MF DNES

ELDORÁDO dobráckého draka

Rakouskému Ramsau se říká běžkařské eldorádo. Bílé zlato v podobě napadaného sněhu tady nedělá radost jen nejlepším lyžařům světa, ale i malým začátečník­ům. Vlastně hlavně jim. Málokde se děti naučí lyžovat tak snadno. text: lukáš hron

- ona@mfdnes.cz

Jestli se vaše děti budou učit lyžovat v rakouském Ramsau, jsou jisté dvě věci: Jednak se přestanou bát draků. A pak, což je hlavní, lyžování si okamžitě zamilují. S těmi draky se to má tak, že jeden z nich je u dětských sjezdovek pod Dachsteine­m téměř všude. Jmenuje se Kali, a přestože je vypasený, jako kdyby do sebe právě nasoukal deset princezen i s chůvami, hrůza z něj moc nejde. Tenhle dovádějící rarach je maskotem celého Ramsau, štýrského střediska jako stvořeného pro rodinné dovolené. Jeho prací je přesvědčit děti, že jezdit na dvou prkýnkách může být skvělá zábava.

„Celé slunečné návrší nad Schladming­em je pro malé lyžaře jako stvořené,“říká instruktor běžeckého lyžování Fredi. „Ale nejen pro ně. V Ramsau si užijí všichni od svátečních lyžařů až po trénující reprezenta­nty. Jak jste na tom s běžkami vy? Jestli chcete, zapracujem­e i na vašem stylu.“Proč ne.

GÁBINA, NEBO KATKA?

Hodinku pod odborným vedením popojíždím po úbočí nejdřív bez hůlek, po jedné lyži, trénuji balanc. Vybíhám kopec po špičkách, abych si vybrousil správné běžkařské způsoby. Zkusím si s laserovou flintou biatlon, v soutěžním zápalu lehce zapomínám na ceník – 30 minut za 15 eur, hodina za 25 eur. A Fredi si s úsměvem pochvaluje: „S vámi je to jednodušší než s dětmi. Je musím občas zabavit i tím, že si kreslíme hůlkami svá jména do sněhu.“V duchu se nadmu, že patřím mezi premianty. Než mi Fredi ukáže jednoho takového nepozornéh­o zlobila ze včerejška – sedmiletý klučina si to v běžecké stopě kousek od nás sviští z kopce jak protřelý mazák, v očích jiskru i jistotu. Na něho nemám. Stejně jako na houfy dalších žáčků kolem. Tady se zkrátka v Kateřinu Neumannovo­u promění i úplné dřevo.

JAKO MALÝ KLUK

Kvalitních lyžařských škol, jako je ta Frediho, sídlí v areálu hned patnáct. Děti se tu na lyžích učí hravě, třeba s pomocí už zmíněného dráčka. Kali – podle místních dinosaurus, v očích každého člověka odkojeného českými pohádkami jednoznačn­ě dráček – rozsypal po osmi zdejších zážitkovýc­h sjezdovkác­h části své kódované zprávy. Na každém z těch míst je někde schováno písmeno nebo číslo. Mladí detektivov­é si nejdřív v libovolné pokladně skipasů či lyžařské škole vyzvednou zdarma šifrovací klíč, a pokud pak naleznou alespoň sedm z osmi kódů, dostanou v kanceláři skiregionu Ramsau Ort speciální odměnu. To všechno za cenu denního skipasu – 34,50 eura pro dospělé, 17,50 pro děti.

„Díky různým atrakcím se tu někdy v děti proměňují i dospělí,“směje se Fredi. „Lidi se pěkně vyřádí třeba na sněžných kolech, kterým se říká fat bike. Nebo při freestylu v čerstvém prašanu, to ovšem zásadně v doprovodu zkušeného horského vůdce. Stejně jako při nočním běžkaření na osvětlenýc­h tratích, probíhajíc­ím denně od sedmnácti do jednadvace­ti hodin.“

Ramsau se neříká běžkařské eldorádo jen tak náhodou. Stopy se tu táhnou do celkové délky 220 kilometrů, pohybují se v nadmořské výšce mezi 1 100 až 2 700 metry. Přestože sem jezdí turisté z celé Evropy, po výšlapu nad stadion se dá lehce zatoulat i do méně frekventov­aných zákoutí. Nebo se vypravit do dalších nedalekých středisek regionu Schladming – Dachstein.

VŠE PRO DĚTI

Svah Galsterber­g se vypíná nad obcí Pruggern. Lyžaři tam ocení 1,2 kilometru dlouhou sjezdovku Vorderkart­piste, prý možná nejkrásněj­ší v okolí. A jejich potomci unikátní galskou vesničku s komiksovým­i postavička­mi Galsterixe­m a Bottelixem, Římany nebo divokými prasaty, srnkami a zajíci. Mezi domečky se jezdí na lyžích, vede sem kouzelný koberec (suchou řečí dospělých pohyblivý pás) dlouhý 71 metrů, na všechno dohlíží dvoupatrov­á římská věž.

Naproti přes údolí řeky Enns, na 2 045 metrů vysokém Stoderzink­enu, si děti zalyžují mezi ručně vyřezávaný­mi sochami zvířat a pohádkovýc­h bytostí. Dětská sněhová říše nabízí trasu pohádkovým lesem a zoologicko­u zahradou, dráhu s terénními vlnami, tunel, bobovou dráhu, stavění iglú.

Úspěch bude mít určitě i cesta pár kilometrů za Schladming, kde jsou doma dva alpští velikáni Reiteralm a Fageralm. První z nich se chlubí dětskými vleky a lyžařskými trasami se skokánky, druhý sází na nezaměnite­lnou vikinskou nebo indiánskou sjezdovku. Pokud si vaše ratolest bude chtít od lyží na chvíli odpočinout, vyřádí se u Goliášovy obří houpačky s dalekohled­em.

LEDOVÁ POHÁDKA

Trochu víc z ruky jsou svahy Riesneralm a Planneralm, ležící směrem na Donnersbac­hwald. Dráčka Kaliho tady zaskakuje dobrotivý duch Krišpín, jehož kouzelný koberec o délce 176 metrů je rakouským rekordmane­m. Nelze ho minout, spojuje dětskou lyžařskou houpačku se sedačkovým­i lanovkami. Na Riesneralm­u se prckové vybouří i v hracím domku a při zážitkovém parkuru, na Planneralm­u je pobaví kouzelný les s čarodějnic­emi. A nudit se jistě nebudou ani ve chvíli, kdy jim audienci udělí král celé oblasti – ledovec Dachstein vysoký 2 996 metrů. Vlastně přitom ani nemusí lyžovat, stačí se na jeho vrcholu postavit na skleněnou podlahu, pod kterou zeje pětisetmet­rová propast. Anebo sestoupit pod povrch do ledové jeskyně se záludně kluzkou podlahou. Děti v ní upoutá příběh o skřítkovi zaláskovan­ém do královny Loreeny, je tady zobrazený řadou ledových soch. Dospělí zbystří spíš kvůli odlišující­m se vrstvám ledu, které se na sebe ve stěnách svírajícíc­h chodbu v mrazivém objetí skládají jako letokruhy v dřevu. „Jsou to opravdu dva různé druhy ledu,“přikyvuje průvodce Elias. „Čirý pochází z léta, tmavý ze zimy. Ve struktuře jsou patrné vrstvy staletí starého bahna.“

U východu z jeskyně už děti vědí, jestli to se zamilovaný­m skřítkem dobře dopadlo. Unikátní muzeum je kromě procházky kolem pohádkovýc­h soch provedlo též ledovým palácem a tajemnými chodbami. Na památku se pak můžou podepsat do knihy návštěv – bez propisky a papíru, jen prostým přiložením dlaní do ledové knihy. Pod teplou rukou led odtává, do chladných stránek se obtiskuje pětiprstý autogram. Zůstává tu i po mně, přestože ve frontě na podpis trochu kazím věkový průměr. Říkal to přece už Fredi. V kraji dráčka Kaliho se z dospělých stávají děti opravdu rychle.

 ??  ?? 1 3
1 3
 ??  ?? 2 1 Kolem Ramsau vede více než dvě stě kilometrů
běžeckých stop 2 Zdejší střediska jsou jako stvořená
pro rodinnou dovolenou 3 Dráček Kali 4 Běhat na lyžích se tady naučí opravdu každý
4
2 1 Kolem Ramsau vede více než dvě stě kilometrů běžeckých stop 2 Zdejší střediska jsou jako stvořená pro rodinnou dovolenou 3 Dráček Kali 4 Běhat na lyžích se tady naučí opravdu každý 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia