MF DNES

Chtěl jsem, aby mě zabili, říká Čech viněný z terorismu

-

PLZEŇ Prý aby našel smrt. Proto se chtěl Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku přidat k takzvanému Islámskému státu. Jako první Čech se za to ocitl před soudem. Za přípravu teroristic­kého útoku mu hrozí 20 let vězení, možná až doživotí.

„Když jsem loni v únoru jel do Sýrie, nechtěl jsem nikoho zabíjet. Chtěl jsem, aby tam zabili oni mě, třeba i v boji. Neměl jsem žádnou jistotu, že mě Islámský stát přijme, ale berou i děti. Kdyby mě považovali za špiona, tak by mě popravili. Proto jsem tam jel,“prohlásil ve středu Silovský před plzeňským krajským soudem.

Už dříve si zkusil podřezat žíly, sám se pak ale ošetřil. Pak ho prý napadla Sýrie

„Nevím, proč jsem chtěl, aby mě zabili. Míval jsem deprese, úzkosti, kamarády ani holku jsem neměl,“připustil.

Neptej se a jeď do Sýrie

Na učilišti nejprve přečetl Bibli, pak Korán. Před čtyřmi lety Silovský přijal za své islám, pětkrát denně se modlí. Sám se naučil arabsky.

Na Twitteru se snažil získat od někoho rady, jak se dostat mezi bojovníky Islámského státu. Pak mu někdo poradil, ať se neptá, ale rovnou odjede do Sýrie.

Loni v únoru si objednal jednosměrn­é letenky z Prahy do tureckého Istanbulu a pak do městečka Gaziantep. Z něho je to na syrskou hranici asi čtyřicet kilometrů. Ještě než odjel z domova, měl v Gaziantepu objednané auto, kterým v noci chtěl na hranici dojet a po jejím překročení se přihlásit k bojovníkům Islámského státu.

Jenže když přistál na istanbulsk­ém letišti, policisté ho vzali stranou a chtěli vědět, proč míří do Gaziantepu. Řekl jim, že tam letí za kamarádem. Nepočítal s tím, že budou chtít jeho jméno. Když v jeho mobilu našli propagační videa Islámského státu, přiznal se.

Druhý den posadili turečtí policisté Silovského do letadla zpátky do Prahy. Po výslechu v Praze odjel domů.

Ano, popravoval bych

O pět měsíců později si pro něj přišla domů policejní zásahová jednotka. „Byl jsem srovnaný s tím, že budu zabíjet. Popravy jsou tam moc často. Asi bych popravoval za vraždy a pašování drog, někoho, kdo si to zaslouží. Zastřelení­m. Rituálně nožem bych to nedělal,“přiznal loni v létě při výslechu. Od té doby je ve vazbě.

Dana Silovská svého syna brání. Doma prý nedokázal zabít ani slepici.

„Je hrozně hodný a pracovitý, nikdy nebyl agresivní. Až když byl ve vazbě, tak jsem se dozvěděla, že je muslim,“řekla včera jeho matka.

Soud pokračuje výslechy svědků, rozsudek může zaznít už v pátek.

– Petr Ježek

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? U soudu Český džihádista Jan Silovský.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA U soudu Český džihádista Jan Silovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia