězství a jedno finále během pěti let. To byl velký sportovní zázrak,“tvrdí Černošek. „Tentokrát se prostě v Austrálii žádný zázrak nekonal.“

Adekvátní náhrada za Berdychův gang není. Vysoký levák Jiří Veselý ve třiadvacet­i výkonnostn­ě přešlapuje. Po předloňské­m průlomu na 35. místo žebříčku se nyní pohybuje v šesté desítce.

V Davis Cupu se necítí pohodlně. Zato Chelsea pokračuje v parádním marši za titulem. „Ještě pořád nejsme v cíli,“zdůraznil trenér Antonio Conte. Po triumfu 3:1 v londýnském derby už se nepochybuj­e. Do konce zbývá 12 kol a Chelsea odstřihla prakticky všechny. Relativně na dostřel se drží už jen Tottenham, který ztrácí 9 bodů.

Ale zpátky ke gólům, jež způsobily tolik vášní.

53. minuta a sólo pro Hazarda. Ještě před půlicí čárou si šikovné křídlo vzalo míč, rychlou kličkou se vyhnulo Koscielném­u a pustilo se do díla. Faulujícíh­o Coquelina nesl na zádech dobrých patnáct metrů, Ochromuje ho tréma. Hraje pod svoje možnosti. O rok mladší Adam Pavlásek, nyní zraněný, konečně prorazil do Top 100. Poněkud nespolehli­vý talent ovšem zatím nedospěl do role opory týmu.

I proto se zdá sešup do „druhé ligy“jako takřka nevyhnutel­ný.

Letos by ho ještě mohl odvrátit Berdychův zářijový návrat. Bude-li fit a nechá-li los bojovat Čechy o záchranu v domácím prostředí, jeho třicátá účast v Davis Cupu by se mohla proměnit v rozlučku s nároďákem.

„Díky němu a Radkovi jsme zažili tolik radosti, kolik si po sestupu ze světové skupiny (2005) nedokázali představit ani ti největší optimisté,“říká manažer Černošek.

Dozrají-li Veselý s Pavláskem, podobně jako mnozí jejich krajané o něco později než jejich zahraniční vrstevníci, mohou časem Česko než ho setřásl. Zatímco za Hazardem sprintoval­a smečka v červeném, on vběhl s míčem do šestnáctky, kde stopera Koscielnéh­o utancoval podruhé a křížnou střelou mazácky překonal Čecha.

„Zkouším to v každém zápase, ale ne vždy se to povede. Tentokrát jsem to udělal přesně, jak jsem plánoval,“líčil belgický filuta. Geniální chvíle připomněla nájezdy argentinsk­ých bůžků Maradony a Messiho. Bylo to bleskové, elegantní, bezchybné, nezapomenu­telné a zásadní.

Chelsea vedla 2:0, takže bylo jasné, že si výsledek pohlídá a vyškrtne Arsenal z boje o titul. postrčit zpět mezi elitu, byť nejspíš ne až do blízkosti „salátové mísy“.

Patrně je povede nový kapitán. Navrátil už několikrát naznačoval, že skončí. Zatím se však ani kdesi na obzoru nerýsuje jméno jeho nástupce. „Nechci dělat unáhlená rozhodnutí, ale plán v hlavě mám,“tvrdí Černošek. „Je třeba vnímat realitu a pracovat s ní, což se mi celý život vyplácelo. Chci si teď sednout s klíčovými členy týmu a blízkými kolegy. Domluvíme se, co uděláme.“

Zatímco na Petra Kordu na přelomu

Nakonec to bylo vyškrtnutí s ostudou, protože v 85. minutě chyboval Petr Čech. Vyběhl mimo šestnáctku a chtěl pomoci s rozehrávko­u, jenže... Balon mu sjel po nártu a odletěl rovnou k soupeři Fábregasov­i. „Moje chyba všechno podtrhla,“nevymlouva­l se Čech.

Náhradník Fábregas poslal oblouček rutinérsky do prázdné branky. A vzhledem k tomu, že se trefil proti bývalému klubu, oslavil gól zcela bez gest. Zato Čech se přišoural k tyči a nechápavě koukal kolem sebe. Na stadionu Stamford Bridge, kde ho fanoušci deset let milovali, udělá takový kiks.

Naivní Arsenal si zasloužil prohrát, byť si několik příležitos­tí vypracoval. V celkovém projevu však vážně zaostával. Po domácím trapasu s Watfordem (1:2) přišla další rána. Fanoušci rýpou do trenéra Wengera, který je sice nejdéle sloužícím trenérem v Premier League, ale titul získal naposledy v roce 2004.

Zato kolega Antonio Conte z Chelsea se může dočkat v premiérové sezoně. Tým proměnil k nepoznání. Loni znuděný, letos rvavý, disciplino­vaný a hlavně nenasytný. Ruský majitel Roman Abramovič už zase na tribuně juchá jako dřív.

Cesta k trůnu se krátí.

 ?? Foto: Reuters ?? Kličkovaná přes půl hřiště Eden Hazard se proti Arsenalu předvedl krásným průnikem od poloviny hřiště. Petr Čech nedokázal zasáhnout a sám pak chybou přispěl ke třetímu gólu.
Foto: Reuters Kličkovaná přes půl hřiště Eden Hazard se proti Arsenalu předvedl krásným průnikem od poloviny hřiště. Petr Čech nedokázal zasáhnout a sám pak chybou přispěl ke třetímu gólu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia