MF DNES

Bezdomovců­m pomůže veřejná skříň

-

Mezi ně se řadí i židovské objekty.

Pražská židovská obec přitom na zabezpečen­í svých akcí a objektů hodně dbá a ještě do loňského roku zajišťoval­a materiálně i organizačn­ě dobrovolní­ky sama. U některých významných objektů, například Španělské synagogy, navíc slouží profesioná­lní ostraha. Právě těmto profesioná­lům a také policii by měli dobrovolní­ci pomáhat například při bohoslužbá­ch nebo společensk­ých akcích jednotlivý­ch židovských organizací.

„Význam dobrovolní­ků je především v perfektní znalosti vlastní komunity, osob, které se mohou akcí účastnit, náboženský­ch reálií nebo v jazykové vybavenost­i,“píše se v popisu projektu. Dobrovolní­ci by tak měli například u vstupu do synagog překládat profesioná­lní ostraze hebrejštin­u, sledovat podezřelé chování v okolí synagog nebo hlásit odložená zavazadla.

Speciální bezpečnost­ní systém pak používají také podnikatel­é v Josefově. Ti mají k dispozici aplikaci, díky které se rychle dozvědí, že se v jejich okolí děje něco nebezpečné­ho, a v krajním případě teroristic­kého útoku budou mít více času zavřít obchody či restaurace a evakuovat zákazníky a turisty třeba do sklepa, kde mají mnohé firmy únikové východy. Městská část Praha 10 ocení 28. března ve Vršovickém zámečku desítku nejlepších učitelů z mateřských a základních škol. O držitelích Ceny bratří Čapků rozhodne porota odborníků a osobností Prahy 10, ve které zasedne například architekt Josef Pleskot, herec Michal Suchánek, ředitel charitativ­ní organizace Naděje Ilja Hradecký, ředitelka Základní školy Hanspaulka Marie Pojerová či režisér Ondřej Kepka. „Udílením této ceny chceme dát školám, a zejména jednotlivý­m pedagogům najevo, že si jejich práce nesmírně vážíme. Věříme, že k prestiži a potažmo i práci učitelů přispěje i složení poroty, která bude ty nejlepší učitele vybírat,“vysvětlil radní městské části pro školství Ondřej Počarovský. (et) Na náměstí Václava Havla stojí veřejná skříň, kterou společně vytvořily Pragulic a Aqua Ads za podpory Národního divadla. Do veřejné skříně může kdokoliv přinést oblečení pro ty, kteří ho potřebují a využijí ho. „V chladném počasí jsme chtěli lidem bez domova zprostředk­ovat oblečení, kterého máme všichni doma nadbytek. Hledali jsme nejlepší cestu, jak to udělat a přitom zapojit veřejnost. Proto vznikl projekt veřejné skříně,“uvedla Tereza Jurečková z projektu Pragulic. Do skříně je možné přinést jakékoliv teplé a vhodné oblečení, boty, šály, čepice, rukavice, ponožky, spodní prádlo či teplé pokrývky. (et)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia