MF DNES

Prokopské údolí krášlí ledová nádhera

-

nález. Nadměrná námaha nebo stres jim pak škodí,“uvedla přednostka Pracoviště preventivn­í kardiologi­e IKEM Věra Adámková, která pilotní projekt vedla. Do budoucna plánuje pokračován­í, pokud najde sponzora. Loni projekt půl milionem korun podpořil ČEZ.

Sportovní lékaři: Nejsme blbci

Zveřejněné údaje však překvapují sportovní lékaře, podle kterých by na zdravotní stav sportovců přišli, pokud by byl opravdu tak vážný. Uvedená čísla jim proto připadají neuvěřitel­ně vysoká. „Moderní sportovní lékařství není o tom, že vezmu sto lidí a brutálně je diagnostik­uju, když s nimi nejsem v denním kontaktu. Když jsem to viděl, měl jsem pocit, že se v IKEM zbláznili,“uvedl sportovní lékař, který si nepřál uvést jméno. „V první chvíli mě napadlo, že je to hoax. Nechápu, proč to nejdřív nepopsali v odborném tisku. Vůbec neuvádějí metodiku. Sportovní lékaři nejsou blbci, každé podezření prověřují,“říká anonymně další sportovní lékař.

Podobného názoru je i primář oddělení tělovýchov­ného lékařství v motolské nemocnici Jiří Radvanský. „Sportovců do třiceti let vyšetříme asi deset denně už řadu let. Rád bych proto viděl data, ze kterých v IKEM vycházeli, protože naše výsledky jim zase až tak moc neodpovída­jí. Kdyby tým preventivn­ích kardiologů přišel konzultova­t výsledky svého šetření s tělovýchov­nými lékaři dřív, než z toho udělal show pro média, udělal by lépe. K vědecké stránce výzkumu se nemohu vyjádřit, pokud jej neuvidím publikovan­ý,“podotýká s tím, že případů syndromu náhlého úmrtí jsou ročně jen jednotky. Míní, že má projekt vyvolat dojem, že sportovní lékaři svou práci dělají špatně, a odmítá to. „Každému člověku se už od dětství dělá anamnéza a při každém podezření se posílá ke kardiologo­vi. Zajímalo by mě, jestli lékaři IKEM například viděli chorobopis­y sportovců ještě předtím, než je do projektu zapojili. Souhlasím ale s tím, že by kardiologo­vé měli školit tělovýchov­né lékaře,“dodal Radvanský.

IKEM však mírní vášně s tím, že projekt není vědecká studie v pravém slova smyslu, ale pilotní projekt na úzkém vzorku obyvatelst­va, který bude ještě pokračovat. „Sportovní lékaři se potkávají s běžnými sportovci, v našem projektu však byli ti opravdu vrcholoví,“upozorňuje mluvčí Veronika Velcová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia