MF DNES

Debut Cream doplňují tři disky bonusů

-

václav Hnátek redaktor MF DNEs

Půl století po vydání debutového alba britské superskupi­ny Cream vychází deska nazvaná Fresh Cream v reedici. Fanouškům nabízí remasterov­ané skladby, dlouho nedostupné monoverze a rovněž řadu bonusů včetně dosud nevydaných nahrávek.

Základem je samozřejmě původní nahrávka, která vyšla koncem roku 1966. Kytarista Eric Clapton, basák Jack Bruce a bubeník Ginger Baker, všichni už etablovaní hudebníci, tehdy do světa vypustili desítku bluesrocko­vých skladeb, z nichž věhlasu se dočkal především singl I Feel Free. Jak bylo tehdy zvykem, deska vyšla dvojmo – především jako monoverze, ale také ve stereu, které se tehdy hlásilo ke slovu. Dnes je samozřejmě rozšířeněj­ší ona do prostoru rozložená nahrávka. Monoverze desky vyšla na CD po dlouhých letech až v roce 2013, ale prodávala se pouze v Japonsku.

Pokusy ze studia i živáky

Monoalbum v aktuálním deluxe vydání obsahuje navíc ještě reedice tehdejších dvou britských a jednoho amerického singlu Cream nebo ve Francii vydané EP s alternativ­ním mixem některých songů. Jako bonus k dobovým stereoverz­ím jsou také nově smíchané skladby v modernější­m pojetí. Takhle třeba v nedávné době vyšly i některé zásadní hity Beatles – producente­m citlivě uzpůsobené uchu dnešního posluchače.

Nicméně tohle všechno jsou věci, které nepřinášej­í nic zásadně nového. Pravověrné fanoušky nejspíš potěší hlavně třetí disk, na němž se nacházejí rané verze písní, nepovedené studiové pokusy a takové lahůdky jako monomix už zmiňované písně I Feel Free bez zpěvu. Vesměs vše dosud nevydané nahrávky. Dále tu posluchači objeví více než desítku živých záznamů nahraných pro BBC včetně krátkých dobových rozhovorů s Claptonem.

Poslední, čtvrtý disk je určen audiofilům. Ač jde o blu-ray, je na něm hudba a ne video. Včetně několika bonusů tu najdeme americkou mono- a stereoverz­i alba v nejvyšší možné kvalitě.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Kytarista a zpěvák Eric Clapton.
Foto: archiv MAFRA Kytarista a zpěvák Eric Clapton.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia