MF DNES

8,327 jsou celkové příjvmy od roku 2011

-

studií Univerzity Karlovy. Studie označuje za kompilát více i méně seriózních informací, které stážisté pracující pro organizaci najdou na internetu. Spolu s dalšími sedmi kolegy z vysokých škol proto Rychnovská sepsala polemiku, jež postupy organizace kritizuje.

„Klíčovou motivací bylo, že jsme si všimli, jaký dopad má spolek na naše studenty, kteří tam byli na stáži,“vysvětluje její kolega Michal Smetana, výzkumný pracovník Střediska bezpečnost­ní politiky Univerzity Karlovy. Studenti si podle něj ze stáží do školy přinášeli špatné návyky postupů při vypracováv­ání studií, jež v think-tanku pomáhali připravova­t.

Podle bývalého stážisty Evropských hodnot Jana Zdrálka však vznik studií svá pravidla má. „Stážisté mají možnost svoji práci kdykoli konzultova­t s déle působícími členy organizace a na jejich práci pravidelně dohlíží hlavní analytik,“popisuje. Každý výstup podle něj prochází připomínko­váním.

Předpovídá­ní budoucnost­i

Z toho: instituce spojené s EU Konrad Adenauer Stiftung Liga lidských práv Soukromé dary Internatio­nal Visegrad Fund OSF (v doslovném překladu myšlenková nádrž) je označení pro instituci, sdružení či skupinu, která se zabývá výzkumy převážně v oblasti politiky a ekonomie. je jedním z nejviditel­nějších postav think-tanku Evropské hodnoty. Působí na postu zástupce ředitele. 2 718 000 Kč 745 300 Kč 1 300 300 Kč 930 000 Kč 317 000 Kč 413 000 Kč analýzu Evropských hodnot, která zjednoduše­ním dat sesbíranýc­h agenturou STEM zveličila to, do jaké míry jsou Češi dezinterpr­etacemi opravdu zasaženi.

Organizace označila za dezinformo­vaného každého respondent­a s názorem na světové dění podobným tomu, který lze nalézt na dezinforma­čních webech. Už však neřešila, zda z nich dotyčný opravdu čerpal. Výsledky následně prezentova­la jako obecně danou pravdu.

„To je jako říct, že když nasněžilo, neexistuje globální oteplování. Prostě úplně náhodný fakt přilepíte na nějakou svou tezi, kterou chcete podpořit,“vysvětluje Rychnovská. Kriticky se k této analýze Evropských hodnot stavějí také sami zástupci agentury STEM. Podle nich lze mluvit o citlivosti respondent­ů na dezinforma­ce, tendenci věřit dezinforma­čním webům, ale ne o tom, že by dotyční byli dezinformo­vaní.

„Obviňují nás z nedostateč­né odbornosti a skryté ideologičn­osti, což ani v jednom případě nesedí,“reaguje na kritiku Hokovský. „Naší ideologií je liberální demokracie jakožto ideál,“dodává s tím, že relevanci Evropských hodnot také dokazuje, že je o expertizy žádají strany napříč politickým spektrem.

Stejně jako roste počet zmínek o organizaci v médiích, navyšují se také finance, které think-tank na připravova­né projekty získává, a to často z veřejných zdrojů.

Z půlmilionu v roce 2011 vzrostly příjmy, které organizace přiznává na transparen­tním účtu, na loňských více než pět milionů korun.

Peníze z Německa i z byznysu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia