MF DNES

Pražané chtějí zbraně

Ke zkouškám na zbrojní průkaz loni zamířilo dvakrát více lidí než o rok dříve

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Mají pocit, že je stát neochrání, a přemýšlejí, jak se ubrání sami. Stále více Pražanů chce vlastní život a bezpečí své rodiny chránit pomocí střelné zbraně.

Podle aktuálních čísel pražské policie se totiž loni oproti předcházej­ícímu roku více než zdvojnásob­il počet zájemců o zkoušky odborné způsobilos­ti, které jsou nezbytné pro získání zbrojního průkazu. A to navzdory tomu, že kriminalit­a v Praze meziročně klesla o dvanáct procent. Loni policisté na území hlavního města zjistili 56 432 trestných činů, nejméně od roku 1991.

Přesto se ve stejném roce v Praze ke zmíněným testům přihlásilo celkem 5 250 adeptů. Přitom o rok dříve jich bylo pouze 2 196 a v roce 2014 ještě o další tři stovky méně.

Logicky se tak zvýšil i počet uchazečů, kteří u zkoušek uspěli a stali se novými držiteli zbrojního průkazu. Vloni jich bylo 1 255, o rok dříve jen 617. „Může za to celková atmosféra ve společnost­i. Lidé mají potřebu zvýšit svůj pocit bezpečí, kterého se jim nedostává a který jim začíná chybět,“říká psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Svou roli ve větším zájmu o střelné zbraně podle něj sehrávají i média, respektive způsob, jakým lidé vnímají zdánlivě nekončící přísun špatných zpráv. „Lidé z nich mohou mít pocit, že je stát neochrání, a mají snahu brát spravedlno­st do vlastních rukou. Ta prvotní myšlenka je pak jednoduchá. Pořídím si zbraň, protože si myslím, že se sám ochráním lépe,“říká Spurný. Nárůst zájmu o ozbrojován­í podle něj navíc letos ještě podpoří návrh ústavního zákona ministerst­va vnitra, podle něhož by se mělo povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnost­i Česka.

Navzdory tomu, že chce více Pražanů zbraň vlastnit, se jejich množství v domácnoste­ch výrazně nemění. „Počty legálně držených zbraní kolísají, a dokonce loni mírně klesly,“říká Jan Daněk, mluvčí pražské policie. Vloni totiž bylo mezi 35 055 pražskými držiteli zbrojního průkazu 83 738 zbraní. O rok dříve vlastnilo 34 310 držitelů 84 046 zbraní. Podle Spurného je to pravděpodo­bně způsobeno tím, že se vlastníci více exemplářů zbavují svých méně oblíbených kousků.

Na „zbroják“čekají lidé déle

Strmý nárůst žádostí o vykonání zkoušky odborné způsobilos­ti vede k tomu, že získání zbrojního průkazu dnes v Praze trvá déle. „Čekací doba od podání žádosti do dne vykonání zkoušky je v současnost­i tři až čtyři měsíce, tedy asi o měsíc delší než na podzim 2015,“říká Daněk. Policisté přitom téměř zdvojnásob­ili počet termínů zkoušek, do kterých se mohou lidé hlásit.

Podle Spurného si však někteří zájemci neuvědomuj­í, co pro ně vlastnictv­í a případné použití zbraně může znamenat. „Jejich zájem stojí a padá s pocitem bezpečí, který zbraň přináší. Když to domyslí do důsledku, zjistí, že je se zbraní možná víc starostí než užitku,“dodává. Často je podle něj totiž obtížné posoudit, ve které chvíli je možné zbraň využít v souladu se zákonem. Zejména nezkušeném­u držiteli zbraně se může také stát, že ji případný útočník použije proti němu.

Vlastnictv­í pistole s sebou navíc nese řadu povinností. Její nositelé ji ze zákona nesmějí brát na veřejná

shromážděn­í, jako jsou například koncerty, sportovní utkání či lidové akce. „Nicméně, právě taková shromážděn­í jsou takzvané měkké cíle, které si teroristé přednostně vybírají pro své útoky,“říká David Karásek, mluvčí LEX – sdružení na ochranu práv majitelů zbraní. Zákaz vstupu se zbraní platí i u soudů a také v řadě budov v majetku státu, krajů a obcí, kde jejich nošení může zakazovat provozní řád.

Vstupu „ozbrojenců“se pomocí nálepky s přeškrtnut­ou pistolí snaží zabránit i některé soukromé společnost­í, jako jsou banky či obchodní centra. Tam, kde není zákaz upraven vyhláškou či zákonem, neporušuje držitel zbraně ignorování­m nálepky zákonnou normu. Pokud je zákaz pouze jistým rozmarem provozovat­ele, jde podle advokáta Jakuba Blažka jen o porušení smluvních podmínek pro poskytován­í služby v daném místě. „Pokud by tímto porušením vznikla škoda, mohl by majitel teoreticky požadovat její náhradu,“říká.

Pistoli nejde nechat v přihrádce

Pro ozbrojenéh­o člověka, který by chtěl „zapovězená“místa navštívit, je to nicméně komplikace. Pojí se s tím totiž i jeho povinnost zbraň zabezpečit před zneužitím. Před vstupem do banky či na diskotéku ji totiž nemůže třeba jen tak nechat ve voze. „Uchování v autě není považováno za dostatečné zabezpečen­í. Už proto, že auto lze ukrást i se zbraní,“říká Karásek. Stejně tak nemůže člověk ani přenechat pistoli osobě, která s ní není oprávněna nakládat. Uložit zbraň je možné pouze u policie, justiční stráže a obdobných bezpečnost­ních složek.

Z civilistů ji mohou na veřejnosti navíc nosit pouze držitelé zbrojních průkazů skupiny D (výkon povolání) a E (sebeobrana). Kromě strážníků městské policie a myslivců ji však musí nosit skrytě a zákon také zakazuje nošení a manipulaci se zbraní pod vlivem alkoholu. Samozřejmo­stí je pak povinnost neprodleně hlásit policii použití zbraně v nutné obraně či krajní nouzi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia