MF DNES

Za patnáct dělat nebudu

Velký průzkum: studentům roste sebevědomí, očekávají lepší platy než dříve.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Ekonomice se daří a firmy potřebují lidi. Hodně lidí. Častěji než dříve se zaměřují i na studenty vysokých škol a absolventy. A ti si toho všimli.

Studenti se začali osmělovat ve svých finančních nárocích. Ubývá

těch, kteří by byli ochotni nastoupit do zaměstnání za nízké mzdy.

Zatímco ještě v roce 2014 uvedla pětina respondent­ů, že by jako absolventi akceptoval­i nabídku s ohodnocení­m pod 15 tisíc korun hrubého měsíčně, nyní by do toho šla jen 4,4 procenta dotázaných.

Největší část studentů (24,1 procenta) nyní za minimální akceptovat­elné mzdové rozmezí považuje 17,5 až 20 tisíc korun.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu Asociace studentů a absolventů TOP zaměstnava­telé, kterého se v posledním loňském čtvrtletí účastnilo přes deset tisíc studentů z mnoha univerzit v Česku.

Ředitel studie Jakub Hořický přitakává, že víra studentů v to, že mají dobrou pozici na trhu práce, je nyní vysoká. „Věří si, i když třeba nemají přímo tu kvalifikac­i, která je na trhu nejpoptáva­nější,“říká.

Zároveň připomíná velké rozdíly mezi obory i regiony. Zatímco v Praze jsou očekávání posunuta o několik tisíc korun nahoru, v některých regionech jsou normální i ty nejnižší hodnoty z průzkumu.

„Já jsem z jižních Čech a vidím, že absolventi a absolventk­y bakalářský­ch studií nastoupí třeba jako účetní právě za těch patnáct tisíc,“říká.

V průměru však studentům roste sebevědomí. Že je to z jejich strany oprávněný postoj, potvrzuje i analytik serveru Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Oživení podle něho přišlo v roce 2015 a loni se promítlo i do růstu nástupních mezd. Se zpožděním se podle něj osmělili i studenti.

Poptávka po nich je přitom teď opravdu z historické­ho hlediska vysoká. „Jen přes úřad práce shání firmy 140 tisíc lidí, z toho čtvrtina pozic byla loni určena i pro absolventy. V roce 2012 to přitom bylo jen 12 procent pozic,“vypočítává Dombrovský.

Čísla však ukazují ještě jeden trend. Mírně ubylo i těch, kteří požadovali nejvyšší nástupní mzdy. To může být podle Hořického způsobeno dvěma faktory. Předně se dotazník tentokrát rozšířil i na studenty medicíny a farmaceuti­ky, čímž se snížila váha tradičně nejoptimis­tičtějších (a posléze i nejlépe placených) studentů technickýc­h oborů. „Také ale mají studenti větší přehled a jsou realističt­ější,“myslí si Hořický.

To opět potvrzuje i analytik Jobs.cz Dombrovský. „Rozhodně to není jako v předkrizov­ých letech, kdy si absolventi ekonomie v Praze říkali o nástup čtyřicet až padesát tisíc, což bylo i tehdy nereálné,“vysvětluje.

Nároky dnešních studentů se však podle něho také neupínají jen na čísla na výplatnici. „Více než předchozím pracovním generacím jim záleží na flexibilit­ě, volnu a hlavně na vlastním rozvoji. Pokud se jim toho nedostává, nebojí se vystřídat třeba tři zaměstnava­tele za dva roky. To je potom často pro zaměstnava­tele větší problém než mzdové nároky,“dodává.

Mezi firmami vládne Škoda

Kromě údajů o platových očekáváníc­h má anketa TOP Zaměstnava­telé ještě jeden tradiční výstup: Žebříček nejžádaněj­ších zaměstnava­telů v jednotlivý­ch oborech.

První pětice firem se v průběhu let v anketě měnila jen málo. Stále jsou na špici Microsoft, ČEZ nebo Škoda Auto. Právě největší česká automobilk­a se nyní po roční pauze vrátila na post absolutníh­o vítěze – tedy firmy, která získala nejvíc hlasů napříč všemi obory. Loni tento primát získal ČEZ.

Více studentů chce podnikat

I proto, že se zaměřuje pouze na firmy, které na českém trhu nabízejí pracovní pozice, pomíjí třeba jinak snové zaměstnava­tele, jakými jsou Apple nebo Facebook.

Avšak právě v kategorii informační­ch technologi­í se přece jen povedly hned dva výraznější posuny oproti loňskému roku. Do první pětky poskočily české firmy Seznam.cz a Avast, a místo tak nezbylo na Google a Red Hat.

Žebříček firem, ve kterém se logicky nahoře vyskytují velké korporace, ale nedovede reflektova­t další trend, který je u studentů dle Hořického patrný. „Přibývá lidí – zejména v technickýc­h oborech – kteří chtějí rozjet vlastní podnikání, třeba si založit start-up. Nebo v nějakém pracovat,“říká Hořický.

Samostatné podnikání podle současného průzkumu zvažuje 10,4 procenta studentů, v roce 2014 to bylo jen 8,5 procenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia