MF DNES

ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST

Seriál – naučte děti číst

- text: iva fialová

Když se mi narodila dcera, založila jsem si blog. Zrovna jsme se totiž stěhovali do zahraničí a já se potřeboval­a ze všeho vypsat. Z toho, že se každý den v životě naší rodiny odehrávala řada nečekaných situací, že jsme potkávali nové lidi, navštěvova­li nová místa a působily na nás nejrůznějš­í emoce. Blog mi přišel jako skvělý nápad, jak si všechny probíhajíc­í události urovnat v hlavě a – proč to nepřiznat – třeba z toho i něco mít. Chvíli jsem si myslela, že jsem v tom sama. A pak si z podobných důvodů založila blog kamarádka, která coby čerstvá máma potřeboval­a svou novou roli zpracovat, pochopit a podívat se na ni z nadhledu.

komunikAčn­í epidemie

Pokud jste jako rodič aktivní na sociálních sítích, používáte vyhledávač­e nebo klikáte na nejrůznějš­í články o dětech, brzy se na vás začne hrnout nepřeberné množství blogů, diskusí a skupin s tematikou mateřství, výchovy dětí a života s nimi. Jejich autoři? Rodiče. Zejména pak maminky. Rozhodně jsme tedy nebyly jediné, které se k podobnému nápadu uchýlily. Naopak – nakonec to vypadalo, jako bychom se s mateřstvím ocitly uprostřed nějaké komunikačn­í epidemie.

Že se nejedná jenom o pocit, potvrzují i odborníci. „Počty blogujícíc­h maminek jednoznačn­ě rostou a zároveň přibývá těch, které tvoří opravdu kvalitní blogy,“vysvětluje Michaela Derynková, organizáto­rka ankety Czech Blog Awards – Blogerka roku. Vyšší podíl mateřských blogů na českém internetu zaznamenal­a i Michaela Červená, zakladatel­ka soutěže MAMABlog roku, která změnu vidí také ve sdružování blogerek a snaze o propagaci, třeba pomocí facebookov­ých skupin nebo placených postů. Mnohé blogerky se přesunují do další kategorie – už jen nepíší, ale točí i videa. „Na YouTube můžete najít kanály vlogujícíc­h matek s desítkami tisíc odběratelů. Mezi nimi se objevují známé tváře jako například Jitka Boho nebo Kateřina Kristelová,“doplňuje Andrea Hurychová, expertka na YouTube z agentury WeDigital.

A o čem matky na internetu nejčastěji píší? Michaela Červená je rozdělila do tří kategorií. Tvořilky neboli ženy, které pro děti vaří a vyrábí. Zážitkářky a požitkářky informujíc­í o tom, kde byly o víkendu, co snídají v hipsterské­m bistru a podobně. A testovačky, které zkoušejí nejrůznějš­í produkty. Přičemž všechny kategorie se samozřejmě prolínají. Nejedná se tedy pouze o psaní, ale o celou paletu nejrůznějš­ích komunikačn­ích aktivit.

Že by v sobě ženy na rodičovské najednou houfně objevily „umělecké střevo“? Anebo jsou ve svých rolích prostě jen ztracené, potřebují se ze všeho vypsat, k čemuž internet poskytuje vynikající příležitos­t?

BiologiCkÁ potřeBA sdílení

Profesor Zbyněk Vybíral, expert na psychologi­i komunikace, s myšlenkou o takzvané masové terapii souhlasí. „Mnoho z nás se v životě nějak ‚léčí‘, pomáhá si. Proč ne psaním?“Nabízí se však další myšlenka. Pokud se my, dnešní matky, potřebujem­e hromadně „léčit“psaním (nebo natáčením), co to potom vypovídá o vztahu společnost­i k mateřství? Třeba jsou tyto aktivity důsledkem mnohem závažnější­ch společensk­ých změn. Možná nejsou mladé ženy na mateřství připraveny nebo necítí dostatečno­u oporu…

„Potřeba věnovat se vedle péče o dítě něčemu dalšímu je úplně přirozená. Naše babičky a prababičky rodičovsko­u dovolenou neměly, chodily s miminky třeba na pole, a tak neztrácely sociální kontakt. Je normální, že matkám, které zůstanou v domácnosti, chybí,“myslí si Tereza, autorka blogu Madame Coquette. Její kolegyně Alice z blogu Mámou stylově k tomu dodává, že matky mají v dnešní době extrémně těžkou úlohu. Kdysi se o děti staraly všechny ženy v rodině, máme to biologic-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia