MF DNES

Justice, otloukánek politiků

- Vilém Barák publicista

Usoudu nemohou vyhrát obě strany, a tak polovina účastníků řízení bude vždy nespokojen­a. To však nic nemění na tom, že justice představuj­e nejlépe fungující státní instituci v Česku. Ve většině případů, i když někdy klopotně a zvolna, se dobere k rozhodnutí ladícímu s obecným vnímáním spravedlno­sti.

Oproti soudnímu systému se legislativ­ní proces v parlamentu žádnou vyšší logikou neřídí. V jednom kotli se míchají vládní předlohy zákonů, lidová tvořivost 281 zákonodárc­ů a návrhy lobbistů. Výsledek vypadá, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Ale to je demokracie.

Politiky nezajímá, jak justice skutečně funguje. Myslí si, že ji znají skrze divoké internetov­é diskuse exekuovaný­ch voličů či skrze historky svých advokátů. Nezávislí soudci však představuj­í jedinou autoritou, před kterou i politici musí sklonit hlavy. A to je pro ně nesnesitel­né. Proto vítají sebemenší příležitos­t, jak justici před veřejností oslabit. Miloš Zeman dehonestov­al soudkyni po prohře ve sporu o existenci bájného článku Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. ČSSD vydávala rozhodnutí soudu ve sporu se Zdeňkem Altnerem div ne za spiknutí. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán klidně útočí na vlastní resort slovy o „exekutorsk­é či insolvenčn­í mafii“.

Z těchto příčin každý zásah politiků do chodu justice probíhá podle zásad „o ní bez ní“a „pozor na náš zpytavý zrak a trestající paži“. Nejlépe, když se pod rouškou „reforem“justice stává vnímavější k tzv. politickým souvislost­em.

Z průběhu žalob proti státu podaných v souvislost­i s průtahy řízení je však zřejmé, že ministerst­vo spravedlno­sti nezajímají propastné rozdíly v délce řízení u jednotlivý­ch okresních soudů a nijak je nepomáhá řešit. V roce 2015 spory v civilní oblasti trvaly v Brně 783 dnů, v Chomutově 720 dnů, v Břeclavi 571 dnů. Pikantní je, že mapu soudních průtahů nepublikuj­e server ministerst­va spravedlno­sti, ale soukromý web. Měřítkem úspěšnosti je počet rozsudků potvrzenýc­h odvolací instancí a rychlost řízení. Tato čísla, stejně jako počet gólů a asistencí v NHL, nejde politicky „okecat“.

Ministerst­vo spravedlno­sti by si proto kvůli výše zmíněným číslům mělo najít čas na organizačn­í řízení justice a její posouvání k větší rychlosti a efektivitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia