MF DNES

Církev gurua Járy odmítli uznat. Stejně i Pivní církev

- Vojtěch Srnka Olžběta Šimková Pavel Švec reportér MF DNES

Ubrzké snídaně v jedné z pražských kaváren sedí šestadvace­tiletý muž. V pečlivě upraveném obleku vypráví o nevládní organizaci, která se v posledních dvou letech stala překvapivě vlivným hráčem na české politické scéně.

Mluví pomalu, váží každé slovo, sebevědomí­m přesto nešetří. „Kdybychom tady seděli před rokem, nedovolil bych si říct, že to takto dopadne,“zmiňuje Jakub Janda poslední a dosud nejviditel­nější úspěch Evropských hodnot, think-tanku (česky by se dalo říct „myšlenkové­ho centra“), v němž působí jako zástupce ředitele.

Evropské hodnoty se před více než rokem zaměřily na fenomén dezinforma­čních kampaní na internetu a letos pod ministerst­vem vnitra vzniklo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Na podobu jednoho z odborů, jenž má dezinforma­ce vyvracet, měl jako externí konzultant vliv i sám Jakub Janda.

Jedním z důvodů, proč se organizaci podařilo dosáhnout takového vlivu, je pozornost, již jejím analýzám věnují média. V posledních letech se zvýšila o řád, podobně jako finanční příjmy organizace.

V roce 2016 se think-tanku podle Jakuba Jandy povedlo překonat hranici tisícovky zmínek v českých i mezinárodn­ích médiích. To je skoro dvakrát více než o rok dříve a čtrnáctkrá­t víc než v roce 2013.

Loni v létě se zástupci organizace v Českém rozhlase dokonce objevovali tak často, že si ředitel rádia nechal udělat zvláštní posudek, zda to jeho podřízení s Jandou a spol. nepřeháněj­í. Podobný počet zmínek o této nevládní organizaci padl podle její výroční zprávy také v České televizi.

Když se naštvou akademici

Do médií se Evropské hodnoty dostávají především díky studiím, které připravují. „Mají zajímavý obsah a politickou relevanci,“chválí je Jakub Janda. V poslední době se však právě ony staly předmětem kritiky akademiků za to, že jejich výsledky ovlivňuje ideologie think-tanku.

„Často je vydávají za expertní studie, ačkoli je zpracovali lidé, kteří nemají kapacitu k tomu je zpracováva­t,“říká Dagmar Rychnovská, která vyučuje na Institutu politologi­ckých

Ministerst­vo kultury (MK) před pár dny zamítlo žádost o registraci samozvané církve Cesta Guru Járy. Stoupenci Jaroslava Dobeše (alias gurua Járy), který byl odsouzen za znásilnění žen během obřadu a teď čeká ve filipínské­m vězení na vydání do Česka, podle úředníků mimo jiné podváděli se seznamy údajných věřících.

Těch mají přitom žadatelé sehnat minimálně tři sta, aby splnili jednu z podmínek registrace.

Akademici kritizují například metody práce na výzkumném projektu, jehož výstupem byly scénáře předpovída­jící politicko-bezpečnost­ní vývoj v Evropě v následujíc­ích třech letech. Think-tank jim přisoudil pravděpodo­bnost v procentech.

„Tvorba scénářů se v politice správně nedělá tak, že se přesně řekne, na kolik procent se stane toto, ale na základě ukazatelů a dat se připraví cesty, kudy by se vývoj mohl ubírat,“vysvětluje Michal Smetana.

„Vezměte si například americké volby. Kdo krátce před nimi předvídal, že se Donald Trump stane prezidente­m? Skoro nikdo. A pak si představte, že by se mělo předvídat na tři roky,“doplňuje Rychnovská s tím, že roli mohou hrát i tisíce faktorů.

„Celou polemiku bohužel nemůžeme považovat za seriózní a upřímnou snahu o navázání konstrukti­vního dialogu, ač pro nás byla podnětem pro revizi našich interních recenzních a publikační­ch postupů,“reaguje ředitel Evropských hodnot Radko Hokovský.

Podle Michala Smetany je think-tank v paradoxní situaci, kdy kritizuje něco, co ve finále sám dělá. Tedy že jeho výzkumy jsou ovlivněny ideologií. Výstupy navíc dle jeho slov využívají politici k prosazován­í vlastní agendy. To se ukázalo například v debatě o potřebě vyvracení dezinforma­cí na internetu. Jeho zastánci se často opírali o – akademiky rovněž kritizovan­ou –

„Byly tam podvody v podpisech a dalších věcech, vedle toho třeba nesmí být hlavní činnost církve výdělečná a oni ji mají výdělečnou. Je toho hodně,“upřesňuje ředitelka odboru církví MK Pavla Bendová.

Dvě desítky neúspěšnýc­h církví

Cesta Guru Járy není jedinou „církví,“která v nedávné době u ministerst­va neuspěla. Na konci minulého roku dopadl stejně řád Lvi kulatého stolu či Konopná církev, která spojila svou existenci se snahou o legalizaci pěstování konopí.

Ministerst­vo každý rok eviduje zhruba pět žádostí o registraci. Přitom například zkoumá, zdali nejsou náboženská společenst­ví nějak nebezpečná či nenesou znaky sekty. Od roku 2002 některou z podmínek nesplnilo celkem devatenáct církví. Mezi nimi jmenovitě třeba Pivní církev, Česká ortodoxní církev nebo řád Strážců koruny a meče krále železného a zlatého.

Falešní věřící

Přitom právě falšování podpisů a seznamů údajných věřících patří mezi nejčastějš­í důvody, proč úředníci žádost zamítli. „Při shromažďov­ání osobních údajů a podpisů na podpisové archy docházelo ke zneužití

Pro srovnání – podobně zaměřená Asociace pro mezinárodn­í otázky disponoval­a v roce 2015 více než deseti miliony, ale dosáhla jen asi 350 zmínek v médiích. To bylo přibližně o 200 zmínek méně než měly osobních údajů. Buď se uvedení lidé na archy sami vůbec nepodepsal­i, a došlo tak k falšování, nebo sice podepsali, ale za jiným účelem, než který jim byl tvrzen,“vysvětluje Bendová.

Jinými slovy – nepozorný člověk mohl někde osobně podepsat jakousi „petici“například k podpoře léčitelů či náboženské svobody, aniž tušil, že se tím přidává do skupiny věřících nějaké církve.

Nenávist vůči druhým

Dalším velmi častým důvodem, proč přísný státní aparát církev odmítl zaregistro­vat, je zjištění úředníků, v témže roce Evropské hodnoty. Zatímco v letech 2011 a 2012 byla hlavním finančním zdrojem Evropských hodnot nadace Konrada Adenauera spjatá s německou politickou stranou CDU nynější kancléřky Angely Merkelové, v dalších letech se hlavním zdrojem staly instituce EU a Liga lidských práv.

V roce 2015 navíc organizace své finance získala také od firem a společnost­í, mezi nimiž lze nalézt dvousettis­ícový dar od Škody Transporta­tion vlastněné neprůhledn­ou firmou z daňového ráje na Kypru.

Deset tisíc přispěla organizaci také Česká zbrojovka. policie či expertů na religionis­tiku, že náboženské společenst­ví nějakým způsobem rozněcuje nenávist a nesnášenli­vost vůči jiným názorům nebo jiným církvím.

Do této kategorie spadají nenávistné projevy například vůči lidem odlišného náboženské­ho vyznání, jiné národnosti, barvě pleti či sexuální orientace.

„Projevy mohou být jak ústní při obřadech, na akcích pořádaných církví a veřejných shromážděn­ích, tak písemně zanesené v jejich knihách, brožurách, propagační­ch materiálec­h a velmi často na internetu,“dodává Bendová.

Nově vznikající církve podle ministersk­ých úředníků troskotají hlavně na falešných stoupencíc­h a nenávisti ke svému okolí

 ??  ?? Odsouzený Jaroslav Dobeš alias guru Jára ve filipínské­m vězení.
Odsouzený Jaroslav Dobeš alias guru Jára ve filipínské­m vězení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia