MF DNES

Jak fungovala volební koalice před 15 lety. A dnes?

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Základem poslední úspěšné kandidatur­y koalice dvou stran do Poslanecké sněmovny byla skutečnost, že jedna cílila na venkovské voliče a druhá byla přitažlivá spíše pro městské liberály. Navíc jí pomohla tehdejší situace na politické scéně – opoziční smlouva k ní přivedla nespokojen­é voliče jejích protagonis­tů, ČSSD a ODS.

Koalice stran Unie svobody a KDU-ČSL ve volbách v roce 2002 získala 14,2 procenta hlasů. Desetiproc­entní hranici platnou pro strany, jež se rozhodnou do voleb jít v takovémto seskupení, tehdy překonaly bezpečně.

A ve stopách tehdejších spojenců by se ráda vydala také koalice STAN a KDU-ČSL, o jejímž vzniku se tento týden rozhodne. Zdá se však, že pokud se jim vůbec hranici deseti procent podaří překročit, tak jen velmi těsně.

Jak to vidí ti, kteří uspěli

„Já v tom jejich případě postrádám tu liberální větev,“říká právnička Hana Marvanová, která v roce 2002 vedla Unii svobody, a dodává, že ani jedna ze stran dnes nemá tak výrazné osobnosti jako tehdejší koalice. Předseda tehdejší KDU-ČSL Cyril Svoboda sice věří, že se spojencům z řad starostů a lidovců povede přes nutných deset procent dostat, ale i on oproti roku 2002 vidí nedostatky.

„Není tady v současné době žádný faktor, proti němuž by bylo nutné se houfovat,“vysvětluje Svoboda s odkazem na opoziční smlouvu. Právě proti ní se při svém vzniku v roce 1998 vymezila Čtyřkoalic­e, která v krajských volbách v roce 2000 dosáhla skoro na 23 procent. Po svém rozdělení si v roce 2002 už jen jako koalice dvou stran o devět procent pohoršila.

„Rozuměl bych, kdyby obě strany řekly, že se chtějí vymezit proti hnutí ANO a nebudou s ním spolupraco­vat, ale nezdá se, že by se k tomu schylovalo,“dodává Svoboda.

Jasnou výhodou koalice by naopak byl vyšší rozpočet na kampaň, který by se dvojici stran mohlo podařit dát dohromady. Roli by podle něj mohl sehrát také efekt nové a výrazné politické síly, o které se bude hodně mluvit.

Další případnou výhodu připojuje sociolog a autor průzkumů veřejného mínění Jan Herzmann. „Český volič uvítá, že se někdo výjimečně nehádá a chce spolupraco­vat,“míní.

Pozitivně by se podle něj mělo Kandidoval­a každá strana zvlášť. KDU-ČSL (4koalice – lidovci, US, DEU, O.DA) Zafungoval­y především jako opozice vůči opoziční smlouvě. Kandidoval­a každá strana zvlášť. KDU-ČSL Unie svobody STAN DEU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia