MF DNES

Vepřová pečeně plněná houbami s růžičkovou kapustou

-

PŘÍPRAVA 45 MINUT PEČENÍ A VAŘENÍ 90 MINUT PORCE PRO 6 OSOB 1 000–1 200 g vepřové pečeně sůl pepř 2 lžíce dijonské hořčice 4 lžíce vlašských ořechů 1 menší žlutá cibule 1 červená cibule 2 stroužky česneku 1 malá žlutá paprika 300 g směsi mražených hub olej 1 lžíce másla několik snítek rozmarýnu 400 g mražené růžičkové kapusty 150 g anglické slaniny vcelku 100 g anglické slaniny nakrájené na plátky 1. Pečeni rozřízneme tak, aby vznikl obdélníkov­ý plát masa, osolíme jej, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Vlašské ořechy nalámeme, cibuli a česnek oloupeme, žlutou cibuli pokrájíme na kostičky, červenou na kolečka, která rozebereme na kroužky. Česnek nakrájíme na plátky, papriku rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec, dužinu nakrájíme na proužky. Houby rozkrájíme na větší kousky. Troubu předehřeje­me na 200 °C.

2.

Na pánvi rozehřejem­e olej a máslo, orestujeme na něm kostičky cibule, česnek, pak přidáme houby a společně opékáme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina, vmícháme ořechy. Plát masa poklademe proužky papriky, přidáme houbovou směs, osolíme, maso srolujeme do válečku a svážeme kuchyňským provázkem. Maso ochutíme solí a pepřem i zvnějšku, na plotně v pekáči rozehřejem­e trochu oleje, opečeme na něm roládu ze všech stran, přidáme rozmarýn, podlijeme trochou vody a pečeme asi 10 minut. Pak teplotu stáhneme na 180 °C, pekáč přikryjeme poklicí a pečeme při nižší teplotě asi 45 minut. Během pečení podléváme vodou a přeléváme výpekem.

3.

Růžičkovou kapustu necháme trochu povolit, větší kapustičky rozpůlíme. Anglickou slaninu vcelku pokrájíme na kostičky.

Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C a maso dopečeme bez poklice asi 10 –15 minut. Před porcováním necháme maso pod plátem alobalu asi 10 minut rozležet. Na pánvi rozehřejem­e trochu oleje, opečeme na něm dokřupava plátky slaniny, odložíme je na talíř vyložený papírovými ubrousky, pak přilijeme olej a dozlatova opečeme cibulové kroužky. Na druhé pánvi mezitím necháme vyškvařit kostičky slaniny, přisypeme kapustu a společně opečeme, dochutíme solí a pepřem. Pečeni nakrájíme na silnější plátky, podáváme s kapustou, plátky slaniny a ozdobíme osmaženou cibulí.

Náš tip: Jako přílohu uvařte brambory nebo bramborovo­u kaši.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia