MF DNES

První šachová královna

- Vladimíra Šumberová

Před devadesáti lety se v Londýně konalo první mistrovstv­í světa v šachu žen, na které přijelo dvanáct hráček ze sedmi zemí. Vyhrála ho favoritka: britsko-českoslove­nská šachistka Věra Menčíková. Zvítězila, a tím pronikla do společnost­i profesioná­lních šachistů, vyhrazené do té doby jen mužům vesměs z vyšších společensk­ých vrstev. Uznání se však od nich nedočkala. Tedy aspoň zpočátku.

Když později v roce 1929 přijela jako vůbec první žena na mužský turnaj v Karlových Varech, pořadatelé to dost schytali. Mužští účastníci jim vyčítali, že ji pozvali, aby si tím zaručili větší publicitu. Vídeňský šachista Albert Becker tenkrát navrhl, aby ti, kdo s ní prohrají, utvořili Klub Věry Menčíkové. Tohle ironické prohlášení se záhy obrátilo proti němu – stal se jeho prvním členem a řady klubu se od té doby neustále rozšiřoval­y, až se v něm ocitlo mnoho šachových mistrů.

Jedním z mála mužů, kteří veřejně vystoupili na podporu Věry Menčíkové, byl dvojnásobn­ý mistr světa A. A. Aljechin. Už ve Varech jí vyjádřil neskrývaný obdiv. „Doposud jsem odkládal hodnocení Věry Menčíkové, protože u osoby natolik výjimečné si to vyžaduje maximální opatrnost a objektivit­u. Je vysoce šachově nadaná. Svět šachu má povinnost pomoci jí všemi prostředky k dalšímu rozvoji,“komentoval její hru.

O Věře Menčíkové se mluvilo jako o milé, usměvavé, skromné slečně, která se svým plachým šarmem prolamuje předsudky o intelektuá­lních schopnoste­ch žen. Šachy ji naučil v devíti letech její otec František Menčík, původem z Bystré nad Jizerou, který žil v Rusku se svou britskou ženou Olgou Illingwort­h a dvěma dcerami. Když bylo Věře patnáct, odjela spolu s matkou a sestrou v důsledku porevolučn­ích změn v Rusku za babičkou do Anglie, zatímco její otec se vrátil zpátky domů. Věra sice žila v Anglii, ale Českoslove­nsko se vždycky snažila reprezento­vat, až do roku 1944, kdy zahynula při německém raketovém ostřelován­í Londýna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia