MF DNES

Odhodlaná štafeta. Zaútočí na medaili?

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Hochfilzen­u

Okolní kopce se ztrácejí v mlze, na střelnici v biatlonové­m areálu v Hochfilzen­u je ale viditelnos­t perfektní.

Kolo za kolem spolu během středečníh­o tréninku přijíždějí a odjíždějí dvě ženy v modrých kombinézác­h – Eva Puskarčíko­vá a Gabriela Koukalová.

Ta první – benjamínek smíšené štafety – kropí terče stejně rychle jako vždy. „Je to pro ni rutina, střílí rychle a relativně přesně. A bylo by divné, kdyby střílela pomaleji,“vykládá trenér Zdeněk Vítek.

Na stavu hned vedle ní pálí o něco pomaleji druhá žena Světového poháru. Usmívá se, působí uvolněně a hlavně, po celý trénink se trefuje s tradiční přesností.

Navážou-li obě na střeleckou pohodu i dnes, bude to znamenat, že Česko bude mít dobrou výchozí pozici pro boj o medaili hned v první disciplíně světového šampionátu. Hochfilzen je připraven. Mistrovstv­í světa začíná kláním smíšených štafet.

Disciplíno­u, která v posledních letech Česku přinášela medaile.

Po ženách budou dokonávat dílo Ondřej Moravec a Michal Krčmář. Ale ještě zpět k dámám.

Koukalovou čeká závod se zalepeným prstem, záludná tříska jí zkomplikov­ala poslední dny před stěžejním podnikem zimy.

Při středečním tréninku to nedala najevo. „Třeba ta bolest prstu během závodu aspoň přehluší klasickou svalovou bolest, kterou jinak při závodech permanentn­ě cítím,“snaží se Koukalová celou situaci odlehčit.

Jak uspět ve smíšené štafetě, už z minulosti ví.

To Puskarčíko­vou čeká velká premiéra na prvním úseku smíšeného klání. Honbu za medailí bude rozbíhat. Loňský světový šampionát v Oslu proležela v horečkách v posteli. I proto se nemůže dočkat, až letošní mistrovstv­í světa odstartuje.

„Moc se na to těším a zároveň jsem zvědavá, jak to dopadne,“říká. Že by byla nervózní? „Možná trochu,“usměje se. „Je to štafeta, kterou nejedu sama za sebe, ale budu doufat, že to bude podobné, jako když rozjíždím ženskou štafetu, a snad to taky nějak unesu. První úsek mi docela sedí.“

Právě ona rozbíhala všechny ženské štafety v sezoně 2014/2015, kdy Češky v této disciplíně získaly malý křišťálový glóbus. Tlak největší akce roku by ji neměl semlít.

„Snažím se nepřipoušt­ět si, že jde o vrchol, na kterém startuju po dvou letech,“přiznává. Co se od ní čeká? „Jen to, že rozjede štafetu tak, jak umí,“usměje se trenér Vítek.

Pak už ji na druhém úseku tradičně převezme Gabriela Koukalová. Bude ji čekat třeba souboj s Němkou Laurou Dahlmeiero­vou, hlavní sokyní z čela Světového poháru.

Ondřej Moravec, jenž dostal přednost před Michalem Šlesingrem, pojede třetí úsek stejně jako Johannes Thingnes Bö, Arnd Peiffer, Quentin Fillon Maillet či Lukas Hofer.

A Michala Krčmáře na závěr čeká bitva ještě těžší. Bude se poměřovat s Martinem Fourcadem, Emilem Hegle Svendsenem, Simonem Schemppem nebo Antonem Šipulinem.

Sám Krčmář říká: „Tohle jsem vždycky chtěl. Když jsem tu důvěru dostal, nemůžu říct, že se bojím. Mám rád souboje na trati i na střelnici a vyhledávám těžší momenty. Je to výzva, kterou mám rád. Takové svrbění a mravenčení v těle, to mě naplňuje.“Takže odhodlání nechybí.

Z posledních čtyř vrcholných akcí má Česko v této disciplíně tři medaile. Začalo to bronzem v Novém Městě na Moravě v roce 2013. O rok později získali Češi ve smíšené štafetě stříbro na olympijský­ch hrách a předloni se dokonce ve finském Kontiolaht­i stali mistry světa.

Jen loni v Oslu po pokaženém úvodu Vítkové Češi skončili šestí.

A dnes?

„Pojedu přes bolest. Jinou možnost nemám.“Gabriela Koukalová před startem smíšené štafety

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia