MF DNES

Švédsko a Finsko se můžou bránit bez EU i NATO. S Brity

Švédové a Finové nevěří, že by jejich ohrožení z východu vyřešila společná evropská obrana. Zároveň i nadále nechtějí vstoupit do NATO. Cestu nyní vidí ve vojenském uskupení vytvořeném Brity.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

STOCKHOLM, HELSINKY Pro Švédsko a Finsko, skandinávs­ké země, které trvají na své neutralitě a kvůli tomu nejsou součástí Severoatla­ntické aliance, se otevřela cesta „chytré horákyně“k posílení obrany. Ta je v těchto zemích akutní od vypuknutí krize na Ukrajině. O víkendu dostaly pozvánku do Spojeného expedičníh­o sboru (Joint Expedition­ary Force, JEF) – vojenského uskupení vedeného Británií a sdružující­ho země na severu Evropy.

Proč zmínka o chytré horákyni? Členství v JEF by totiž oběma zemím umožnilo zapojení do vojenských struktur Severoatla­ntické aliance (jde především o kompatibil­itu vojenské výzbroje a strategie), aniž by musely řešit problém přímého vstupu do NATO. Proti němu je stále podstatná část veřejnosti a také Rusko, jehož reakce se skandinávs­ké země obávají nejvíc.

Konkurence „euroarmádě“?

Analytici však upozorňují, že otázka, nakolik by členství Švédska a Finska v JEF zkrátilo jejich vzdálenost od Severoatla­ntické aliance, je jen jednou ze dvou podstatnýc­h. Druhou otázkou je, nakolik by se oba státy zároveň odtrhly od vize společné evropské armády.

Volání po vytvoření evropské „superarmád­y“mimo struktury Aliance zaznívá v sídle Evropské unie hlavně po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách. Ten dal předem najevo, že Evropa už se nesmí spoléhat při své obraně na americké síly

a neplnit své vlastní závazky především ve výdajích na obranu.

Proti plánům razantně posílit evropskou obranu se přitom silně staví právě neutrální skandinávs­ké země. Silnými slovy to vyjádřil nedávno i předseda švédského parlamentu Urban Ahlin. „Jestli si myslíte, že neutrální Švédsko touží po tom, aby vznikla nějaká duplicita vůči NATO, velmi se mýlíte,“prohlásil mimo jiné.

Dalším faktorem, který komplikuje uvažování o společné evropské armádě, je brexit. Odchodem Británie vypadne ze skládačky EU podstatný článek evropské vojenské síly. Někteří vojenští experti upozorňují, že by se Brity vedená JEF nakonec mohla stát konkurencí evropským silám.

JEF „je i není NATO“

První reakce skandinávs­kých politiků na pozvání do JEF potvrdily, jak opatrně země volí slova ohledně napojení uskupení na NATO.

„JEF není vojenskou silou Aliance – je to britská iniciativa. To znamená, že se jí můžeme zúčastnit bez jakýchkoli zábran,“řekl tamnímu listu Dagens Nyheter švédský ministr obrany Peter Hultqvist.

Finská tajemnice na ministerst­vu obrany Janne Kuuselová byla ve svých odpovědích médiím o dost „neopatrněj­ší“. „Zapojení do těchto sil má s NATO hodně společného – koneckonců tato idea vznikla uvnitř Aliance a uskupení má stejné zásady rozhodován­í jako Aliance,“nechala se slyšet Kuuselová. „V každém případě má naše země s vojenskou spoluprací s Británií jen samé dobré zkušenosti,“dodala.

Finský ministr obrany Jussi Niinistö později upřesnil, že otázka zapojení do JEF nyní půjde do parlamentn­ích výborů, a předpovědě­l, že rozhodnutí padne nejpozději na jaře.

Jak to dopadne? Podle Kuuselové má členství Finska v JEF slibné šance. „Domníváme se, že finská armáda potřebuje v současné mezinárodn­í situaci těžce modernizov­at. Z tohoto pohledu je to nabídka velmi zajímavá. Záleží však samozřejmě na zhodnocení, nakolik členství přispěje k finské obranyscho­pnosti, a na politickém rozhodnutí.“

Švédský ministr Hultqvist zároveň naznačil, že rozhodnutí obou skandinávs­kých zemí bude koordinova­né. „Už o tomto tématu jednáme s finskými partnery a jsme dohodnuti, že provedeme společnou analýzu, co nám JEF přinese.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia