MF DNES

Drahá data. Chceme levnější obrázky kočiček

- Bohumila Špačka, editora MF DNES

Kdo by to byl řekl, že to bude nějaké elektromag­netické vlnění, o co se strhne nejpůsobiv­ější politická přestřelka tohoto týdne. Ale už je to tak.

Ministr průmyslu a ministr financí se do sebe pustili dost osobním způsobem. Jádrem sporu bylo, kdo může za to, že v Česku jsou služby mobilních operátorů, zejména data, mnohem dražší než ve většině jiných zemí. Řeč je o soukromém připojení – firmy za data platí mnohonásob­ně méně.

Hádku výrazně přiživilo to, že se blíží volby. Mobil má přece každý, je to pěkné, srozumitel­né téma.

Nechme je, ať se přou. A my si tady zatím něco na rovinu povíme o tom, co pro nás všechny mobilní datové připojení vlastně znamená. A jak moc člověk, který si ho nemůže dovolit, trpí.

Je to utrpení speciálníh­o druhu. Trpí tím třeba lyžař, který nemůže na sociální síť poslat fotku rovnou ze sjezdovky. Musí podstoupit mučivé čekání na to, až se kvečeru vrátí do hotelu, kde má wi-fi zdarma.

Autor Výstřelu si udělal takovou malou inventuru, na co všechno potřeboval mobilní datové připojení pro soukromé účely v jeden zcela normální volný den, vyplněný pochůzkami po městě a malým výletem.

Podíval se do aplikace hromadné dopravy, za jak dlouho mu přijede autobus. Přičemž v tu dobu stál na zastávce – byl jen líný popojít ke stojanu a hledat to v jízdním řádu. Zkontrolov­al Facebook. Odpověděl kamarádovi na e-mailovou zprávu o něčem, co rozhodně nespěchalo.

Poslal z vlaku manželce selfie se synem a připojil sdělení „A už jedééém!“Znovu se podíval na Facebook. Pod status kolegy, který psal, že nejlepší film od Miloše Formana je Černý Petr, připojil komentář „Naprosto souhlasím“. A to bylo ten den všechno. Běžný datový provoz běžného městského člověka.

Ano. Všechno to byly vlastně úplné pitomosti. A takhle to dělají všichni.

Drtivá většina důvodů, proč data v mobilních telefonech potřebujem­e, se týká výhradně zábavy.

To, že se chytré telefony používají převážně na blbiny, je známá věc. Před pár lety někdo na sociální síti Reddit vyhlásil anketu na téma „Kdyby se někdo z padesátých let náhle objevil v dnešní době, co by bylo nejobtížně­jší mu vysvětlit?“

Vyhrála tato odpověď: „Mám v kapse zařízení, díky kterému se mohu okamžitě dostat k veškerému vědění lidstva. Ale používám ho jen na prohlížení obrázků kočiček a k hádkám s cizími lidmi.“

Přesné. Chceme-li platit za tohle, tak jen plaťme. Zjevně na to máme. To není na úrovni cen potravin – spíš se to dá přirovnat k cenám lístků do kina. Je zvláštní, že politická přestřelka o tarify byla tento týden mnohem vášnivější než spor o výši přídavků na děti.

Avšak pozor. Nepošklebu­jeme se lidem, kteří se zlobí, že mají mobilní zábavu zbytečně drahou. Zvlášť když je to spojené s údivem, proč to u nás nejde levněji, když v Německu či Polsku to jde. Pocit křivdy je oprávněný. Zrovna tak není od věci prozkoumat, zda za vysokými tarify není nějaký holport mezi operátory. A to za přihlížení úřadů, které by to měly hlídat.

Je však třeba si přiznat, že je to klasický First World Problem, problém vyspělého světa. Něco jako „koupil jsem si bezjadýrko­vý meloun, ale bylo v něm jadýrko“.

Politikům se nelze divit, že si před volbami řečmi o zlevňování tarifů chtějí nahnat nějaké body. Skutečnou pozornost bychom však měli věnovat tomu, co říkají o úplně jiných věcech.

O těch podstatnýc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia