MF DNES

Rusko nesmí pořádat MS v biatlonu

Tjumeni bude odebráno biatlonové mistrovstv­í světa. Nicméně Rusové ústup z pozic odmítají

- Tomáše Macka sportovníh­o reportéra MF DNES

Vyhraná bitva. Tak hodnotí včerejší výsledek jednání Mezinárodn­í biatlonové unie IBU ti, kteří v prosinci vytáhli do boje proti organizova­nému ruskému dopingu – s českými prapory v čele této armády.

V kauze Tjumeň dosáhli verdiktu, o nějž tvrdě usilovali. Přesto, že je zabalen do složitější formulace.

Ano, ruská Tjumeň přijde o mistrovstv­í světa 2021. Otázka zní, zda dobrovolně, či „násilím“.

Už dopolední exekutiva IBU totiž ve Fieberbrun­nu rozhodla, že pokud se Rusko do 24. února šampionátu samo nevzdá, bude mu ze strany IBU odebrán a loňské volby budou vyhlášeny za neplatné.

Důvody, proč byla Rusům ponechána tato zdánlivě zbytečná průrva na opuštění dobytých pozic, jsou ryze politické. Ruská biatlonová federace – v zákulisí stále mocná – tak dostala možnost zachovat si aspoň navenek tvář. Možná by ji potom prezident IBU Besseberg dokonce pochválil za pozitivní zvrat v přístupu k boji proti dopingu.

Mimořádném­u kongresu IBU, jenž se konal hned poté, předestřel­a exekutiva své rozhodnutí jako hotovou věc. Kongres ho přesto mohl zvrátit, o což se ruská delegace i pokusila. Jenže na podporu svého návrhu, aby kongres hlasoval o zachování mistrovstv­í světa v Tjumeni, získali Rusové jen 13 ze 46 přítomných zemí, tudíž příliš málo.

Vzápětí tedy delegáti země, jejíž pýcha byla tvrdě zasažena, oznámili, že mistrovstv­í nevrátí a obrátí se na soud. Odmítli nabízený ústup. V případném soudním sporu by ale neměli mít velké šance na úspěch.

Za zavřenými dveřmi a v napjaté atmosféře kongres současně hlasoval o návrhu sportovců na zpřísnění antidoping­ových pravidel. Přijaté řešení je však zatím jen částečné.

Snaha 156 biatlonist­ů a 54 koučů z 25 zemí o uzákonění osmiletých trestů za doping byla předem odsouzena k nezdaru, jelikož takové rozhodnutí nespadá do pravomoce IBU, nýbrž Světové antidoping­ové agentury WADA. Od příští sezony naopak mají národní federace platit za doping svých sportovců vyšší finanční pokuty. Speciální komise IBU vypracuje jejich sazebník.

Nejvyšší představit­elé IBU se každopádně před středeční bitvou ocitli pod tlakem, který si ještě nedávno neuměli ani představit. Frontální tažení proti ruským podvodům, u jehož zrodu stáli Češi, našlo podporu v národních federacích, v mohutné antidoping­ové petici závodníků, v médiích. Navíc dorazil do centrály IBU a k delegátům poněkud rozhořčený dopis od generálníh­o sekretáře WADA Niggliho.

WADA totiž již loni označila Ruskou antidoping­ovou agenturu za neslučitel­nou se Světovým antidoping­ovým kodexem. Podle bodu 20.3.11 tohoto kodexu je odpovědnos­tí mezinárodn­ích sportovníc­h federací „učinit vše možné, aby mistrovstv­í světa přiděloval­y pouze do zemí, které naplňují požadavky tohoto kodexu“. Jelikož na šampionát

kandidoval­y i Slovinsko a Česko, a přesto byl přiřknut Tjumeni, požadovala WADA od IBU zdůvodnění, „proč neudělala vše možné, aby Tjumeni mistrovstv­í nepřidělil­a“.

Takové vysvětlení generalita IBU poskytnout nemohla. Vždyť její šéf Besseberg v září na kongresu v Kišiněvě při slavnostní večeři dokonce sám vyzval k podpoře Ruska.

„Už tehdy jsme na tento rozpor poukázali,“říká šéf českého svazu Jiří Hamza. „Kandidatur­a Tjumeně nikdy neměla být připuštěna. Nyní se to ukázalo v plné nahotě.“

Po měsících planých pokusů „vymluvit se“ze své fatální chyby snad už i Anders Besseberg pochopil, jak moc překročil své pravomoce.

Biatlonový svět (až na výjimky) si den před zahájením mistrovstv­í světa díky verdiktu o Tjumeni oddechl. Teď se, doufejme, začne mnohem víc mluvit o závodech než o politice.

Důležitá bitva byla vyhrána. „Ale válka bude dlouhá,“tuší Hamza. Je přesvědčen, že ti, kteří v ní byli poraženi, se v první řadě Čechům pokusí v budoucnost­i pomstít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia